<<
>>

ТЕМА 4 ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У даній темі необхідно дослідити документи, які регулюють торговельну діяльність. Ознайомитися з законодавством про торгівлю. Розглянути договори, що укладаються в торгівлі.

Проаналізувати порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення.

Розглянути та охарактеризувати основні вимоги до суб’єктів торговельної діяльності.

Методичні рекомендації щодо вивчення теми

В усіх сферах господарювання на ринкових засадах організація підприємницької діяльності базується виключно на договірних взаємовідносинах. Це підтверджує незаперечну істину, що саме договір є визначальною і по суті єдиною правовою формою партнерських взаємин.

Договір (контракт, угода) — це форма документального закріплення партнерських зв’язків (предмета договору, взаємних прав та обов’язків, наслідків порушення домовленостей). Він опосередковує взаємини в процесі праці, виробництва й реалізації продукції чи надання різноманітних послуг. Договір може бути укладено між окремими громадянами, між громадянами й організаціями та між організаціями.

У господарському праві категорія договір використовується в загальному і спеціальному значеннях. Договір, який регулює ст.153 Цивільного кодексу, у господарському праві означає будь- яку майнову угоду між двома або більше суб’єктами господарського права.

В умовах нових умов господарювання й розвитку ринкових відносин лежить економічна самостійність підприємств і договір між підприємствами є одним з важливих засобів міжвиробничих зв’язків.

Існують договори різних видів. Цивільний кодекс передбачає такі договори:

^ купівлі-продажу

^ постачання товарів

^ контрактації

> товарообміну

> комісії

^ консигнації

> доручення

> договір оренди

Договір поставки — це договір, за яким організація- постачальник зобов’ язується передати в певні терміни орга- нізації-покупцеві (замовникові) у власність або оперативне управління певну продукцію, а організація — покупець зобов’ язується прийняти продукцію до оплати за встановленими цінами.

Преамбула — це вступна частина договору, в якій вказується номер, місце і дата підписання договору, визначаються сторони (підприємства, фірма), від імені яких укладається договір.

Предмет договору визначає назву, кількість і розгорнутий асортимент належних поставці товарів, якість і комплектність товарів і є одним з основних положень договору.

Основними нормативно-правовими актами, що регламентують порядок здійснення торгівельної діяльності на ринках, є наступні документи:

- Закон України від 12.05.91 № 1023-ХІІ «Про захист прав споживачів»;

- Закон України від 23.12.97 № 771/97-ВР «Про безпечність та якість харчових продуктів»;

- постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 108 «Про Порядок заняття торговельною діяльністю і торговельного обслуговування населення»;

- спільний наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України та Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 26.02.2002 р. № 57/188/84/105 «Про затвердження Правил торгівлі на ринках»;

- наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11.07.03 №185 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами»;

- наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11.03.04 №98 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами» та ін.

Звертаємо увагу на те, що чинним законодавством не встановлено пільг щодо таких платежів, як плата за торговельне місце та послуги ринку. Тому платники єдиного податку зобов’язані здійснювати їх сплату, торгуючи на ринку.

Окремо звертаємо увагу на те, що в разі здійснення виїзної торгівлі не на території ринку необхідно керуватися нормами Закону України від 23.03.96 № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон № 98).

Наявність сертифіката відповідності є обов’язковою лише для товарів, що підлягають обов’язковій сертифікації згідно із наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.05 №28 «Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні».

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2000 року № 1698 органом ліцензування оптової торгівлі алкогольними напоями визначено Департамент з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів. Територіальні підрозділи регіональних управлінь Департаменту є органом ліцензування роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Закон встановлює обмеження щодо продажу алкогольних напоїв.

Так, забороняється продаж алкогольних напоїв:

• особами, які не досягли 18 років;

• особам, які не досягли 18 років;

• у приміщеннях та на території дошкільних, навчальних закладів і закладів охорони здоров’я;

• у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

• у місцях проведення спортивних змагань;

• в інших місцях, визначених органами місцевого самоврядування;

• з торгових автоматів;

• з рук та у не визначених для цього місцях торгівлі.

