<<
>>

ТЕМА 8 КОМЕРЦІЙНЕ ПОСЕРЕДНИЦТВО У СФЕРІ ПІДПРИЄМНИЦТВА

У даній темі необхідно дослідити поняття і ознаки комерційного посередництва. Дати визначення поняттям: комерційний агент, посередницькі послуги, агентський договір. Розглянути немонопольні агентські відносини.

Проаналізувати підстави для припинення агентських договорів.

Охарактеризувати основні особливості здійснення окремих видів комерційного посередництва. Дати характеристику поняттям — страхові брокери, перестрахові брокери, страхові агенти, морське агентування, генеральний агент. Дилерська діяльність.

Методичні рекомендації щодо вивчення теми

Згідно зі ст. 295 ГК комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб’єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб’ єкта, якого він представляє.

Комерційним агентом може бути суб’єкт господарювання (громадянин або юридична особа), який за повноваженням, основаним на агентському договорі, здійснює комерційне посередництво. Не є комерційними агентами підприємці, що діють хоча і в чужих інтересах, але від власного імені. Комерційний агент не може укладати угоди від імені того, кого він представляє, стосовно себе особисто.

Посередництво — вид підприємницької діяльності, у процесі якої підприємець сам не виробляє, а виступає в ролі ланки, яка зв’язує в процесі обміну товарів зацікавлені сторони і тим самим сприяє товарному обігу.

Посередницькі послуги поділяються на:

- технологічні (збереження, сортування, фасування, пакування, маркірування, експедирування);

- комерційні (рекламні, інформаційні, торгово-посередницькі, комісійні);

- організаційні (консультації по формуванню асортименту, якості, організації продажу, маркетингу).

Посередниками є юридичні або фізичні особи, які виконують комунікативну функцію поміж контрагентами комерційної діяльності для обміну товарами, послугами, інформацією. Контрагентами, як правило, виступають виробники товарів, гуртові і роздрібні споживачі.

До посередників належать агенти (представники виробників), брокери, дилери, гуртові торговці, фактори (комісіонери), маклери, дистриб’ютори, консигнатори (консигнанти), комівояжери.

Агентський договір — це договір доручення, але тільки в сфері господарювання. Тому при укладанні агентських договорів слід керуватися не лише главою 31 ГК, а й главою 63 ЦК «Послуги. Загальні положення», оскільки предметом агентського договору є саме надання послуг. Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 305 ГК суб’єктам господарювання треба використовувати главу 68 ЦК «Доручення».

Сторонами цього договору є суб’єкт господарювання, на користь якого здійснюється комерційне посередництво (далі — принципал, саме так традиційно іменується ця сторона договору в комерційному праві Англії та США, звідки походить агентський договір як особливий вид угоди); комерційний агент — суб’єкт господарювання, який зобов’ язується надати послуги принципалу в здійсненні комерційного посередництва.

Агентський договір укладається в письмовій формі. У договорі має бути визначено форму підтвердження повноважень (представництва) комерційного агента

Агентський договір є консенсуальним: сторони зобов’язані одна перед одною з моменту досягнення домовленості щодо усіх істотних умов договору.

Він є двостороннім та оплат- ним. ГК виокремлює немонопольні і монопольні агентські відносини (ст. 299). Немонопольні агентські відносини виявляються у тому, що суб’єкт господарювання, якого представляє комерційний агент, має право довірити комерційне посередництво також іншим суб’єктам, але з повідомленням про це агента.

У разі монопольних агентських відносин комерційний агент, що представляє суб’єкта господарювання, не має права здійснювати комерційне посередництво для інших суб’єктів у межах, передбачених агентським договором.

Стаття 303 ГК встановлює відповідальність за порушення агентського договору.

Страхові агенти — громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності, а саме: укладають договори страхування, одержують страхові платежі, виконують роботи, пов’язані із здійсненням страхових виплат та страхових відш- кодувань.

Посередництво в сфері страхування регулюється Положенням про порядок провадження діяльності страховими посередниками, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1996 р. № 1523.

Відповідно до Кодексу торговельного мореплавства від 23 травня 1995 р. існує такий вид посередництва в сфері перевезень, як морське агентування.

Агентські послуги — діяльність з продажу авіаційних перевезень, яка здійснюється за винагороду (комісійні) однією особою (агентством) за дорученням іншої особи (авіаперевізника або його генерального агента).

Одним із видів комерційного посередництва в процесі приватизації є агентська діяльність з розміщення акцій підприємств, які приватизуються.

План практичного заняття

1. Поняття і ознаки комерційного посередництва.

2. Агентський договір.

3. Особливості здійснення окремих видів комерційного посередництва.

Завдання 1. Дайте відповіді на тести:

1. Відносно новий вид підприємницької діяльності в Україні, але достатньо поширений у високорозвинених країнах вже протягом багатьох десятиліть:

а) комерційне посередництво

б) виробниче підприємництво

в) фінансове підприємництво

2. Вид підприємницької діяльності, зазвичай у сфері послуг, який полягає у сприянні налагодженню зв ’язків поміж виробниками і кінцевими споживачами продукції з метою прискорення і полегшення руху (обігу) сировини, матеріалів, готової продукції, інформації, науково-технічних розробок, грошей, валюти, споживчих товарів, послуг, цінних паперів:

а) комерційне підприємництво

б) посередництво

в) надання послуг

3. Посередницькі послуги поділяються на:

а) технологічні

б) комерційні

в) організаційні

г) всі відповіді вірні

4. Суб ’єкт господарювання, який зобов ’язується надати послуги принципалу в здійсненні комерційного посередництва.

