<<
>>

СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 7

Ануїтет ‑ серія платежів, зроблена у фіксовані інтервали часу за певну кількість періодів.

Ануїтет із нерівномірним грошовим потоком (змінна рента) ‑ грошовий потік, регулярні (періодичні) надходження якого відрізняються між собою за величиною (члени ануїтету не є постійними величинами).

Безризикові активи (risk-free) ‑ активи, за якими в момент придбання чітко відома майбутня прибутковість у момент погашення.

Вічний ануїтет (вічна рента) ‑ визначена сума грошей, що надходить постійно з регулярною періодичністю.

Внутрішня вартість акції ‑ дійсна (наведена) вартість усіх майбутніх потоків коштів, які, ймовірно, отримає власник цього цінного паперу за найближчі кілька років.

Внутрішня норма дохідності (IRR) інвестиційного проекту (внутрішня норма прибутку) ‑ це ставка дисконту, за якої дійсна вартість грошових потоків дорівнює інвестиціям і за якої чиста дійсна вартість інвестиційного проекту дорівнює нулю.

Грошовий потік (cash flow) ‑ показник, що характеризує ефект інвестицій у вигляді грошових коштів, які повертають інвесторові.

Дисконтна ставка ‑ це ставка відсотка, за якою майбутня вартість грошей доводиться до дійсної їх вартості, тобто за якою здійснюється процес дисконтування.

Дисконтні (безкупонні) облігації ‑ облігації, за якими протягом усього строку до погашення не провадиться купонних виплат (виплата доходу здійснюється при погашенні).

Дисконтування ‑ процес винайдення дійсної вартості (початкової) з майбутньої вартості.

Дохід (прибуток на одну акцію) (Earnings per Share, EPS) ‑ це прибуток (чистий дохід, як уважається за західними нормами) у розрахунку на одну просту акцію в обігу, що залишається в розпорядженні компанії після відрахування всіх витрат, податків і дивідендів за привілейованими акціями і є максимальною сумою, що може бути виплачена як дивіденд на просту акцію за звітний рік.

Капіталізована вартість акцій (показник капіталізації, Market Capitalization) ‑ сумарна ринкова вартість акцій корпорації при їх поточній ринковій (курсовій) ціні.

Компонування ‑ це нарахування складних відсотків частіше, ніж один раз на рік.

Консоль ‑ вічна облігація, що була понад 200 років тому випущена британським урядом для консолідації старих боргів і донині обертається на ринку.

Купонна прибутковість (Coupon) ‑ це норма відсотка, що зазначена на купонній облігації й (або) обговорена умовами випуску, яку емітент зобов’язується сплатити за кожним купоном.

Курс акції – відношення ринкової ціни акції до номіналу у відсотках.

Курс облігації ‑ відношення ринкової ціни облігації до її номінальної вартості, що виражається у відсотках.

Номінальна вартість облігації (Maturity Value, Face Value) ‑ це основна сума боргу за облігаціями або сума її погашення.

Ризик ‑ це термін для позначення мінливості й невизначеності, пов’язаної з вартістю інвестицій наприкінці періоду, для позначення непевності й невизначеності одержання доходу від цих інвестицій.

Ризик процентної ставки ‑ ризик, що виникає для власників облігацій через коливання ринкових процентних ставок.

Ризикові активи ‑ це активи, прибутковість яких у майбутньому невизначена.

Ринкова (курсова) ціна акції ‑ це ціна, за якою акція продається на вторинному ринку.

Ставка прибутковості (прибутковість) ‑ процентна зміна добробуту інвестора протягом періоду від початку до кінця року.

Строк ануїтету ‑ час від початку реалізації ануїтету до моменту виплати останнього платежу.

Строк до погашення (Term to Maturity) ‑ період після закінчення якого емітент облігації зобов’язаний повністю виплатити отриманий за облігацією кредит (звичайно номінал облігації) і зробити останній процентний платіж.

Чиста дійсна (наведена) вартість майбутніх грошових потоків (Net Present Value ‑ NPV) – 1) дійсна вартість майбутніх грошових потоків від проекту (доходів) мінус дійсна вартість інвестицій у проект (витрат); 2) різниця між ринковою вартістю проекту й витратами на його реалізацію.

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 7:

  1. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 2
  2. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 3
  3. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 4
  4. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 5
  5. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 6
  6. До розділу 4: Кодекс адміністративного провадження Республіки Польща1 ЧАСТИНА І. Загальні правила Розділ 1. Сфера дії
  7. Розділ 11. Оскарження
  8. Розділ 3. Пропозиції
  9. Розділ 2. Судді
  10. Розділ 5. Судове управління
  11. Розділ 15. Відновлення провадження
  12. Розділ 4. Участь преси і громадських організацій
  13. Завдання для самостійної роботи з розділу „Судження”.
  14. Розділ 6. Сторона
  15. Розділ 8. Вручення
  16. Розділ 9. Виклики
  17. Розділ 10. Строки
  18. Розділ 4. Докази
  19. Розділ 5. Розгляд