<<
>>

РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 5

Серед порушень, які можуть допускати у своїй діяльності торговці цінними паперами, можна виділити декілька груп: 1) порушення, які можна виправити: наприклад, зменшення розміру власного капіталу, невідповідність показників, встановлених нормативними документами щодо їх діяльності, тощо; 2) порушення, які не можна виправити: наприклад, неподання інформації, яка передбачена нормативними документами щодо моніторингу здійснення торговцем цінними паперами професійної діяльності (звітності) та фінансового моніторингу; 3) порушення, що призводять до серйозних наслідків для інвесторів та інших учасників ринку: наприклад, маніпулювання цінами, незаконне використання інсайдерської інформації.

Шляхами виявлення порушень виступають: 1) поточний аналіз ліцензійних та реєстраційних справ, який здійснюється відповідними структурними підрозділами ДКЦПФР; 2) аналіз щоквартальних (регулярних) даних та нерегулярних даних (інформація про виконані угоди, інформація, що подається на фондові біржі та в СРО) та їх співставлення; 3) проведення планових та позапланових перевірок.

Підставою для проведення планової перевірки є включення професійного учасника фондового ринку (ліцензіата) до плану-графіка проведення перевірок учасників фондового ринку на відповідний квартал. Планова перевірка проводиться не частіше одного разу на календарний рік та охоплює весь перелік питань за видом професійної діяльності ліцензіата на фондовому ринку, якщо у плані-графіку не зазначене інше. Про проведення планової перевірки ліцензіат повинен бути попередньо письмово повідомлений не менш ніж за 10 (десять) календарних днів до початку її проведення.

Позапланова перевірка передбачає незаплановану перевірку відповідності вимогам законодавства про цінні папери діяльності ліцензіата протягом періоду, який підлягає перевірці, за окремими питаннями. Позапланові перевірки можуть проводитися за наявності таких підстав: 1) письмова скарга на порушення ліцензіатом вимог законодавства про цінні папери; 2) на вимогу правоохоронних органів та інших державних органів; 3) подання заяви про анулювання ліцензії; 4) у разі виявлення порушення вимог законодавства про цінні папери під час його поточної діяльності; 5) виявлення нових документів (обставин), що не були відомі під час проведення планової перевірки та які можуть вплинути на висновки за результатами планової перевірки.

Доручення на перевірку видається на строк, не більше ніж 30 (тридцять) робочих днів, який у виняткових випадках може бути продовжено не більше ніж на 10 (десять) робочих днів. За результатами перевірки складається у 2 (двох) примірниках акт, який підписують керівник, члени робочої групи не пізніше дати закінчення терміну дії доручення на проведення перевірки, другий примірник якого вручається керівнику ліцензіата.

Порядок та строки розгляду справ визначені спеціальним нормативним документом – Правилами розгляду справ про порушення законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, яке затверджено Рішенням ДКЦПФР від 11.12.2007 р. № 2272. Згідно зі ст. 9 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів», уповноваженими особами ДКЦПФР є: 1) Голова ДКЦПФР; 2) члени ДКЦПФР; 3) начальники територіальних органів ДКЦПФР; 4) працівники центрального апарату ДКЦПФР за письмовим дорученням Голови або членів ДКЦПФР; 5) працівники територіальних органів ДКЦПФР за письмовим дорученням начальника відповідного територіального органу ДКЦПФР.

Справа про правопорушення може бути розглянута колегіально в складі 3 (трьох) членів ДКЦПФР.

За справою про адміністративне правопорушення уповноважена особа приймає одне з таких рішень: 1) про накладення адміністративного стягнення; 2) про закриття справи про адміністративне правопорушення.

