<<
>>

§ 2. Предмет корпоративного права

Предметом корпоративного права є суспільні відносини, що виникають у зв’язку зі створенням, діяльністю, управлінням та припиненням господарських товариств. Зазначені суспільні відносини можна поділити на такі великі групи:

1.

Зовнішні — відносини, що виникають між господарським товариством та іншими суб’єктами права. До зовнішніх відносин можна віднести відносини приватноправового характеру, зокрема цивільні та трудові відносини, а також публічно-правового характеру, зокрема, адміністративні, фінансові тощо. Господарське товариство вступає в господарські та цивільні відносини, укладаючи договори різних видів з контрагентами та постачальниками. Господарське товариство має право наймати працівників на умовах трудового договору чи контракту. При цьому відносини товариства з найманими працівниками регулюються як локальними актами товариства (правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими інструкціями тощо), так і законодавством про працю;

2. Внутрішні — відносини, які виникають всередині господарського товариства (власне корпоративні відносини)[†].

Внутрішні відносини охоплюють відносини між учасниками господарського товариства, відносини між господарським товариством і його учасниками, а також відносини, що виникають між органами управління господарського товариства. Учасниками внутрішніх відносин, таким чином, є господарське товариство, учасники господарського товариства та його органи управління.

Поширеними є ситуації, коли учасники оскаржують рішення органів управління товариства, подаючи до господарського суду позов, відповідачем за яким виступає орган управління. Зазначимо, що практика господарських судів свідчить про те, що між учасниками товариства та органами управління товариства не можуть виникати корпоративні відносини, у цих випадках належним суб’єктом відносин і відповідачем виступатиме саме господарське товариство.

Відносини між учасниками господарського товариства можуть регламентуватися положеннями договору (договору про заснування господарського товариства, засновницького договору) або закону (ч. 4 ст. І24 ЦК України, ст. 8 Закону про господарські товариства тощо). Спори, що виникають між учасниками господарських товариств, розглядаються господарськими судами.

Вагоме місце у внутрішніх корпоративних відносинах посідають відносини між учасниками товариства та господарським товариством. Учасники товариства засновують товариство і передають йому майно, необхідне для досягнення поставлених перед товариством цілей. При цьому учасники мають внести свої вклади до статутного (складеного) капіталу. Разом з цим обов’язком закон покладає на учасників й інші важливі обов’язки, яких мають дотримуватися учасники. Учасники мають також низку прав, дотримання яких повинно забезпечити господарське товариство (право брати участь в управлінні товариством, одержувати частину прибутку товариства тощо). Спори, що виникають між учасниками та господарським товариством, підвідомчі господарським судам.

Органи управління господарського товариства можуть делегувати повноваження іншим органам управління (наприклад, загальні збори учасників — наглядовій раді, виконавчому органу; наглядова рада — виконавчому органу). Між окремими органами управління виникають відносини, для яких характерні підзвітність і підконтрольність. Так, виконавчий орган акціонерного товариства має звітувати перед загальними зборами учасників та наглядовою радою, загальні збори акціонерів за поданням органу контролю мають право відкликати виконавчий орган.

<< | >>
Источник: Мельник О.О.. Корпоративне право: Навчальний посібник. 2009

Еще по теме § 2. Предмет корпоративного права:

  1. § 3. Понятие и Предмет корПоративного Права 1. Предмет и юридическая природа корпоративного права
  2. Предмет корпоративного права
  3. Глава 2 Предмет и метод корпоративного права
  4. Понятие и виды источников корпоративного права и корпоративных норм
  5. ТЕМА 1.2. ИСТОЧНИКИ КОРПОРАТИВНОГО ПРАВА И КОРПОРАТИВНЫЕ НОРМЫ
  6. Понятие уголовного права. Особенности уголовных правонарушений. Предмет уголовного права. Метод уголовного права. Задачи уголовного права. Функции уголовного права. Принципы уголовного права, их закрепление в Уголовном кодексе Российской Федерации (далее - УК РФ)
  7. Место корпоративного права в системе и структуре права
  8. Система корпоративного права
  9. Метод корпоративного права Российской Федерации
  10. § 1. Поняття і предмет кооперативного права і його співвідношення з іншими галузями права