<<
>>

Розділ 2. Судді

§ 15 [Професійні судді]. (1) Судді призначаються на все життя, якщо §§ 16 і 17 не передбачається іншого.

2) (скасований)

2) Суддям Федерального адміністративного суду має виповнитися 35 років.

§ 16 [Судді за сумісництвом]. У вищий адміністративний суд землі й у ад­міністративний суд можуть бути призначені на певний час суддями за суміс­ництвом судді інших судів, які призначені довічно, та ординарні професори юридичних наук, але не менше ніж на два роки і не довше ніж на час знаход­ження на основній посаді.

§ 17 [Судді-стажери, судді в порядку доручення]. В адміністративних судах можуть використовуватись судді-стажери або судді в порядку доручення.

§ 18 (скасований)

Розділ 3. Судді на громадських засадах

§ 19 [Завдання]. Суддя на громадських засадах бере участь в усному роз­гляді справи і винесенні судового рішення з такими ж правами, як і суддя.

§ 20 [Передумови призначення]. Суддя на громадських засадах повинен бути німцем. Йому повинно виповнитись двадцять п'ять років і він повинен мешкати на території судового округу.

§ 21 [Виключення від посади на громадських засадах]. З посади на громад­ських засадах виключаються:

1. особи, які внаслідок рішення суду не можуть обіймати публічних по­сад чи за умисну дію були осуджені до позбавлення волі більш ніж на шість місяців;

особи, яких обвинувачують в дії, наслідком якої може бути втрата можливості обіймати публічні посади;

особи, які судовим розпорядженням обмежені в розпорядженні їх майном;

особи, які не мають виборчих прав до законодавчих органів землі.

(2) Особи, які втратили майно, не повинні залучатись до посади судді на громадських засадах.

§ 22 [Підстави перешкоди бути засідателем]. Суддями на громадських за­садах не можуть бути призначені:

— члени Бундестагу, Європейського парламенту, законодавчих органів землі, Федерального уряду чи уряду землі;

— судді;

— чиновники і службовці публічної служби, якщо вони не працюють на громадських засадах;

— кадрові військовослужбовці та військовослужбовці за контрактом;

4а. (скасований);

— адвокати, нотаріуси і особи, які офіційно виконують чужі юридичні справи на оплатній основі.

§ 23 [Право відмови]. Від призначення на посаду судді на громадських за­садах можуть відмовитись:

1) духовники і релігійні служителі;

2) шоффени та інші судді на громадських засадах;

3) особи, які протягом двох строків поспіль працювали суддями на гро­мадських засадах в судах загальної адміністративної юстиції;

4) лікарі, санітари, акушерки;

5) керівники аптек, які не мають інших аптекарів;

6) особи, яким виповнилось шістдесят п'ять років.

(2) Окрім того, в особливих випадках за заявою можливе звільнення від обіймання посади судді на громадських засадах.

§ 24 [Звільнення з посади на громадських засадах]. (1) Суддя на громадсь­ких засадах може бути звільнений з посади, якщо він або:

2) згідно з §§ 20-22 не міг бути призначений або більше не може бути при­значений;

3) грубо порушив свої службові обов'язки;

4) доведе підставу для відмови згідно з § 23 абз. 1;

5) більше духовно або фізично не спроможний виконувати свої посадові обов'язки;

6) відмовляється від свого місця проживання в судовому окрузі.

6) У виняткових випадках звільнення від обов'язків може, крім того, здійснюватись за заявою.

6) Рішення приймає сенат вищого адміністративного суду землі у перед­бачених в абзацах 1, пп. 2 та 4 випадках за заявою голови адміністративного суду, У передбачених абзацом 1, пп.

З та 5 і абзацу 2 випадках за заявою судді на громадських засадах. Рішення приймається через ухвалу після заслухову­вання судді на громадських засадах. Воно не підлягає оскарженню.

6) Абзац 3 відповідно діє в передбачених в § 23 абз. 2 випадках.

6) За заявою судді на громадських засадах рішення відповідно з абзацом З повинне бути скасоване сенатом вищого адміністративного суду землі, якщо обвинувачення було висунуте згідно з § 21, п. 2 і карне переслідування звину­вачуваного припинено відповідно з рішенням, яке набуло законної сили або його визнано невинним.

§ 25 [Строк повноважень]. Судді на громадських засадах обираються на п'ять років.

§ 26 [Виборча комісія]. (1) При кожному адміністративному суді ство­рюється виборча комісія.

