<<
>>

§1. Поняття, мета, об’єкти пред’явлення для упізнання

Пред’явлення для упізнання - це слідча дія, яка полягає в пред’явленні, демонструванні свідку, потерпілому, підозрюваному або обвинуваченому особи чи предмета з метою встановлення тотожності або групової належності.

Пред’явлення для упізнання є методом (засобом) ідентифікації об’єктів за пам’яттю, тобто ідеальним відображенням, слідами пам’яті. Об’єктами упізнання є: люди, матеріальні предмети, трупи, тварини.

В залежності від об’єкта пред’явлення для упізнання розрізняють його види:

♦ пред’явлення для упізнання об’єкта в натурі - людини, тварини, предмета;

♦ пред’явлення для упізнання трупів;

♦ пред’явлення для упізнання властивостей та ознак предметів;

♦ пред’явлення для упізнання фотографічних зображень об’єктів, кіно- та відеозображень.

Пред’явлення для упізнання провадиться у випадках, коли допитуваний стверджує, що може узнати особу чи предмет, які спостерігав і запам’ятав їх розпізнавальні ознаки.

Науковою основою упізнання слугує філософське вчення стосовно індивідуальності об’єктів матеріального світу та принципової можливості пізнати їх.

Психологічну основу складають: адекватність відображення органами чуття людини об’єктивної реальності; можливість запам’ятовування та збереження в пам’яті сприйнятого (ознак та властивостей предметів); можливість адекватного відтворення сприйнятого, тобто уявного образу (сліду пам’яті).

Пред’явлення для упізнання - це процесуальна діяльність, яка породжує докази. В основі цієї діяльності лежить психологічний процес упізнавання, суть якого полягає в порівнянні уявного образу, що зберігається у пам’яті особи з об’єктом, людиною, які спостерігаються тепер, - в умовах, що їх надав 294

слідчий. В ході порівняння особа робить висновок: чи є об’єкт, що спостерігається, тим самим (тотожним), який вона спостерігала раніше в зв’язку з подією, що розслідується.

Упізнання не може проводитися, якщо особа після попереднього спостереження об’єкта одержала про нього додаткові відомості. Така ситуація може створитися, якщо особу, яку шукають, затримали в присутності того, хто його раніше бачив.

Пред’явлення для упізнання відрізняється від інших слідчих дій. Його не можна підмінити допитом, очною ставкою тощо. Особливо важливо відрізняти пред’явлення для упізнання від звичайного впізнання, яке знаходить своє відображення в слідчих діях (обшук, допит тощо), а також в деяких розшуко- вих заходах. Наприклад, коли під час допиту пред’являють фотографію групи осіб з пропозицією допитуваному назвати відомих йому там осіб; потерпілий зустрів і задержав злочинця на вулиці; упізнав розшукуваного за портретами в газетах, оголошених на стендах в міліції тощо. Факт такого узнавання відображається в протоколах відповідних слідчих дій чи рапортах співробітників міліції, що здійснюють затримання.

<< | >>
Источник: Шеремет А.П.. Криміналістика. 2009

Еще по теме §1. Поняття, мета, об’єкти пред’явлення для упізнання:

  1. § 1. Поняття та об’єкти пред’явлення для впізнання
  2. Тема 15. Тактика пред'явлення для упізнання
  3. §2. Підготовка до пред’явлення для упізнання
  4. §4. Фіксація результатів пред’явлення для упізнання
  5. §3. Іактичш прииоми проведення пред’явлення для упізнання
  6. Тактика пред’явлення для упізнання
  7. § 2. Підготовка до пред’явлення для впізнання
  8. § 4. Фіксація результатів пред’явлення для впізнання
  9. Пред’явлення для впізнання
  10. § 3. Порядок пред’явлення для впізнання живих осіб, трупів, предметів і тварин
  11. §2. Види, об’єкти, суб’єкти ідентифікації
  12. 1.1. Публічна адміністрація як об'єкт адміністративно-правового регулювання 1.1.1. Поняття «публічна адміністрація»: основні підходи
  13. Игнорирование духа есть выражение капитуляции юриспруденции перед явлениями свободной воли, свободной личности и свободы вообще. Само существование правовой сферы убеждает нас в том, что право есть одно из безусловных духовных явлений и важнейший инструмент для воспроизводства духовности в обществе.
  14. Суспільство і економіка. Економіка як об'єкт вивчення і об'єкт управління
  15. 1. Мета товариства
  16. 1. Мета товариства
  17. §1. Поняття судової балістики та її значення для розслідування злочинів
  18. §1. Поняття криміналістичної характеристики та її значення для методики розслідування окремих видів злочинів
  19. 4. Мета прийняття Принципів корпоративного управління