<<
>>

Незалежність безстрокового існування корпорації від її учасників.

Наявність у корпорації самостійної волі, майна, відокремленого від майна учасників. Здатність корпорації нести самостійну майнову відповідальність за своїми зобов ’язаннями власним майном та укладати правочини від свого імені, виступати позивачем і відповідачем у суді від свого імені.

Публічність діяльності АТ.

Традиційно правоздатність АТ зводиться до прав юридичної особи, а оскільки АТ набуває прав та обов’язків через свої органи, це і забезпечує реалізацію ним своїх прав, формування його волі і вступ до відносин із третіми особами. Склад, порядок формування і діяльності, а також компетенція цих органів являють собою досить суттєві важелі, за допомогою яких тільки і можливо здійснення дієздатності товариством. Таким чином, якщо правоздатністю АТ охоплюється набір його правових можливостей, то дієздатністю — спосіб їх реалізації.

Наведене дозволило наблизитися до виявлення і подальшого аналізу правовідносин у ньому, що було б недостатньо при звичайній його характеристиці як юридичної особи. Ця мета розглядалася як чергове завдання юриспруденції ще на початку XX ст.[753] Як слушно зазначалося в літературі, правова форма юридичної особи внаслідок її універсальності сама по собі мало що говорить про сутність власності, влади та управління, а тим самим — субстанції організації, визначеної юридичною особою[754]. Виходячи з того, що АТ як юридична особа — це загальні дужки, які обіймають різні за своєю сутністю явища, як вважав В. Ельяшевич, і на сьогодні всі правові вчення та доктрини обумовлені потребою розкрити ці загальні дужки, аби зрозуміти кожне із явищ, що стоїть за ними[755].

Виявити субстанцію юридичної особи намагалися різноманітні теорії юридичних осіб, висунуті здавна і такі, що складаються по нинішній день. Вони надають можливість не тільки дослідникам, а й фахівцям і законодавцю враховувати певні аспекти для конструювання законодавчих

норм, що регулюють питання створення і функціонування АТ та практику їх застосування. Ці питання були предметом розгляду в § 2 гл. 1 розд. І та § 1 гл. 1 розд. ІІ цієї монографії.

Отже, розуміння АТ має засновуватися на нормах, що визначають загальні положення ЦК про юридичних осіб і встановлюють основні положення про АТ як господарське товариство (ст. ст. 152-162 ЦК, ст. ст. 1, 24 Закону «Про господарські товариства»). Як вони співвідносяться з загальним уявленням про корпорації, що відобразилися в Принципах корпоративного управління, — відповідь на це питання спирається на ті їх ознаки, які можуть бути виведені з положень чинних законів, рішень судів, доктринальних досліджень буржуазних юристів[756]. Ними є:

незалежність безстрокового існування юридичної особи від її членів — учасників, акціонерів, які входять до її складу[757];

наявність у корпорації самостійної волі, яка може не збігатися з волею названих осіб;

наявність у корпорації майна, відокремленого від майна цих осіб; здатність корпорації нести самостійну майнову відповідальність за своїми зобов’язаннями своїм майном;

здатність корпорації вчиняти правочини від свого імені; здатність її виступати позивачем і відповідачем у суді від свого імені[758].

Звертає на себе увагу те, що наведені ознаки перекликаються з відомими нам ознаками юридичної особи, які сформовані вітчизняною правовою доктриною: організаційною єдністю, майновою відокремленістю, самостійною майновою відповідальністю, виступом у цивільному обігу від свого імені, які вже були проаналізовані. Докладно було досліджено правовий режим майна українських корпорацій із правовим аналізом поняття «корпоративна власність».

Нарешті, цей аспект Принципів корпоративного управління слід позначити крізь призму публічності діяльності АТ, що диктує необхідність для нього не менше одного разу на рік звітувати перед громадськістю про свій фінансово-господарський стан, інформувати про це

Глава 2. Принципи корпоративного управління щодо правового статусу АТ, порядку його створення і формування та правового режиму майна

ДКЦПФР[759]. Тісний взаємозв’язок відносин по створенню та діяльності АТ з податковим законодавством обумовлює сплату податків АТ та акціонерами як майново відокремленими суб’єктами. Причому на відміну від податкового законодавства України, для якого характерно постійне втручання в цивільні відносини та їх корегування, податкове законодавство США виходить із рис юридичної особи, розроблених науковцями. Для податкових цілей врахування самостійності корпорації у сплаті податків пов’язується з тим, що податок на прибуток є своєрідним акцизом на вигоди, які корпорації одержують самим фактом свого існування. Під цими вигодами розуміється обмежена відповідальність, або ліквідність акцій[760].

<< | >>
Источник: І. Спасибо-Фатєєва, О. Кібенко, В. Борисова.. Корпоративне управління: Монографія. 2007

Еще по теме Незалежність безстрокового існування корпорації від її учасників.:

  1. Спеціальні права учасників бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (далі - учасники бойових дій) у сфері охорони здоров’я
  2. 4. СВОБОДА, ЯК ВОНА Є. ПРОБЛЕМА ІСНУВАННЯ
  3. Незалежність суду і суддів
  4. § 1. Вищий орган корпорації
  5. Виробничі кооперативи як корпорації — юридичні особи.
  6. Транснаціональні корпорації.
  7. § 2. Виборні органи управління корпорації
  8. Формування майна та права власності корпорації.
  9. § 2. Правове положення учасників командитного товариства
  10. § 4. Зміна складу учасників командитного товариства
  11. Особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористич- ній операції, забезпеченні її проведення набули статусу учасника бойових дій.
  12. § 3. Права учасників господарського товариства