<<
>>

СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 3

Активи інституту спільного інвестування ‑ сукупність майна, корпоративних прав та вимог, сформована за рахунок коштів спільного інвестування.

Венчурний фонд ‑ недиверсифікований ІСІ закритого типу, який здійснює виключно приватне (закрите) розміщення цінних паперів ІСІ серед юридичних осіб та фізичних осіб.

Види професійної діяльності на фондовому ринку ‑ діяльність з торгівлі цінними паперами; діяльність з управління активами інституційних інвесторів; депозитарна діяльність; діяльність з організації торгівлі цінними паперами.

Власник цінних паперів ‑ особа, яка має право власності на цінні папери відповідно до закону та/або договору управління майном.

Депозитарій цінних паперів (депозитарій) ‑ юридична особа, яка провадить виключно депозитарну діяльність та може здійснювати кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Депозитарна діяльність ‑ надання послуг щодо зберігання цінних паперів незалежно від форми їх випуску, відкриття та ведення рахунків у цінних паперах, обслуговування операцій на цих рахунках (включаючи кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів) та обслуговування операцій емітента щодо випущених ним цінних паперів.

Депонент ‑ юридична або фізична особа, яка користується послугами зберігача на підставі договору про відкриття рахунку в цінних паперах.

Діяльність із спільного інвестування ‑ діяльність, яка провадиться в інтересах і за рахунок учасників (акціонерів) ІСІ шляхом емісії цінних паперів ІСІ з метою отримання прибутку від вкладення коштів, залучених від їх розміщення у цінні папери інших емітентів, корпоративні права, нерухомість та інші активи, дозволені законами України та нормативно-правовими актами ДКЦПФР.

Договір про відкриття рахунку в цінних паперах ‑ договір між власником цінних паперів та обраним ним зберігачем про передачу власником належних йому цінних паперів зберігачу для здійснення депозитарної діяльності.

Емітент – юридична особа, Автономна Республіка Крим або міські ради, а також держава в особі уповноважених нею органів держаної влади, яка від свого імені розміщує емісійні цінні папери та бере на себе зобов’язання щодо них перед їх власниками.

Зберігач ‑ банк, торговець цінними паперами або реєстратор, який має ліцензію на зберігання та обслуговування обігу цінних паперів і операцій емітента з цінними паперами на рахунках у цінних паперах як щодо тих цінних паперів, що належать йому, так і тих, які він зберігає згідно з договором про відкриття рахунку в цінних паперах.

Знерухомлення цінних паперів ‑ переведення цінних паперів, випущених у документарній формі, у бездокументарну форму шляхом депонування сертифікатів у сховищах зберігача цінних паперів та/або депозитарію з метою забезпечення подальшого їх обігу у вигляді облікових записів на рахунках зберігача цінних паперів та/або депозитарію.

Інвестор ‑ фізичні та юридичні особи, резиденти та нерезиденти, які набули права власності на цінні папери з метою отримання доходу та (або) набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до законодавства.

Інститут спільного інвестування (ІСІ) ‑ корпоративний інвестиційний фонд або пайовий інвестиційний фонд.

Інститут спільного інвестування відкритого типу – інститут спільного інвестування (або компанія з управління його активами), який не бере на себе зобов’язання щодо викупу цінних паперів, емітованих цим ІСІ (або компанією з управління його активами) до моменту його припинення.

Інститут спільного інвестування закритого типу – інститут спільного інвестування (або компанія з управління його активами), який бере на себе зобов’язання здійснювати у будь-який час на вимогу інвесторів викуп цінних паперів, емітованих цим ІСІ (або компанією з управління його активами).

Інститут спільного інвестування інтервального типу – інститут спільного інвестування (або компанія з управління його активами), який бере на себе зобов’язання здійснювати на вимогу інвесторів викуп цінних паперів, емітованих цим ІСІ (або компанією з управління його активами) протягом обумовленого у проспекті емісії строку (інтервалу).

Інституційні інвестори ‑ інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди), інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній (інфраструктура приватизації), недержавні пенсійні фонди, страхові компанії, а також інші фінансові установи (в тому числі – небанківські), які здійснюють операції з фінансовими активами в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, також за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

Колективний спосіб зберігання цінних паперів ‑ спосіб, згідно з яким депозитарій чи зберігач веде депозитарний облік цінних паперів без зазначення їх номерів чи інших індивідуальних ознак.

Компанія з управління активами інституційних інвесторів (компанія з управління активами) ‑ господарське товариство у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю, яке здійснює професійну діяльність з управління активами інституційних інвесторів на підставі ліцензії, що видається ДКЦПФР.

