<<
>>

§ 2. Зміна розміру статутного капіталу

На даний час при визначенні порядку зміни розміру статутного капіталу господарського товариства слід керуватися нормами, встановленими Цивільним та Господарським кодексами України та Законом про господарські товариства.

Відповідно до положень ст. 16 Закону про господарські товариства товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного (складеного) капіталу.

Збільшення статутного (складеного) капіталу, за загальним правилом, може бути здійснено лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій).

Акціонерне товариство має право за рішенням загальних зборів акціонерів збільшити статутний капітал. Способами збільшення статутного капіталу є:

а) збільшення кількості акцій існуючої номінальної вартості (додатковий випуск акцій);

б) збільшення номінальної вартості акцій.

Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства для покриття збитків не допускається.

Порядок збільшення статутного капіталу акціонерного товариства визначено ст. 15 Закону про акціонерні товариства, ст. 38 Закону про господарські товариства. Остання, зокрема, передбачає, що право збільшувати статутний капітал акціонерне товариство має тоді, коли всі раніше випущені акції повністю сплачені за вартістю не нижче номінальної.

Стаття 35 Закону про акціонерні товариства містить вимоги до повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариство. Таке повідомлення має містити такі дані:

1) повне найменування та місцезнаходження товариства;

2) дата, час та місце (із зазначенням номера кімнати, офісу або залу, куди мають прибути акціонери) проведення загальних зборів;

3) час початку і закінчення реєстрації акціонерів для участі у загальних зборах;

4) дата складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах;

5) перелік питань, що виносяться на голосування;

6) порядок ознайомлення акціонерів з матеріалами, з якими вони можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів.

Стаття 40 Закону про господарські товариства містить спеціальні вимоги до повідомлення про загальні збори з питання змін статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства.

Повідомлення про наступне скликання загальних зборів для вирішення питання про зміни статутного (складеного) капіталу акціонерного товариства має містити:

а) мотиви, спосіб та мінімальний розмір збільшення або зменшення статутного (складеного) капіталу;

б) проект змін до статуту акціонерного товариства, пов’язаних зі збільшенням або зменшенням статутного (складеного) капіталу;

в) дані про кількість акцій, що випускаються додатково або вилучаються, та їх загальну вартість;

г) відомості про нову номінальну вартість акцій;

д) права акціонерів при додатковому випуску акцій або їх вилученні;

е) дату початку і закінчення підписки на акції, що додатково випускаються, або їх вилучення;

є) порядок відшкодування власникам акцій збитків, пов’язаних зі змінами статутного (складеного) капіталу.

Слід зазначити, що недотримання у повідомлені про скликання загальних зборів акціонерного товариства щодо зміни розміру статутного капіталу товариства встановлених законодавством вимог зумовлює недійсність рішень, прийнятих на таких зборах.

Так, у постанові Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 27.02.07 у справі за позовом ФДМУ до ЗАТ «Туристичний центр “Аян-Дере” про визнання незаконними загальних зборів акціонерів та недійсними прийнятих на них рішень задоволено касаційну скаргу ФДМУ та скасовано постанову Вищого господарського суду України від 19.10.06 та рішення Господарського суду АР Крим від 06.06.06, справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції. Постанова мотивована тим, що повідомлення про скликання загальних зборів акціонерів ЗАТ не містили: проекту змін до статуту АТ, пов’язаних зі збільшенням статутного фонду; дати початку і закінчення підписки на акції, що додатково випускаються; порядку відшкодування власникам акцій збитків, пов’язаних зі зміною статутного фонду.

Можуть бути визнані недійсними також рішення загальних зборів щодо зміни статутного капіталу товариства і у разі надання товариством недостовірної інформації у повідомленні про загальні збори з питання змін статутного (складеного) капіталу.

Так, рішенням Господарського суду Дніпропетровської обл. від 08.06.07 задоволено позов Б. до ВАТ «Дніпропетровський електромеханічний завод» про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів із питань збільшення статутного фонду товариства шляхом додаткової емісії акцій. Суд вказав, що права позивача були порушені невідповідністю оприлюднення інформації щодо термінів підписки на акції. Товариством було порушено вимоги абзацу 3 ч. 1 ст. 11 Закону від 30.10.96 № 448/96-ВР «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» — надання завідомо недостовірної інформації.

Порядок збільшення статутного капіталу акціонерних товариств врегульований Положенням про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, затвердженим Рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 22.02.07 № 387. Це Положення регулює порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, за винятком випадків збільшення розміру статутного капіталу, яке здійснюється в порядку обміну облігацій на акції, збільшення розміру статутного капіталу в зв’язку з індексацією основних засобів та збільшення статутного капіталу внаслідок реорганізації.

У разі збільшення розміру статутного капіталу відкритого акціонерного товариства акції, які передбачені до розміщення, можуть поширюватися шляхом:

• відкритого (публічного) розміщення, або

• закритого (приватного) розміщення.