6) До складу комісії входять голова адміністративного суду як її голова, визначений урядом землі чиновник органу управління і сім довірених осіб як засідателів. Довірені особи, в подальшому сім представників, обираються з числа мешканців округу адміністративного суду ландтагом або призначеною ним комісією ландтагу, або згідно з законом землі. Вони повинні відповіда­ти вимогам, які висуваються до судді на громадських засадах. Уряди земель уповноважені постановами врегульовувати компетенцію для призначення чиновника органу управління по-іншому, ніж передбачено в реченні 1. Вони можуть передавати це повноваження вищим адміністративним органам землі. В передбачених § 3 абз. 2 випадках, повноваження на призначення чиновника органу управління, а також землі щодо обрання довірених осіб визначається відповідно із місцезнаходженням суду. Законодавство землі може в цих випад­ках передбачати, що кожний, що бере участь уряд землі посилає чиновника органу управління до комісії і що кожна, що бере участь земля призначає що­найменше дві довірені особи.

6) Комісія є правомочною приймати рішення, якщо щонайменше присут­ні голова, чиновник органу управління і три довірених особи.

§ 27 [Кількість суддів на громадських засадах]. Необхідна для кожного адміністративного суду кількість суддів на громадських засадах визначається головою так, щоб кожен брав участь у не більш ніж дванадцяти днях засідань на рік.

§ 28 [Список кандидатів]. Райони і вільні від районів міста кожний п'ятий рік складають списки кандидатів у судді на громадських засадах. Комісія виз­начає для кожного району і кожного вільного від районів міста кількість осіб, які вносяться до списку кандидатів. При цьому за основу береться подвійна кількість необхідних згідно з § 27 суддів на громадських засадах. Для внесен­ня до списку необхідна згода не менш ніж двох третин передбаченої законом кількості членів представницького органу району чи вільного від районів міс­та, в будь-якому разі не менше половини від встановленої законом кількості членів. Відповідне регулювання щодо спроможності представницького органу приймати рішення не зачіпаються. У список заносяться крім прізвища також місце народження, дата народження і професія кандидата; список пересила­ють голові відповідного адміністративного суду.

§ 29 [Процедура виборів]. (1) Комісія обирає зі списку кандидатів більшіс­тю не менше двох третин голосів потрібну кількість суддів на громадських за­садах.

(2) До нових виборів попередні судді на громадських засадах залишаються на їх посадах.

§ ЗО [Залучення до участі в засіданнях, заступники]. (1) Президія ад­міністративного суду до початку року діяльності визначає черговість, за якою судді на громадських засадах залучаються до участі в засіданнях.

(2) Для залучення заступників у разі непередбаченої неможливості брати участь в засіданні може складатись допоміжний список суддів на громадських засадах, які мешкають там, де розташований суд, чи поблизу від нього.

§ 31 (скасований)

§ 32 [Компенсація]. Суддя на громадських засадах і довірена особа (§ 26)

одержують компенсацію згідно з Законом про винагороду і компенсації в га­лузі юстиції.

§ 33 [Штраф]. На суддю на громадських засадах, який без вагомих під­став не з'явився вчасно на засідання або іншим чином ухилився від виконан­ня своїх обов'язків, може бути накладений штраф. Одночасно з нього можуть бути стягнуті спричинені його поведінкою витрати.

(2) Рішення приймає голова. У випадку пізнішого виправдання він може повністю або частково скасувати його.

§ 34 [Судді на громадських засадах при ВАС]. §§ 19-33 відповідно діють відносно суддів на громадських засадах при вищому адміністративному суді землі, якщо земельним законодавством визначено, що в діяльності цього суду беруть участь судді на громадських засадах.

<< | >>
Источник: Школик А.М.. Порівняльне адміністративне право. 0000

Еще по теме Розділ 2. Судді:

  1. §2. Судочинство і судді
  2. 4) Створення загальних правових норм судами: судді як законодавці; гнучкість права й правова надійність
  3. До розділу 4: Кодекс адміністративного провадження Республіки Польща1 ЧАСТИНА І. Загальні правила Розділ 1. Сфера дії
  4. Розділ 4. Представники публічних інтересів
  5. Розділ 11. Оскарження
  6. Розділ 3. Пропозиції
  7. Частина II. Провадження Розділ 7. Загальні процесуальні положення
  8. Розділ 5. Судове управління
  9. Розділ 15. Відновлення провадження
  10. Розділ 4. Участь преси і громадських організацій
  11. Завдання для самостійної роботи з розділу „Судження”.
  12. Розділ 6. Сторона
  13. Розділ 8. Вручення
  14. Розділ 9. Виклики
  15. Розділ 10. Строки
  16. Розділ 4. Докази
  17. Розділ 5. Розгляд
  18. Розділ 7. Рішення