<<
>>

§ 1. Поняття та ознаки вбивства на замовлення

Нині в Україні велику соціальну небезпеку становлять вбивства на замовлення, або вбивства, що вчиняються найманими особами. Розкриття і розслідування таких вбивств пов’язані зі значними труднощами.

Вбивство на замовлення — це умисне позбавлення життя потерпілого, яке вчиняється особою (виконавцем) за дорученням іншої особи (замовника).

Таке вбивство має специфічний механізм організації та вчинення, часто характеризується відсутністю безпосередніх зв’язків між замовником (організатором) і виконавцем злочину, попередніх стосунків між найманою особою і жертвою (вони не знайомі один з одним, не мають спільних інтересів, убивця не зацікавлений особисто у смерті тієї чи іншої особи, а має у більшості випадків, корисливий мотив).

В історії людства таке вбивство — не новий вид злочину. Вбивства на замовлення, або знищення, були відомі ще до нашої ери, опис їх зберігається у пам’ятках Стародавнього Сходу. Що стосується вітчизняної історії, то не можна не згадати про знищення Святополком своїх братів Бориса і Гліба (XI ст.).

Вбивство найманими особами існувало у нашій країні й за часів «застою». Проте воно не мало такого розмаху як сьогодні. Вбивства на замовлення існували на побутовому підґрунті (ревнощі, помста, одержання спадщини), а наймачами чи замовниками були жінки віком від 20 до 60 років. Виконавцями таких злочинів виступали дилетанти з нижчого прошарку кримінального середовища.

Вбивство на замовлення як спеціальність вперше з’явилося на Сицилії. Сицилійська мафія понад 150 років не змінювала своїх ритуалів і залишалася найбільш консервативною з усіх злочинних організацій. Вона одержала назву «Товариство честі». Право винесення

смертного вироку належало голові мафіозної «сім’ї». Засудженого до смерті вбивали не «всліпу», а заздалегідь попередивши.

В рамках мафіозних кланів у США на початку 30-х років XX ст. була створена організація професійних кілерів — «Корпорація вбивць». З цього часу жоден мафіозний керівник під страхом смерті не мав права карати самостійно. Аби знищити ту чи іншу людину, йому необхідно було подати «заяву» до корпорації, оплатити «послугу» і чекати на виконання вироку. Більшість тогочасних вбивств на замовлення у США не було розкрито.

Сьогодні в Україні великі банківські, страхові, довірчі товариства та фірми мають відділи безпеки, які виконують функцію «роботи» з боржниками, усунення конкурентів із застосуванням найрізноманітніших методів. У пресі можна побачити об’яви на зразок «виконую будь- які конфіденційні доручення», «надаю конфіденційні послуги за високу оплату», «колишній спортсмен шукає можливість заробити 2000 доларів». Попит породжує пропозицію, з’являються організатори і виконавці, замовники і виконавці.

З переходом України на шлях ринкових відносин, капіталізацією економіки, поширенням корупції і проникненням злочинців до різних сфер суспільного життя і бізнесу виникають проблеми і суперечності, які дедалі частіше вирішуються за допомогою кулі, ліквідацією конкурента. На початку 90-х років ХХ ст. убивство на замовлення вже постало як явище, а фігура професійного вбивці набула «популярності». У ці часи жертвами вбивств були кооператори і лідери злочинного середовища. Статистика свідчить, що відносно стабільною на теперішній час залишається питома вага вбивств на замовлення, а показник їх розкриття викликають стурбованість.

Убивства на замовлення вчиняються в умовах неочевидності. Тому бути абсолютно впевненим у тому, що такий злочин вчинено найманими особами, можна тільки після його розкриття та встановлення замовника. Однак цілеспрямована організація роботи щодо розкриття замовних злочинів передбачає їх діагностику на ранніх етапах.

Теорія криміналістики дозволяє сформулювати криміналістичні ознаки, які відрізняють вбивства на замовлення від інших умисних убивств вже за наявності первинної інформації про подію злочину. До таких ознак належать: зухвалість злочину; застосування автоматичної чи напівавтоматичної зброї, вибухових пристроїв; залишення знарядь злочину на місці його вчинення; невжиття заходів, спрямованих на приховування трупа; велика кількість ушкоджень життєво важливих органів жертви (в багатьох випадках має місце «контрольний» постріл); відкритий характер 296

багатьох злочинів; відсутність ознак інших складів злочинів за наявності у жертви грошей, цінностей, документів; соціальний стан жертви.

<< | >>
Источник: В. Ю. Шепітько, В. О. Коновалова, В. А. Журавель.. Криміналістика. 2010

Еще по теме § 1. Поняття та ознаки вбивства на замовлення:

  1. § 2. Криміналістична характеристика вбивств на замовлення
  2. Розслідування вбивств на замовлення
  3. § 1. Поняття ідентифікації людини за ознаками зовнішності
  4. §1. Поняття ідентифікації людини за ознаками зовнішності
  5. Поняття юридичної відповідальності та її ознаки
  6. Поняття норми права та її ознаки
  7. Поняття та ознаки закону. Види законів
  8. Поняття та ознаки юридичної особи.
  9. § 1. Поняття та ознаки обшуку
  10. Гарантії державного ладу: поняття, ознаки, функції та класифікація
  11. Розділ 4. ПОНЯТТЯ, СУТНІСТЬ І ОЗНАКИ ДЕРЖАВИ
  12. Юридично значуща поведінка (правомірна і протиправна): поняття, ознаки, види
  13. Поняття та основні ознаки правовідносин. Склад (структура) правовідносин
  14. Тема 18. Особливості методики розслідування окремих різновидів вбивств
  15. § 1. Криміналістична характеристика вбивств