<<
>>

§ 4. Підстави набуття права власності на майно та його припинення. Безпідставне набуття майна

Підставами набуття права власності є різноманітні юридичні факти, які прийнято поділяти на дві групи: первісні та похідні.

Первісні способи набуття права власності не залежать від прав попереднього власника на певну річ або охоплюють випадки, коли попереднього власника взагалі не існувало.

Найпоширенішими первісними способами набуття права власності господарськими товариствами є:

— створення (виготовлення) нової речі, на яку раніше не могло бути встановлено права власності. Право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації;

— переробка та збір загальнодоступних для цих цілей речей. Переробкою є використання однієї речі (матеріалу), в результаті чого створюється нова річ. Особа, яка самочинно переробила чужу річ, не набуває право власності на нову річ і зобов’язана відшкодувати власникові матеріалу його вартість.

Похідні способи набуття права власності передбачають можливість набуття права власності на річ тільки на підставі волевиявлення попереднього власника. До основних похідних способів набуття права власності належать, зокрема:

— набуття права власності на підставі договору чи іншого правочину про відчуження речі. Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв’язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов’язання доставки. До передання майна прирівнюється вручення коносамента або іншого товарно-розпорядчого документа на майно. Право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації;

— правонаступництво під час реорганізації юридичної особи. Реорганізація може проводитися у формі злиття, приєднання, поділу, виділення чи перетворення. Господарське товариство може виступати правонаступником прав та обов’язків під час реорганізації іншої юридичної особи. Залежно від форми реорганізації до правонаступника переходитиме весь обсяг прав та обов’язків, майна право попередника або його частина (за наявності кількох правонаступників).

— спадкування після смерті фізичної особи. Господарське товариство може успадкувати певні права та обов’язки (в тому числі право власності на певне майно) від фізичної особи лише на підставі заповіту.

Право власності господарського товариства може бути припинено. Згідно із законом припинення права власності може відбуватися в добровільному порядку (коли припинення права власності залежить від волі власника, пов’ язано із загибеллю чи знищенням речі тощо), а також в примусовому порядку (коли припинення права власності не залежить від волі власника.

Випадками добровільного припинення права власності є:

1) відчуження власником свого майна;

2) відмови власника від права власності;

3) знищення майна;

4) припинення юридичної особи чи смерть власника.

До випадків примусового припинення права власності можна віднести:

1) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

2) викуп пам’яток історії та культури;

3) викуп земельної ділянки у зв’язку із суспільною необхідністю;

4) викуп нерухомого майна у зв’язку з викупом з метою суспільної необхідності земельної ділянки, на якій воно розміщене;

5) звернення стягнення на майно за зобов’ язаннями власника;

6) реквізицію;

7) конфіскацію.

Право власності може бути припинене в інших випадках, встановлених законом.

Слід зазначити, що господарське товариство може набувати право власності на майно лише на тих підставах, що визначені в законі. До того ж слід звернути увагу на те, що досить часто на практиці сторони, укладаючи договір чи вчиняючи інший правочин, припускаються помилок, які призводять до недійсності правочину та інших негативних наслідків.

Згідно зі ст. 10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» до функцій державних податкових інспекцій в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонних та об’єднаних державних податкових інспекцій належить подання до судів позовів до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в дохід держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках — коштів, одержаних без встановлених законом підстав.

Саме тому господарському товариству необхідно у разі набуття майна належним чином оформлювати таку операцію та перевіряти законність підстави набуття майна.

Навчальні завдання

1. Розкрити зміст понять «статутний капітал господарського товариства» та «складений капітал господарського товариства». Чи існує різниця між цими поняттями?

2. Скласти якнайповніший перелік об’єктів, які можуть перебувати у власності господарського товариства.

3. Скласти якнайповніший перелік об’єктів, які можуть виступати вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства.

4. Скласти перелік об’єктів, які не можуть виступати вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства.

5. З’ясувати, які грошові кошти можуть виступати вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства.

6. Назвати нормативно-правові акти, що регламентують порядок оцінки вкладів учасників до статутного (складеного) капіталу господарського товариства.

7. Які вимоги до розміру статутного (складеного) капіталу господарського товариства містить закон?

8. Охарактеризувати строки внесення учасниками вкладів до статутного (складеного) капіталу господарського товариства.

9. Сформулювати положення статуту акціонерного товариства про статутний капітал.

10. Сформулювати положення засновницького договору командитного товариства про складений капітал.

11. Скласти перелік документів, що супроводжують формування статутного (складеного) капіталу господарського товариства.

12. Скласти перелік об’єктів, які не можуть перебувати у власності господарського товариства.

13. Як господарське товариство реалізує своє право засновувати господарські організації?

14. Охарактеризувати первісні способи набуття права власності господарським товариством.

15. Охарактеризувати похідні способи набуття права власності господарським товариством.

