<<
>>

§4. Огляд трупа людини

Огляд трупа може бути як самостійною слідчою дією (під час ексгумації чи огляді в морзі), так і складовою частиною огляду місця події. В усіх випадках, згідно з вимогами кримінально-процесуального закону (ст.

192 КПК України), труп оглядається в присутності двох понятих та за участю судово-медичного експерта чи іншого лікаря.

Огляд трупа здійснюється в такій послідовності:

1. Фіксується час початку огляду трупа, температура навколишнього природного середовища і тіла трупа з указуванням тієї ділянки тіла трупа, в якій здійснено вимірювання.

2. З самого початку огляду дуже важливо зафіксувати місцезнаходження і позу трупа. З цією метою спочатку виконується фотозйомка, описується стан поверхні території, на якій лежить труп, а потім вимірюється відстань від тім’яної ділянки голови і від п’яти однієї із його ніг до нерухомих орієнтирів (стін, вікон, дверей, дерев тощо).

Якщо труп висить у петлі, то вимірюється відстань від підлоги (землі) до носка взуття (пальців ніг) і до місця закріплення вільного кінця петлі, а також від ніг до підставки, від вузла петлі до місця її закріплення.

У ході дослідження та описування пози трупа відмічається розміщення голови, кінцівок тощо.

3. Під час огляду відкритих частин тіла, обличчя, голови і кінцівок звертається увага на наявність трупних явищ, тілесні пошкодження, втрату крові, її розливання по поверхні території. Відмічається наявність в ушних раковинах крові і бруду. Установлюється і фіксується стан очей, зіниць, слизових оболонок ока.

4. Здійснюється зовнішній огляд одягу і взуття. Спочатку описується наявність на них пошкоджень, стан гудзиків, сліди крові, забрудненість окремих ділянок одягу, наявність волосся, рештки предметів і речовин. Забруднення на одязі і взутті співставляються з навколишньою обстановкою.

5. Знаряддя і предмети, виявлені на трупі, фіксуються за допомогою вузлової та детальної видів фотозйомки, описується їх розташування і стан. Петля і вузол петлі повинні бути обов’язково збережені. Петля вимірюється за колом, потім розрізується на деякій відстані від вузла.

6. Місце трупа вивчається після зовнішнього огляду одягу. Фіксується стан поверхні. Під трупом можуть знаходитись різні об’єкти (куля, гільза, каміння тощо). Результати їх співставлен- ня фіксуються в протоколі огляду.

7. У ході детального огляду одягу послідовно перевіряється наявність у кишенях грошей, документів, різних предметів. Описується нижня білизна, наявні на ній пошкодження, специфічні сліди і забруднення, які можуть мати значення під час установлення особи невпізнаного трупа. В ході огляду в залежності від умов та обстановки одяг знімається так, щоб його не пошкодити і не втратити слідів та мікрочастинок (якщо застосовувалась вогнепальна зброя, то в складках одягу можуть бути виявлені куля, дробинки тощо). Кожний предмет одягу впаковується окремо від інших. Якщо обставини не дозволяють оглянути труп в оголеному вигляді і здійснити вилучення його одягу, то труп обгортають світлою тканиною і відправляють в морг, де провадиться його повний огляд.

8. Під час огляду окремих частин трупа, закритих одягом, фіксується стать, вік, зріст, статура, прикмети, аномалії в будові та інші особливості, а також різні трупні явища, наявні тілесні ушкодження і їх відповідність пошкодженням на одязі.

9. У випадку, коли особа трупа ще не встановлена, то за правилами впізнавального методу зйомки здійснюється його фотографування і дактилоскопіювання. Під час огляду звертається увага на ознаки, за якими труп може бути упізнаний.

У випадку необхідності ексгумації трупа з метою його огляду слідчий виносить про це постанову, запрошує судового медика, спеціаліста-криміналіста, понятих. Після відкриття труни труп фотографують і описують його зовнішний стан. Потім проводять детальне його обстеження, фотографування і складають протокол.

<< | >>
Источник: Шеремет А.П.. Криміналістика. 2009

Еще по теме §4. Огляд трупа людини:

  1. § 5. Огляд трупа
  2. Розділ 12 УНІВЕРСАЛЬНИЙ ПЕРІОДИЧНИЙ ОГЛЯД — МЕХАНІЗМ ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ ООН
  3. З.Людина мас право... (Основні права і свободи людини)
  4. Розділ 2 ПРАВО I ЛЮДИНА ПРАВА ЛЮДИНИ
  5. А.О. Роханський. Права людини в галузі охорони здоров'я — 2013. Доповідь правозахисних організацій. — Харків: Права людини, 2014— 128 с., 2014
  6. Еволюція прав людини. Покоління прав людини
  7. §3. Види і методи огляду місця події
  8. Организация и тактика осмотра трупа на месте его обнаружения
  9. Тема 11. Тактика огляду
  10. Особенности расследования преступления при обнаружении трупа новорожденного
  11. Особенности расследования дел об убийствах при обнаружении частей трупа
  12. Организация и тактика осмотра пожарища при наличии трупа
  13. § 1. Поняття, види та принципи огляду
  14. § 1. Поняття, завдання, принципи огляду місця події
  15. §6. Фіксація результатів огляду місця події
  16. § 3. Пізнавальна сутність огляду місця події
  17. § 2. Слідчий огляд документів.
  18. § 6. Фіксація результатів огляду місця події