Суб’єкти підприємницької діяльності (юридичні та фізичні

особи), які мають право на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та їх працівники, зобов’язані дотримуватись Законів України «Про захист прав споживачів», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями, Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833, та інших нормативних документів прямо чи/та побічно регламентуючих торгівельну діяльність.

За їх порушення працівники несуть відповідальність згідно із законодавством.

План практичного заняття

1. Документи, які регулюють торговельну діяльність.

2. Законодавство про торгівлю. Договори, що укладаються в торгівлі.

3. Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення.

4. Характеристика та основні вимоги до суб’єктів торговельної діяльності.

Завдання 1. Дайте відповіді на тести:

1. Чи вірне твердження: «Господарсько-торговельна діяльність — це діяльність у сфері товарного обігу спрямована виключно на реалізацію продукції:

а) так;

б) ні;

2. У яких із зазначених формах може здійснюватися Господарсько-торговельна діяльність суб ’єктами господарювання:

а) матеріально-технічне постачання і збут;

б) енергопостачання;

в) заготівля;

г) оптова торгівля;

д) роздрібна торгівля і громадське харчування;

е) продаж і передача в оренду засобів виробництва;

ж) комерційне посередництво у здійсненні торговельної діяльності

з) допоміжна діяльність по забезпеченню реалізації товарів (послуг) у сфері обігу.

к) всі відповіді вірні

л) вірні відповіді а, в, г, д, ж

3. Матеріально-технічне постачання та збут продукції виробничо-технічного призначення і виробів народного споживання здійснюються суб ’єктами господарювання шляхом:

а) поставки

б) виконання обов’ язків договору купівлі продажу

в) вірні відповіді а і б

г) вірна відповідь відсутня

4. Якщо в договорі поставки строк його дії не визначений, він вважається укладеним:

а) на невизначений термін (довгостроковим)

б) на один рік

в) до моменту відмови від виконання обов’язків однієї зі сторін після виконання одного замовлення.

5. Якщо в довгостроковому договорі кількість поставки визначено лише на рік або менший строк, а порядок погодження сторонами строків поставки на наступні періоди до закінчення строку дії договору не передбачений, договір вважається

а) не дійсним

б) довгостроковим з пролонгацією річних умов поставки

в) укладеним на один рік

6. У разі якщо сторонами передбачено поставку товарів окремими партіями, строком (періодом) поставки продукції виробничо-технічного призначення є, як правило

а) рік

б) місяць

в) квартал

г) декада

7. У разі якщо сторонами передбачено поставку товарів окремими партіями, строком (періодом) поставки виробів народного споживання є, як правило

а) рік

б) місяць

в) квартал

г) декада

8. У разі поставки товарів більш низької якості, ніж вимагається стандартом, технічними умовами чи зразком (еталоном), покупець має право

а) відмовитися від прийняття і оплати товарів

б) вимагати повернення сплаченої суми у разі оплати

в) вірна відповідь відсутня

г) вірні відповіді а і б

д) вимагати обміну на товар належної якості

9. Якщо поставлені товари відповідають стандартам або технічним умовам, але виявляться більш низького сорту, ніж було зумовлено, покупець:

а) має право прийняти товари з оплатою за ціною, встановленою для товарів відповідного сорту,

б) зобов’язаний відмовитися від прийняття і оплати поставлених товарів

в) вірна відповідь відсутня

10. У який строк постачальник (виробник) зобов ’язаний розпорядитися товарами у разі, якщо покупець (одержувач) відмовився від прийняття товарів (окрім товарів, які швидко псуються), які не відповідають за якістю стандартам, технічним умовам, зразкам (еталонам) або умовам договору?