16. Охарактеризувати випадки добровільного припинення права власності господарського товариства.

17. Охарактеризувати випадки примусового припинення права власності господарського товариства.

Практичні завдання

Ситуація 1. 10 вересня 2008 р. прийнято рішення про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Варта». Засновниками ТОВ виступали два громадянина України та один громадянин Франції. Ними було прийнято рішення про створення в ТОВ «Варта» статутного капіталу в розмірі 100 000 грн. Частки у статутному капіталі планувалося розподілити таким чином: 50 % — частка громадянина Франції і по 25 % кожному громадянину України.

Громадянин Франції звернувся до юриста за консультацією щодо внесення вкладу до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «Варта».

Надайте юридичну консультацію щодо внесення вкладу до статутного капіталу Товариства з обмеженою відповідальністю «Варта».

Запитання

Чи має право громадянин Франції виступати засновником господарського товариства?

Чи відповідає розмір статутного капіталу ТОВ «Варта» вимогам закону?

Що може виступати вкладом до статутного капіталу ТОВ «Варта»?

Чи може громадянин Франції внести до статутного капіталу ТОВ «Варта» євро готівкою?

Відповіді обґрунтуйте.

Ситуація 2. 10 серпня зареєстровано товариство з додатковою відповідальністю «Сфера», про що зазначалося у Свідоцтві про державну реєстрацію ТДВ «Сфера».

Одним із засновників цього товариства виступало Товариство з обмеженою відповідальністю «Стандарт», яке внесло як вклад до статутного капіталу ТДВ «Сфера» 20 т пшениці вартістю 10 000 грн та складське приміщення вартістю 150 000 грн.

Другий засновник — громадянин України вніс свій вклад грошовими коштами.

Запитання

Чи мало ТОВ «Стандарт» право вносити як вклад до статутного капіталу Товариства з додатковою відповідальністю «Сфера» 20 т пшениці та складське приміщення?

Які податкові зобов’язання виникають у зв’язку з переданням до статутного капіталу 20 т пшениці?

Які податкові зобов’язання виникають у зв’язку з переданням до статутного капіталу складського приміщення?

Чи виникають податкові зобов’язання у зв’язку з переданням до статутного капіталу грошових коштів?

Відповіді обґрунтуйте.

Дайте рекомендації щодо формування статутного капіталу товариства з додатковою відповідальністю.

Завдання для перевірки знань

— Розкрити зміст понять «майно», «статутний капітал господарського товариства», «складений капітал господарського товариства».

— Які права можуть виступати вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства?

— Хто несе ризик випадкової загибелі або пошкодження майна, що передане товариству у користування?

— У чому полягає експертна грошова оцінка вкладів учасників до статутного (складеного) капіталу господарського товариства?

— Яку частину своїх вкладів мають внести до державної реєстрації учасники господарських товариств?

— Яке майно належить до основних фондів виробничого і невиробничого призначення?

— Що таке оборотні засоби?

— Які правомочності має господарське товариство як власник?

— У чому полягає право господарського товариства засновувати господарські організації?

— Дати порівняльно-правову характеристику первісних та похідних способів набуття права власності господарським товариством.

— У чому полягає специфіка набуття права власності внаслідок реорганізації юридичної особи?

— Чи може господарське товариство успадкувати майно?

— У яких випадках право власності господарського товариства може бути припинено примусово?

— Що таке добровільне припинення права власності господарського товариства?

— Що таке реквізиція?

— У чому полягає конфіскація майна?

— Охарактеризувати порядок звернення стягнення на майно господарського товариства.

<< | >>
Источник: Мельник О.О.. Корпоративне право: Навчальний посібник. 2009

Еще по теме § 4. Підстави набуття права власності на майно та його припинення. Безпідставне набуття майна:

  1. §5. Способи набуття і припинення права власності
  2. Набуття права приватної власності
  3. §2. Набуття і припинення володіння
  4. Формування майна та права власності корпорації.
  5. Глава 8 Набуття чинності цим Законом
  6. § 4. Підстави і правові наслідки припинення членства в кооперативі (товаристві)
  7. Особливості придбання одним товариством іншого, при володінні 90% або більше його майна (акцій)[53] [54]
  8. Глава 8. ПРИПИНЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРИСТВА ЗА СУДОВИМ РІШЕННЯМ ЩОДО ВИЗНАННЯ ЙОГО БАНКРУТОМ
  9. Глава 2. Принципи корпоративного управління щодо правового статусу АТ, порядку його створення і формування та правового режиму майна
  10. § 4. Зміст права власності
  11. Співвідношення права власності акціонерів та АТ на капітал.
  12. §3. Обмеження права власності
  13. §1. Поняття та виникнення права власності
  14. § 1. Поняття права кооперативної власності
  15. §2. Зміст права власності
  16. § 3. Об'єкти права власності кооперативів та їх об'єднань