<<
>>

§ 2. Система господарських товариств

Залежно від характеру участі осіб у господарському товаристві всі господарські товариства поділяються на дві великі групи.

Господарські товариства першої групи називають об’єднаннями капіталу. Товариства цієї групи характеризуються:

— майновою участю осіб (слід зазначити, що особисті якості учасників, як правило, значення не мають);

— наявністю статуту;

— розгалуженою системою органів управління;

— необхідністю виконувати вимоги щодо розміру статутного капіталу товариства;

— тим, що учасники, за загальним правилом, не несуть відповідальність за зобов’ язаннями товариства;

— тим, що учасники не повинні вирішувати поточні справи товариства.

До даної групи належать акціонерне товариство, товариство з обмеженою відповідальністю та товариство з додатковою відповідальністю.

Акціонерним називають господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими по- свідчуються акціями.

Акціонерне товариство самостійно відповідає за своїми зобов’язаннями усім своїм майном.

Акціонери не відповідають за зобов’язаннями товариства і несуть ризик збитків, пов’язаних з діяльністю товариства, у межах вартості акцій, що їм належать. Акціонери, які не повністю оплатили акції, у випадках, встановлених статутом, відповідають за зобов’язаннями товариства у межах неоплаченої частини вартості належних їм акцій.

Товариство з обмеженою відповідальністю — це засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом. Учасники товариства не відповідають за його зобов’язаннями і несуть ризик збитків, пов’ язаних з діяльністю товариства, у межах вартості своїх вкладів.

Товариством з додатковою відповідальністю є товариство, засноване однією або кількома особами, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких визначений статутом. Учасники товариства солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність за його зобов’ язаннями своїм майном у розмірі, який встановлюється статутом товариства і є однаково кратним для всіх учасників до вартості внесеного кожним учасником вкладу.

Господарські товариства другої групи називають об’єднаннями осіб (персональними об’єднаннями). Господарські товариства цієї групи характеризуються:

— особистою та майновою участю осіб (особисті якості учасників мають велике значення, оскільки учасники виступають від імені товариства);

— наявністю засновницького (установчого) договору;

— тим, що управління товариством здійснюють за спільною згодою повні учасники;

— тим, що від імені товариств осіб, за загальним правилом, діють повні учасники;

— відсутністю законодавчих вимог щодо розміру та порядку формування складеного капіталу товариства;

— тим, що повні учасники несуть відповідальність за зобов’ язаннями товариства всім своїм майном.

До даної групи належать повне товариство та командитне товариство.

Повним є товариство, учасники якого відповідно до укладеного між ними договору здійснюють підприємницьку діяльність від імені товариства і солідарно несуть додаткову (суб- сидіарну) відповідальність за його зобов’ язаннями усім майном, що їм належить.

Командитне товариство — це товариство, в якому разом з учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і солідарно несуть додаткову (субсидіарну) відповідальність за зобов’язаннями товариства усім своїм майном (повними учасниками), є один чи кілька учасників (вкладників), які несуть ризик збитків, пов’язаних із діяльністю товариства, у межах сум зроблених ними вкладів та не беруть участі в діяльності товариства.

<< | >>
Источник: Мельник О.О.. Корпоративне право: Навчальний посібник. 2009

Еще по теме § 2. Система господарських товариств:

  1. § 1. Формування майна господарського товариства. Статутний капітал господарського товариства
  2. § 1. Характеристика осіб, які можуть виступати учасниками господарського товариства. Право на участь у господарському товаристві
  3. Переваги акціонерних товариств у порівнянні з іншими формами господарських товариств
  4. § 1. Поняття господарського товариства
  5. § 4. Ліквідація господарського товариства
  6. Розділ ІІ ОСОБЛИВА ЧАСТИНА (ПРАВОВИЙ СТАТУС ОКРЕМИХ ВИДІВ ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ) Глава 9. АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО: ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ
  7. § 1. Створення господарських товариств: основні положення
  8. Роль нотаріуса при створенні господарських товариств
  9. 5. Контроль за фінансово-господарською діяльністю товариства
  10. § 5. Внесення змін до установчих документів господарського товариства