<<
>>

4.4. Розвиток особистості дошкільника

Дошкільний вік є початковим етапом формування особистості. У дітей виникають такі особистісні новоутворення: супідрядність мотивів, засвоєння моральних норм, формування довільної поведінки.

Супідрядність мотивів полягає у тому, що діяльність і поведінка дошкільника вступають між собою у певні співвідношення.

Діяльність дитини тепер зумовлюється не окремими спонуканнями, а ієрархічною системою мотивів, у якій основні та стійкі набувають провідної ролі, підпорядковуючи ситуативні пробудження. Пов`язано це з вольовими зусиллями, потрібними для досягнення емоційно привабливої мети.

Чим старші стають діти, тим рідше у їх поведінці проявляються афективні дії, їм легше впоратися з виконанням необхідних для досягнення мети дій всупереч обставинам.

На розвиток вольових якостей позитивно впливає гра. Відособлюючись від дорослих, дошкільник вступає в більш активніші взаємини з однолітками, які реалізуються предусім у грі, де необхідно підкорятися певним правилам, виконувати заздалегідь визначені дії.

Ігрова діяльність надає сенсу вольовому зусиллю, робить його ефективнішим. На розвиток волі у цьому віці позитивно впливає продуктивна та трудова діяльність дитини.

Важливе значення у формуванні моральних почуттів мають дитячі уявлення про позитивні еталони, що дозволяють передбачити емоційні наслідки поведінки, завчасно переживати задоволення від її схвалення як „хорошої” або ж невдоволення від оцінки як „поганої”. Таке емоційне передбачення відіграє вирішальну роль у формуванні моральної поведінки дошкільника.

Дошкільник починає відособлюватися від дорослого, виокремлюючи себе як самостійну людську істоту. При цьому поведінка дитини зорієнтована на дорослого як зразок для наслідування.

Джерелом емоційних пeреживань дитини є її діяльність, спілкування з оточуючим світом. Освоєння в дошкільному дитинстві нових, змістовних видів діяльності сприяє розвитку глибших та стійкіших емоцій, пов`язаних не лише з близькими, а й з віддаленими цілями, не тільки з тими об`єктами, що дитина сприймає, а й з тими, які уявляє. Зростає потреба дошкільника в товаристві ровесників, внаслідок чого інтенсивно розвиваються соціальні емоції. Виникають інтелектуальні емоції. У процесі спілкування дитини з дорослими формуються і її моральні почуття. Урізноманітнюються прояви почуття власної гідності: розвивається як самолюбство, так і почуття сорому, ніяковості.

Вирішальну роль у засвоєнні зразків поведінки відіграє оцінка, яку авторитетні для дитини люди дають іншим дорослим, дітям, героям казок та розповідей тощо.

Орієнтація поведінки дошкільника на дорослого зумовлює розвиток її довільності, оскільки тепер постійно зіштовхуються як мінімум два бажання: зробити щось безпосередньо („як хочеться”) чи діяти відповідно до вимог дорослого („за зразком”). З`являється новий тип поведінки, яку можна назвати особистісною.

Дошкільник робить перші кроки у самопізнанні, розвитку самосвідомості. Об`єктами самопізнання є окремі частини тіла, дії, мовні акти, вчинки, переживання та особистісні якості.

З розвитком довільності психічних процесів стає можливим їх усвідомлення, що служить основою саморегуляції. Характерною ознакою є схильність дитини до самоутвердження спочатку в очах дорослих, а згодом – і у власних очах.

<< | >>
Источник: Алпатова О.В.. Вікова психологія: Конспект лекцій. 2007

Еще по теме 4.4. Розвиток особистості дошкільника:

  1. Тема . РОЗВИТОК ОСОБИСТОСТІ В ПЕРІОД ДОРОСЛОСТІ
  2. Міжнародні і європейські стандарти прав ёюдини та їх впёив на правовий статус особистості і поступальний розвиток права
  3. 5.3. Формування особистості дитини в початкових класах
  4. 10.1. Методи дослідження особистості
  5. 11.3. Формування особистості підлітка
  6. 10.4. Методи діагностики емоційного та морального розвитку особистості
  7. Зливков В.Л., Лукомська С.О., Федан О.В.. Психодіагностика особистості у кризових життєвих ситуаціях.2016, 2016
  8. О. О. Байєр. ЖИТТЄВІ КРИЗИ ОСОБИСТОСТІ.2010, 2010
  9. Сектантство як прояв віктимності особистості
  10. Частина І Кризи професійної діяльності особистості
  11. Розділ 3. Віктимність особистості, Її причини та наслідки.
  12. Частина ІV кризи ПрОфесійНОї діяльНОсті ОсОБистОсті
  13. Тема 9. ПРОБЛЕМА СМЕРТІ У СВІТОСПРИЙМАННІ ОСОБИСТОСТІ
  14. 4.1. Фізичний розвиток
  15. дОдатОк 3. сектантство як наслідок наявності віктимного комплексу особистості
  16. 7.2. Емоційно-вольова сфера. Розвиток самосвідомості
  17. Тема 4. ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ ДИТИНИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