Відкрите акціонерне товариство може поширювати акції як шляхом відкритого, так і шляхом закритого розміщення.

Відкрите (публічне) розміщення акцій відкритого акціонерного товариства здійснюється, якщо пропозиція акцій адресована більш ніж 100 фізичним та/або юридичним особам, крім акціонерів товариства.

Закрите (приватне) розміщення акцій відкритого акціонерного товариства здійснюється, якщо акції розміщуються серед заздалегідь визначеного кола фізичних та/або юридичних осіб у кількості не більше 100 осіб на дату прийняття рішення про збільшення статутного капіталу, крім акціонерів товариства.

Закрите акціонерне товариство при збільшенні розміру статутного капіталу може поширювати акції виключно шляхом закритого розміщення.

Рішення загальних зборів акціонерів про відкрите або закрите розміщення акцій повинно містити строк та порядок реалізації акціонерами свого переважного права на придбання акцій, що випускаються додатково та передбачені до розміщення.

Порядок реалізації акціонерами переважного права на придбання акцій додаткової емісії відрізняється залежно від способу розміщення.

У разі відкритого розміщення акцій порядок реалізації акціонерами переважного права на придбання акцій, що випускаються додатково та передбачені до розміщення, установлюється акціонерним товариством.

Якщо власник акцій відмовляється від використання свого переважного права на придбання акцій, якщо це передбачено умовами закритого або відкритого розміщення, власники акцій надають акціонерному товариству письмові підтвердження про відмову від використання свого переважного права на придбання акцій.

Джерелами збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства можуть бути:

а) додаткові внески (вклади), якими можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (у тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, зокрема в іноземній валюті;

б) реінвестиція дивідендів;

в) спрямування прибутку до статутного капіталу.

У разі збільшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства слід пам’ятати про кілька заборон. Так, не допускається:

а) поєднувати джерела збільшення розміру статутного капіталу, зазначені вище;

б) поєднувати способи збільшення розміру статутного капіталу (збільшення кількості акцій номінальної вартості та збільшення номінальної вартості акцій);

в) приймати рішення про збільшення розміру статутного капіталу товариства до повної оплати всіх раніше випущених акцій за ціною не нижче номінальної;

г) приймати рішення про збільшення розміру статутного капіталу товариства до реєстрації усіх попередніх випусків акцій, до реєстрації звітів про результати розміщення акцій та видачі свідоцтв про реєстрацію випусків акцій відповідно до законодавства України;

д) приймати рішення про збільшення розміру статутного капіталу, якщо після закінчення другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів цього акціонерного товариства виявиться меншою від статутного капіталу.

Поряд з акціонерним товариством збільшувати статутний капітал можуть й інші господарські товариства.

Збільшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю допускається після внесення усіма його учасниками вкладів у повному обсязі.

У разі збільшення розміру статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю розмір, форма і порядок внесення учасниками додаткових вкладів встановлюється загальними зборами товариства з дотриманням вимог ст. 13, 16, 51, 59, 60 Закону про господарські товариства, ст. 144 ЦК України.

Згідно зі ст. 86 ГК України фінансовий стан засновників — юридичних осіб щодо їхньої спроможності здійснити відповідні внески до статутного капіталу господарського товариства у випадках, передбачених законом, повинен бути перевірений належним аудитором (аудиторською організацією) у встановленому порядку, а майновий стан засновників-громадян має бути підтверджений декларацією про їхні доходи і майно, завіреною відповідним податковим органом.

Статутний капітал господарського товариства може зменшуватися за рішенням загальних зборів учасників або повних учасників.

Зменшення статутного (складеного) капіталу за наявності заперечень кредиторів товариства не допускається.

Акціонерне товариство має право за рішенням загальних зборів акціонерів зменшити статутний капітал. Зменшення статутного капіталу може відбуватися двома способами:

• зменшення номінальної вартості акцій, або

• шляхом анулювання раніше викуплених товариством акцій та зменшення їх загальної кількості, якщо це передбачено статутом товариства.

Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства допускається після повідомлення про це всіх його кредиторів у порядку, встановленому законом. Після прийняття рішення про зменшення статутного капіталу акціонерного товариства виконавчий орган протягом 30 днів має письмово повідомити кожного кредитора, вимоги якого до акціонерного товариства не забезпечені заставою, гарантією чи порукою, про таке рішення.

Кредитор, вимоги якого до акціонерного товариства не забезпечені договорами застави чи поруки, протягом 30 днів після надходження йому письмового повідомлення виконавчого органу товариства може звернутися до товариства з письмовою вимогою про здійснення протягом 45 днів одного з таких заходів на вибір товариства: забезпечення виконання зобов’язань шляхом укладення договору застави чи поруки, дострокового припинення або виконання зобов’язань перед кредитором, якщо інше не передбачено договором між товариством і кредитором.