а) триденний

б) десятиденний

в) п’ ятиденний

11. Протягом якого терміну можуть бути пред’явлені позови, що випливають з поставки товарів неналежної якості (з дня встановлення покупцем у належному порядку недоліків поставлених йому товарів)

а) шести місяців

б) трьох місяців

в) року

12. У який строк постачальник зобов ’язаний доукомплектувати або замінити комплектними товарами у разі поставки некомплектних виробів , якщо сторонами не погоджено інший строк.

а) десятиденний

б) двадцятиденний

в) п’ятиденний

г) триденний

13. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення строку дії договору він вважається:

а) продовженим на такий самий строк і на тих самих умовах;

б) продовженим на строк і на тих самих умовах до моменту подання однією зі сторін заяви на розірвання договору;

в) розірваним;

г) тимчасово недійсним до моменту узгодження (пролонгації або припинення)

14. Чи має орендар право вимагати зменшення розміру орендної плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, змінилися передбачені договором умови господарювання або істотно погіршився стан об ’єкта оренди

а) так

б) ні

в) за умови погодження з другою стороною

г) вірна відповідь відсутня

15. Об ’єктом лізингу може бути

а) нерухоме і рухоме майно

б) нерухоме майно

в) рухоме майно

Питання для самостійної підготовки до практичного заняття

1. Особливості правового регулювання в окремих галузях господарювання.

2. Загальні умови, що визначають особливості регулювання господарських відносин.

3. Види господарської діяльності та їх класифікація.

4. Галузі народного господарства та їх класифікація.

5. Продукція виробничо-технічного призначення і вироби народного споживання

Тематика рефератів

1. Законодавчі аспекти регулювання діяльності ринків в Україні.

2. Регулювання діяльності учасників ринку цінних паперів.

3. Механізм державного регулювання зовнішньоекономічною діяльністю.

4. Правове регулювання торгівлі.

5. Правове регулювання валютних операцій.

6. Господарські зв’язки в торгівлі, їх правове регулювання.

Література: 1; 4; 5; 6; 8; 9; 15; 18; 21.

<< | >>
Источник: Н. М. Тягунова, О. М. Коросташов,О. А. Спориш, Ю. В. Іванов.. Законодавче регулювання торговельної та підприємницької діяльності. Кредитно-модульний курс .2014. 2014

Еще по теме ТЕМА 4 ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ:

  1. Н. М. Тягунова, О. М. Коросташов,О. А. Спориш, Ю. В. Іванов.. Законодавче регулювання торговельної та підприємницької діяльності. Кредитно-модульний курс .2014, 2014
  2. «Законодавче регулювання торговельної та підприємницької діяльності»
  3. МОДУЛЬ 2. Практичні аспекти законодавчого регулювання торговельної та підприємницької діяльності
  4. Модуль 2. Практичні аспекти законодавчого регулювання торговельної та підприємницької діяльності
  5. ТЕМА 1 ВИДИ ТА ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. ТЕМА 9 ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕКЛАМНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  7. § 2. Законодавче регулювання кооперативних відносин
  8. § 4. Правове регулювання спільної діяльності кооперативів та їх об'єднань
  9. § 3. Правове регулювання господарської діяльності в кооперації
  10. Правове регулювання кооперативної діяльності
  11. Правове регулювання фінансової діяльності кооперативів
  12. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності кооперативів та їх об'єднань
  13. РОЗДІЛ 4 РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ТОРГОВЦІВ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ
  14. § 1. Поняття і зміст фінансової діяльності кооперативів та її правове регулювання
  15. 4.2. Процедури діяльності публічної адміністрації 4.2.1. Історичний розвиток правового регулювання адміністративних процедур та кодифікаційні моделі
  16. Тема 25. Розслідування злочинів у сфері господарської діяльності
  17. ТЕМА 5 ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА
  18. Тема 23. Розслідування злочинів у сфері службової діяльності
  19. ТЕМА 3 ПРАВОВИЙ СТАТУС ОКРЕМИХ ВИДІВ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  20. ТЕМА 6 ДОГОВОРИ У ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ (ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА)