<<
>>

§5. Освідування живої особи

Освідування живих осіб є різновіднистю слідчого огляду. Освідування - це огляд тіла живої особи. Нею може бути потерпілий, підозрюваний, обвинувачений. Освідування провадиться на підставі постанови слідчого з метою виявлення важливих для розслідування справи доказів, а також встановлення прихованих під одягом особливих прикмет (татуїровок, шрамів, плям).

У випадку необхідності для участі в освідуванні залучається лікар і спеціаліст-криміналіст. Якщо під час освіду- вання оглядаються відкриті частини тіла (обличчя, руки), слідчий, поняті можуть бути будь-якої статі, а в ході обстеження прихованих частин вони повинні бути однієї статі з тим, кого освідують.

Освідування починається з ознайомлення особи (потерпілого, підозрюваного, обвинуваченого) з постановою слідчого, потім їй пропонують роздягнутися і обстежують її тіло. В залежності від обставин справи звертається увага на наявність і характер тілесних ушкоджень, які могли утворитись у зв’язку з вчиненням злочину. В ході виявлення їх фотографують масштабним способом. У випадку освідування в зв’язку з розслідуванням убивства, згвалтування чи інших статевих злочинів під час його провадження звертається увага на наявність на тілі особи крові, сперми, інших виділень, виявлення яких полегшується в ході застосування ртутно-кварцевої лампи. За даною категорією справ необхідно брати залишки з-під нігтів, де під час експертизи можуть бути виявлені частинки крові, шкіри, волокон одягу тощо.

Під час освідування підозрюваних у справах про крадіжки необхідно звертати увагу на плями техніко-криміналістичних слідоутворюючих речовин, якими часто блокуються об’єкти з матеріальними цінностями. У випадку попадання на тіло вони довгий час зберігаються і можуть бути легко виявленими в ультрафіолетових променях. Доцільно також у таких підозрюваних брати проби із вушних раковин та вміст із-під нігтів.

Освідування часто поєднується з оглядом одягу, на якому можуть бути виявлені такі само сліди, як і на тілі. В цьому випадку складається єдиний протокол освідування та огляду одягу. До нього додаються фотознімки тілесних пошкоджень, особливих прикмет та вилучених речових доказів.

<< | >>
Источник: Шеремет А.П.. Криміналістика. 2009

Еще по теме §5. Освідування живої особи:

  1. Розділ 22. ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСОБИ
  2. Розділ 22. ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСОБИ
  3. § 3. Експертне ототожнення особи за фотозображенням (портретно- криміналістична експертиза)
  4. §3. Юридичні особи
  5. Функції юридичної особи.
  6. Теорії походження юридичної особи.
  7. 6. Заінтересовані особи
  8. § 5. Посадові (службові) особи господарського товариства
  9. Поняття та ознаки юридичної особи.
  10. Юридичні особи. Види юридичних осіб
  11. § 4. Здійснення корпоративного управління в компанії однієї особи
  12. 6. Заінтересовані особи
  13. §1. Поняття особи та її право- і дієздатність
  14. Виробничі кооперативи як корпорації — юридичні особи.