Якщо кредитор не звернувся до товариства з письмовою вимогою у зазначений строк, вважається, що він не вимагає від товариства вчинення додаткових дій щодо зобов’ язань перед ним.

Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства шляхом купівлі та погашення частини акцій допускається тільки в тих випадках, коли така можливість передбачена у статуті товариства.

При зменшенні статутного капіталу акціонерного товариства слід пам’ятати про те, що статутний капітал не може бути меншим ніж 1250 мінімальних заробітних плат. Зменшення акціонерним товариством статутного капіталу нижче від встановленого законом розміру має наслідком ліквідацію товариства. Акціонерне товариство підлягає ліквідації також у випадку, якщо вартість чистих активів акціонерного товариства після закінчення другого та кожного наступного фінансового року стає меншою від мінімального розміру статутного капіталу, встановленого законом.

Зазначимо, що закон визначає обов’язкові підстави для зменшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства. Так, відповідно до ст. 14 Закону про акціонерні товариства та ст. 155 ЦК України, якщо після закінчення другого та кожного наступного фінансового року вартість чистих активів акціонерного товариства виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов’язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу та зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку.

При зменшенні розміру статутного капіталу акціонерного товариства не допускається:

а) поєднувати способи зменшення розміру статутного капіталу;

б) приймати рішення про зменшення розміру статутного капіталу до реєстрації усіх попередніх випусків акцій, до реєстрації звітів про результати розміщення акцій та видачі свідоцтв про реєстрацію випусків акцій відповідно до законодавства України.

Зменшення статутного капіталу акціонерного товариства з метою приведення розміру статутного капіталу у відповідність до розміру чистих активів у випадках, передбачених ч. 3 ст. 155 ЦК України, здійснюється виключно шляхом зменшення номінальної вартості акцій.

При зменшенні статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю слід пам’ ятати про те, що зменшення статутного капіталу допускається після повідомлення в порядку, встановленому законом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов’язань товариства та відшкодування їм збитків.

Слід зазначити, що закон визначає обов’язкові підстави для зменшення розміру статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю. Так, відповідно до ст. 144 ЦК України товариство повинно оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту у встановленому порядку, якщо:

— учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів;

— після закінчення другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів товариства виявиться меншою від статутного капіталу, якщо учасники не прийняли рішення про внесення додаткових вкладів. Якщо ж вартість чистих активів товариства стає меншою від визначеного законом мінімального розміру статутного капіталу, товариство підлягає ліквідації.

Відповідно до ч. 3 ст. 87 ГК України рішення товариства про зміни розміру статутного фонду набуває чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру.

Для проведення державної реєстрації змін до установчих документів, пов’язаних зі збільшенням розміру статутного капіталу господарських товариств, подаються:

— заповнена реєстраційна картка на проведення державної реєстрації змін до установчих документів господарського товариства;

— примірник оригіналу або нотаріально посвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів;

— оригінали установчих документів господарського товариства з відміткою про їх державну реєстрацію або документ, що підтверджує внесення плати за публікацію у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату оригіналів установчих документів;

— два примірники змін до установчих документів господарського товариства у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції;

— документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

У разі внесення змін до статуту, які пов’язані зі зменшенням статутного капіталу господарського товариства, додатково подається документ, що підтверджує внесення плати за публікацію у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації відповідного повідомлення.

<< | >>
Источник: Мельник О.О.. Корпоративне право: Навчальний посібник. 2009

Еще по теме § 2. Зміна розміру статутного капіталу:

  1. Як змінити розмір статутного капіталу
  2. Послідовність дій при збільшенні розміру статутного капіталу
  3. Обмеження щодо збільшення і зменшення розміру статутного капіталу
  4. Хто і коли приймає рішення про зміну розміру статутного капіталу
  5. Послідовність дій при зменшенні розміру статутного капіталу за рахунок зменшення кількості акцій
  6. Порядок зменшення розміру статутного капіталу акціонерного товариства шляхом зменшення номінальної вартості акцій
  7. Стаття 15. Збільшення статутного капіталу
  8. Способи збільшення і зменшення статутного капіталу
  9. Стаття 16. Зменшення статутного капіталу
  10. Значення поділу майна та майнових прав для внесення вкладів до статутного капіталу.
  11. Зміст повідомлення про збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових внесків
  12. 5. Кругооборот капіталу. Форми капіталу (промисловий, торговий, банківський). Основний та оборотнийкапітал.
  13. Стаття 14. Статутний і власний капітал акціонерного товариства
  14. 3. Зміна масштабу виробництва
  15. § 4. Зміна складу учасників командитного товариства
  16. Розділ 13. Скасування, зміна та визнання рішення недійсним