<<
>>

Земля – унікальна планета Сонячної системи

Планети Сонячної системи сформувалися дещо пізніше за Сонце й рухаються навколо нього по своїх постійних орбітах уже мільярди років. Дев'ять великих планет: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун і Плутон різні за розмірами, фізико-хімічними характеристиками й наявністю чи відсутністю супутників.

Кожна планета по-своєму унікальна, проте лише на планеті Земля протягом декількох мільярдів років існує життя. Зрозуміло, що для існування навіть примітивних форм життя мають бути певні умови. Розглянемо найбільш фундаментальні – фізичні й геологічні. За формою Земля є геоїдом, тобто кулею, сплюснутою в районі полюсів. Планета обертається навколо власної вісі й одночасно по еліптичній орбіті навкруги Сонця. Учені встановили, що найстародавніші породи в земній корі мають вік близько 4,5 мільярдів років. Будова Землі є достатньо складною. У спрощеному вигляді репрезентуємо основні рівні, «сфери» з яких складається Земля. У геологічному плані потрібно вирізнити ядро (його діаметр – 7 тис. км, температура – 5000 градусів С), мантію та земну кору (завтовшки декілька десятків км).

Тверда поверхня планети – земна кора та верхня частина мантії називається літосферою. Нижче літосфери знаходиться астеносфера, в'язка й менш тверда ніж літосфера – верхня частина мантії. Над літосферою перебуває гідросфера – водна оболонка, що складається з океанів, морів, річок, озер, підземних джерел і атмосферних опадів. Потім потрібно вирізнити кріосферу – крижану оболонку, що складається з гірських льодовиків, покривних льодовиків і айсбергів (величезні плаваючі частини покривних льодовиків). Сукупність газів, що оточують Землю називається атмосферою. Вона складається з кисню (21%), азоту (78%), вуглекислого газу, гелію, аргону, озону, водню й інших газоподібних речовин у невеликих кількостях. Завдяки цій сфері всі живі організми забезпечуються повітрям для дихання й надійно захищені від шкідливих космічних випромінювань. Нижній шар атмосфери називається тропосферою. Далі, ще вище знаходиться стратосфера. А ще вище – іоносфера. Нарешті найбільш віддаленою від поверхні Землі частиною атмосфери є екзосфера. Понад 10 000 км ще є деякі сліди атмосфери.

Не зважаючи на фіксовані фізико-хімічні характеристики всіх «сфер», чіткі межі між ними визначити дуже проблематично через динаміку й обмін речовин між ними. Вони взаємопов'язані та взаємозалежні.

Нижні шари атмосфери, гідросфера та верхній шар літосфери поступово заселялися живими організмами. Їх сукупність називається біосферою. Процес виникнення біосферних явищ і становлення біосфери як стійкої системи охопив мільярди років. Спочатку, на ділянках ґрунту, що з'явився з води, виникли ціанобактерії (фотосинтетичні бактерії). Уже 3,5 млрд. років тому ці бактерії могли використовувати сонячне світло, щоб перетворювати двоокис вуглецю та воду на енергію з подальшим виділенням кисню. Поступово вміст кисню в біосфері (земній атмосфері) ставав більшим.

Яке відношення події п'ятнадцатимильярдної давнини («Великий вибух») мають до ноосферної реальності, яка тільки почала формуватися з появою homo sapiens декілька мільйонів років назад? Навіщо нам вивчати питання про походження, будову й еволюцію космосу? А тому, що поява феномену «розуму» – результат не лише еволюції людини, нашої планети, але й космосу загалом. Поки що не знайдено достовірних даних про те, що розумне життя існує де-небудь ще у всьому величезному Всесвіті. Тому необхідно з'ясувати, чому саме в галактиці Чумацький шлях, у Сонячній системі, на планеті Земля сформувалися природні фізичні, хімічні, геологічні та біологічні умови для появи розумного життя й діяльності. Якщо це закономірний природний процес, то чи можливо, знаючи закони розвитку природи й володіючи відповідними технологіями, створити різноманітні розумні форми життя, які не конкуруватимуть з людьми за «місце під Сонцем», за кисень і воду, але, навпаки, допоможуть людям позбавитися від глобальних ризиків і значно поліпшать якість життя всіх і кожного? Ці фундаментальні питання й наукові гіпотези знаходяться в компетенції ноосферології як дисципліни, предметом якої є походження, функціонування й перспективи розумної людської діяльності в планетарному й навіть космічному масштабі.

Питання для контролю

· Що таке космос?

· Які основні характеристики Всесвіту?

· Як виник Усесвіт?

· Що таке «Великий вибух»?

· Що таке «космологічний горизонт»?

· Що таке Чумацький шлях?

· Якою є будова Сонячної системи?

· Які науки вивчають космос та його еволюцію?

· Яким є вік Землі?

· Які сфери й у якому порядку оточують земне ядро?

· Яка сфера Землі населена живими організмами?

· Чи є життя на інших планетах?

· Що таке літосфера?

· Що таке гідросфера?

· Що таке атмосфера?


<< | >>
Источник: БУРЯК В.В.. Основи вчення про ноосферу. 2010

Еще по теме Земля – унікальна планета Сонячної системи:

  1. ЗЕМЛЯ — ЖИВАЯ ПЛАНЕТА
  2. 2. Стадия Человека Эмоционального является первой ступенью в организации разумного вещества на планете Земля. Это начальная стадия организации системы разумного вещества.
  3. Стихии планеты
  4. Планеты в стихиях
  5. Захария Ситчин. Божество 12 й планеты. Хроники Земли – 7, 1995
  6. Захария Ситчин. Двенадцатая планета: Москва; 2007, 2007
  7. ПЛАНЕТА
  8. Прометеи планеты
  9. Вскрикнет ли Земля?
  10. ГЛАВА ДЕВЯТАЯ ПРИБЫТИЕ НА ПЛАНЕТУ ЗЕМЛЯ