<<
>>

§3. Наступний етап розслідування

Даний етап розслідування крадіжок спрямований на подальше розширення доказової бази, уточнення обстановки і встановлення мотивів скоєння злочину, вивченню причин та умов, які йому сприяли. В кожному окремому випадку розслідування крадіжки особливості даного етапу залежать від результатів слідчих дій, оперативно-розшукових заходів, виконаних на початковому етапі, та конкретній слідчої ситуації, що склалася на цей час.

Такими ситуаціями можуть бути наступні:

1. Подія злочину не мала місця (предмет крадіжки виявлено потерпілим в іншому місці).

2. Факт крадіжки й особа, що її скоїла, установлені, злочинець визнає себе винним у повному обсязі пред’явленного обвинувачення, його показання не суперечать зібраним по справі доказам, викрадене майно виявлено. В даній ситуації слідчий приймає рішення про достатність зібраних доказів для завершення попереднього слідства.

3. У діях підозрюваного відсутній склад злочину (особа заволоділа належним їй майном). В обох випадках виноситься постанова щодо припинення кримінальної справи, відміняється постанова про застосовані раніше заходи присікання і накладення арешту на майно, вирішується питання про речові докази.

4. Факт крадіжки встановлено, зібрані докази про винність особи, яка її вчинила, однак обвинувачений визнає свою вину частково (визнає, що вкрав лише майно, яке виявлено у нього під час обшуку, заперечує окремі епізоди злочинної діяльності, збут викраденого тощо). У даній ситуації слідчий на підставі аналізу показань обвинуваченого висуває версії по кожному пункту як зізнання, так і заперечення пред’явленого обвинувачення. З метою їх перевірки він продовжує реалізацію опера- тивно-розшукових заходів, розроблених на початковому етапі розслідування, а також планує перевірку нових версій, опитування свідків, проведення очних ставок тощо.

5. Факт крадіжки встановлено, зібрані докази щодо вини обвинуваченого в її скоєнні, але він пред’явленого обвинувачення не визнає, посилаючись на алібі (називає місце перебування в момент крадіжки та осіб, які можуть це підтвердити), викрадене майно не виявлено. Типовими версіями у даній ситуації можуть бути: обвинувачений в указаному місці знаходився в інший час; особи, що підтверджують алібі, є спільниками злочину, родичами чи друзями. Розробляются також версії про місце знаходження викраденого майна, продовжується реалізація опера- тивно-розшукових заходів, здійснюються додаткові обшуки за місцем мешкання обвинуваченого, проводиться пред’явлення для упізнання обвинуваченого і належних йому предметів, призначається експертиза, проводиться допит свідків.

Успішне розслідування крадіжок, особливо квартирних, визначається умінням слідчого і працівників карного розшуку використати допомогу громадськості. Тому під час складання плану розслідування необхідно також врахувати можливості залучення громадськості в ході провадження слідчих дій, а також з метою профілактики крадіжок.

<< | >>
Источник: Шеремет А.П.. Криміналістика. 2009

Еще по теме §3. Наступний етап розслідування:

  1. § 3. Наступний етап розслідування
  2. § 3. Наступний етап розслідування
  3. §3. Наступний етап розслідування
  4. §3. Наступний етап розслідування
  5. §3. Наступний етап розслідування
  6. § 3. Наступний етап розслідування
  7. §3. Завдання наступних етапів розслідування убивств
  8. § 3. Початковий етап розслідування
  9. §2. Початковий етап розслідування
  10. §2. Початковий етап розслідування
  11. § 2. Початковий етап розслідування
  12. §2. Початковий етап розслідування
  13. § 3. Початковий етап розслідування
  14. § 3. Початковий етап розслідування
  15. § 2. Початковий етап розслідування
  16. § 3. Початковий етап розслідування
  17. § 2. Початковий етап розслідування
  18. § 3. Початковий етап розслідування
  19. § 2. Початковий етап розслідування
  20. §2. Початковий етап розслідування