Кореспондентські відносини щодо цінних паперів ‑ оформлені договором відносини між депозитаріями, згідно з яким один депозитарій веде облік цінних паперів, що зберігаються в іншому депозитарії.

Корпоративний інвестиційний фонд ‑ це інститут спільного інвестування, який створюється у формі публічного акціонерного товариства і провадить виключно діяльність із спільного інвестування.

Кошти спільного інвестування ‑ кошти, внесені засновниками корпоративного інвестиційного фонду та залучені від інвесторів ІСІ, доходи від здійснення операцій з активами ІСІ, доходи, нараховані за активами ІСІ, та інші доходи від діяльності ІСІ (проценти за позиками, орендні (лізингові) платежі тощо).

Номінальний утримувач ‑ депозитарій або зберігач цінних паперів, зареєстрований у реєстрі власників іменних цінних паперів як юридична особа, якій ці цінні папери передано за дорученням та в інтересах власників цінних паперів для здійснення операцій у Національній депозитарній системі.

Пайовий інвестиційний фонд ‑ це активи, що належать інвесторам на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються останньою окремо від результатів її господарської діяльності.

Професійні учасники фондового ринку – юридичні особи, які на підставі ліцензії, виданої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, провадять на фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначені чинним законодавством.

Рахунки у цінних паперах ‑ рахунки, що ведуться зберігачами для власників цінних паперів та депозитаріями для зберігачів щодо обслуговування операцій з цінними паперами.

Реєстр власників іменних цінних паперів ‑ складений реєстратором на певну дату список власників іменних цінних паперів та номінальних утримувачів.

Реєстратор ‑ юридична особа – суб’єкт підприємницької діяльності, який одержав у встановленому порядку ліцензію на ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Саморегулівна організація професійних учасників фондового ринку – неприбуткове об’єднання учасників ринку, що провадять професійну діяльність з торгівлі цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, депозитарну діяльність (реєстратори та зберігачі), утворене відповідно до критеріїв та вимог, встановлених чинним законодавством.

Строковий інститут спільного інвестування – інститут спільного інвестування, який створюється на певний строк, встановлений у регламенті ІСІ, після закінчення якого зазначений ІСІ припиняється.

Учасники Національної депозитарної системи – 1) прямі учасники ‑ депозитарії, зберігачі, реєстратори власників іменних цінних паперів; 2) опосередковані учасники ‑ організатори торгівлі цінними паперами, банки, торговці цінними паперами та емітенти.

Цінні папери інститутів спільного інвестування ‑ акції корпоративного інвестиційного фонду та інвестиційні сертифікати пайового інвестиційного фонду.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 3

1) Які завдання Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку?

2) Назвіть функції ДКЦПФР.

3) Які органи здійснюють контроль на ринку цінних паперів?

4) Поясніть термін «державне регулювання ринку цінних паперів».

5) Охарактеризуйте форми здійснення державного регулювання ринку цінних паперів.

6) Дайте визначення саморегулівної організації?

7) Назвіть повноваження саморегулівних організацій у сфері регулювання і контролю за ринком цінних паперів.

8) Яким законом регламентується державне регулювання у сфері спільного інвестування?

9) Що таке інститут спільного інвестування?

10) Охарактеризуйте диверсифікований пайовий інвестиційний фонд.

11) Що вважається коштами спільного інвестування?

12) Які обмеження встановлені законодавством щодо захисту прав інвесторів у цінні папери інститутів спільного інвестування?

13) Які форми випуску цінних паперів передбачені Законом України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні»?

14) Хто є прямими учасниками Національної депозитарної системи?

15) Які види депозитарної діяльності здійснюють юридичні особи, що є учасниками Національної депозитарної системи?

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 3:

  1. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 2
  2. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 4
  3. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 5
  4. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 6
  5. СЛОВНИК ДО РОЗДІЛУ 7
  6. До розділу 4: Кодекс адміністративного провадження Республіки Польща1 ЧАСТИНА І. Загальні правила Розділ 1. Сфера дії
  7. Розділ 11. Оскарження
  8. Розділ 3. Пропозиції
  9. Розділ 2. Судді
  10. Розділ 5. Судове управління
  11. Розділ 15. Відновлення провадження
  12. Розділ 4. Участь преси і громадських організацій
  13. Завдання для самостійної роботи з розділу „Судження”.
  14. Розділ 6. Сторона
  15. Розділ 8. Вручення
  16. Розділ 9. Виклики
  17. Розділ 10. Строки
  18. Розділ 4. Докази