а) комерційний агент

б) комерційне посередництво

в) угода

5. Агентські відносини, які виявляються у тому, що суб’єкт господарювання, якого представляє комерційний агент, має право довірити комерційне посередництво також іншим суб ’єктам, але з повідомленням про це агента:

а) немонопольні

б) монопольні,

в) виробничі

6. Комерційний агент, що представляє суб’єкта господарювання, не має права здійснювати комерційне посередництво для інших суб ’єктів у межах, передбачених агентським договором.

а) немонопольні

б) монопольні

в) виробничі

7. Юридичні особи або громадяни, які зареєстровані у встановленому порядку як суб’єкти підприємницької діяльності та здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у страхуванні від свого імені на підставі брокерської угоди з особою, яка має потребу у страхуванні як страхувальник:

а) страхові брокери,

б) перестрахові брокери,

в) страхові агенти.

8. Юридичні особи, які здійснюють за винагороду посередницьку діяльність у перестрахуванні від свого імені на підставі брокерської угоди із страховиком, який має потребу у перестрахуванні як перестрахувальник.

а) страхові брокери,

б) перестрахові брокери,

в) страхові агенти.

9. Громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності, а саме: укладають договори страхування, одержують страхові платежі, виконують роботи, пов’язані із здійсненням страхових виплат та страхових відшкодувань.

а) страхові брокери

б) страхові агенти

в) перестрахові брокери виробничі

10. Особа, уповноважена перевізником здійснювати операції з наземного обслуговування пасажирів і багажу.

а) агент з продажу перевезень

б) агент з обслуговування

в) генеральний агент

11. Особа, що призначена перевізником згідно з агентською угодою представляти інтереси перевізника при продажу перевезень на рейси перевізника і, якщо має відповідні повноваження, — на рейси інших перевізників.

а) агент з продажу перевезень

б) генеральний агент

в) агент з обслуговування

12. Юридична особа, яка здійснює продаж авіаційних перевезень за дорученням авіаперевізника або генерального агента.

а) агент з продажу перевезень

б) генеральний агент

в) агентство

13. Діяльність з продажу авіаційних перевезень, яка здійснюється за винагороду (комісійні) однією особою (агентством) за дорученням іншої особи (авіаперевізника або його генерального агента).

а) агентство

б) агент з обслуговування

в) агентські послуги.

14. Комерційним агентом може бути:

а )підприємці, що діють хоча і в чужих інтересах, але від власного імені;

б) суб’єкт господарювання, який здійснює комерційне посередництво;

в) нерезиденти країни

15. Здійснення цивільно-правових угод щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів проти їх поставки новому власнику від свого імені та за свій рахунок з метою перепродажу третім особам — це:

а) комісійна діяльність по цінних паперах (брокерська діяльність);

б) комерційна діяльність по цінних паперах (дилерська діяльність).

16. Плата за послуги агентських організацій всіх форм власності встановлюється:

а) Міністерством транспорту та зв’язку України;

б) Державним комітетом;

в) Міністерством економіки України

17. Вид посередника, який діє від свого імені але за рахунок замовника:

а) агент;

б) дилер;

в) комісіонер

г) агентські послуги.

Питання для самостійної підготовки до практичного заняття

1. Що таке агентська діяльність?

2. За яких підстав виникають агентські відносини?

4. Які умови складають предмет агентського договору?

5. Які види агентських відносин Ви знаєте?

6. Що таке монопольні агентські відносини?

7. За яких умов припиняється агентський договір?

Тематика рефератів

1. Правова основа комерційного посередництва.

2. Порядок здійснення взаєморозрахунків в агентських відносинах.

3. Особливість немонопольних агентських відносин. Література: 1; 4; 5; 6; 8; 9; 15; 18; 21.

<< | >>
Источник: Н. М. Тягунова, О. М. Коросташов,О. А. Спориш, Ю. В. Іванов.. Законодавче регулювання торговельної та підприємницької діяльності. Кредитно-модульний курс .2014. 2014

Еще по теме ТЕМА 8 КОМЕРЦІЙНЕ ПОСЕРЕДНИЦТВО У СФЕРІ ПІДПРИЄМНИЦТВА:

  1. 10. Підприємництво. Організаційно-правові форми підприємництва. Підприємництво у аграрному секторі.
  2. ТЕМА 5 ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА
  3. ТЕМА 2 ДЕРЖАВНА РЕЄСТРАЦІЯ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА
  4. ТЕМА 7 ВИЗНАННЯ СУБ’ЄКТА ПІДПРИЄМНИЦТВА БАНКРУТОМ
  5. Тема 25. Розслідування злочинів у сфері господарської діяльності
  6. Тема 23. Розслідування злочинів у сфері службової діяльності
  7. 1.14 Комерційна таємниця
  8. ІІІ. ПОЛІТИКА У СФЕРІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ
  9. Сенюта І.Я., Клапатий Д.Й.. Права учасників антитерористичної операції у сфері охорони здоров’я. 2016, 2016
  10. І. ВВЕДЕННЯ ДО ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПРАВА КОМПАНІИ
  11. § 4. Договори у сфері заготівель сільськогосподарської продукції
  12. Розділ 18.ПОВЕДІНКА ОСОБИ У ПРАВОВІЙ СФЕРІ
  13. Розділ 18. ПОВЕДІНКА ОСОБИ У ПРАВОВІЙ СФЕРІ
  14. Розділ 7 ПРАВА ЛЮДИНИ У СФЕРІ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ
  15. Розслідування злочинів у сфері службової діяльності (службові злочини)
  16. § 3. Договори в сфері кооперативної торгівлі, побутового, комунального обслуговування і громадського харчування в кооперації
  17. § 6. Договірні відносини в сфері про спільну діяльність кооперативних організацій