За порушення вимог законодавства щодо цінних паперів, у тому числі нормативно-правових актів ДКЦПФР, можуть також застосовуватись санкції у вигляді: 1) фінансові санкції (штрафи); 2) попередження; 3) зупинення на термін до одного року розміщення (продажу) та обігу цінних паперів того чи іншого емітента; 4) зупинення на строк до одного року дії ліцензії, яка видана ДКЦПФР; 5) анулювання дії ліцензії, яка видана ДКЦПФР.

Питання здійснення фінансового моніторингу, в тому числі професійними учасниками ринку цінних паперів, регламентує Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Фінансовий моніторинг ‑ сукупність заходів, які здійснюються суб’єктами фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, що включають проведення державного фінансового моніторингу та первинного фінансового моніторингу.

Система фінансового моніторингу складається з 2 (двох) рівнів ‑ первинного та державного. Державний фінансовий моніторинг ‑ сукупність заходів, які здійснюються суб’єктами державного фінансового моніторингу, спрямованих на виконання вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму. Суб’єктами державного фінансового моніторингу в Україні виступають, у тому числі: НБУ, Міністерство фінансів, Міністерство юстиції, ДКЦПФР, а також Спеціально уповноважений орган (Державний комітет фінансового моніторингу).

Первинний фінансовий моніторинг ‑ сукупність заходів, які здійснюються суб’єктами первинного фінансового моніторингу, спрямованих на виконання вимог законодавства, що включають проведення обов’язкового та внутрішнього фінансового моніторингу. Суб’єктами первинного фінансового моніторингу є банки, небанківські фінансові установи, платіжні організації, клірингові установи, професійні учасники ринку цінних паперів, а також інші суб’єкти, які визначені ст. 5 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Зокрема, фінансова операція підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу у разі, якщо сума, на яку вона проводиться, дорівнює чи перевищує 150 тис. грн. або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, еквівалентній 150 тис. грн. та має одну або більше ознак, визначених ст. 15 ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».

Особа, що виконує обов’язки відповідального працівника, повинна відповідати таким вимогам: 1) не мати не погашеної або не знятої в установленому законодавством порядку судимості за вчинення умисного злочину; 2) не бути за вироком суду позбавлена права обіймати певні посади та займатись певною діяльністю; 3) мати сертифікат ДКЦПФР на право здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів, який відповідає ліцензії (або одній із ліцензій) на провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів, що має суб’єкт первинного фінансового моніторингу; 4) пройти підготовку до виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, за програмою навчання, затвердженою в суб’єкті первинного фінансового моніторингу.

Суб’єкти первинного фінансового моніторингу перевіряються: 1) з високим ризиком ‑ 1 (один) раз на рік; 2) з середнім ризиком ‑ не частіше 1 (одного) разу на 3 (три) роки; 3) з незначним ризиком ‑ не частіше 1 (одного) разу на 5 (п’ять) років.

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 5:

  1. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 2
  2. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 3
  3. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 4
  4. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 6
  5. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 7
  6. Резюме
  7. Резюме
  8. Резюме
  9. Резюме
  10. Резюме
  11. Резюме
  12. Резюме
  13. Резюме
  14. РЕЗЮМЕ ПО ЭТАПАМ ЭКСТРАСЕНСОРНОГО ВОСПРИЯТИЯ ИНФОРМАЦИИ
  15. До розділу 4: Кодекс адміністративного провадження Республіки Польща1 ЧАСТИНА І. Загальні правила Розділ 1. Сфера дії
  16. РЕЗЮМЕ ПО ОШИБКАМ ПРИ ЭКСТРАСЕНСОРНОМ ВОСПРИЯТИИ ИНФОРМАЦИИ
  17. узкоспециальных терминов, техницизмов и околонаучного жаргона. Помните, что ваше Резюме может быть квалифицированно переведено на английский язык только в том случае, если русский текст его будет правильно понят переводчиком.Шаблон рецензии электронного научного журнала «Вестник Инженерной школы ДВФУ»(Владивосток)
  18. Розділ 11. Оскарження
  19. Розділ 3. Пропозиції
  20. Розділ 2. Судді