<<
>>

§2. Початковий етап розслідування

Кримінальна справа за фактом скоєння грабежу чи розбою порушується найчастіше за заявою потерпілого, свідка, а також на підставі затримання підозрюваного з пограбованим майном. Для прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи необхідно вияснити: чи дійсно мав місце напад на потерпілого з насильством чи погрозою застосування насильства з метою заволодіння майном чи грошима; заволоділи ним чи лише намагалися заволодіти злочинці.

Титповими слідчими версіями є:

1) напад мав місце, скоєний за обставин, про які повідомив потерпілий;

2) напад мав місце, однак потерпілий розповідає про нього неправильно;

3) нападу не було - це інсценування з метою приховування розтрати, втрати важливих документів, зброї, привласнення чужого майна. Під час інсценування потерпілі іноді спричиняють собі тілесні ушкодження. Версія про інсценування нападу заслуговує на увагу особливо у випадках, коли заява про грабіж чи розбій від потерпілого надійшла через деякий час. Необхідно також перевірити наявність причинного зв’язку між діями особи та шкідливими наслідками.

Якщо відомі лише обставини події і шкідливі наслідки, версії будуються стосовно осіб, що скоїли напад. Потерпілий завжди володіє певними відомостями про злочинців. Однак він не завжди точно запам’ятовує навіть загальні ознаки злочинця (зріст, одяг тощо).

Якщо перед нападом мало місце спілкування потерпілого з злочинцем чи його спільниками, одержання відомостей про його особу не викликає труднощів. Необхідно на їх підставі розробити версії про місцезнаходження злочинця (з метою затримання), а також про можливі викрадені цінності.

Планування розслідування грабежів і розбоїв здійснюється з урахуванням висунутих версій про обставини, що підлягають встановленню. В плані відображаються слідчі дії, виконавці і строки, а також оперативно-розшукові заходи щодо встановлення і розшуку злочинця, співучасників та викраденого майна.

Першочергові слідчі дії в поєднанні з оперативно-розшуко- вими заходами в кожному окремому випадку визначаються слідчим в залежності від ситуації, яка складається на даний момент (Схема 22). Якщо, наприклад, злочинець був затриманий з викраденим майном безпосередньо на місці скоєння злочину, необхідно негайно вияснити, що сталося, хто є потерпілим, провести особистий обшук затриманого з метою виявлення викрадених речей і знарядь скоєння злочину. Одночасно здійснюється огляд місця події з метою виявлення слідів і можливих інших речових доказів. Якщо кримінальна справа була порушена за заявою потерпілого і злочинець ще не відомий, слідчий повинен детально допитати його про обставини події, особу злочинця, можливих спільників та очевидців, викрадені речі, провести освідування потерпілого з метою виявлення слідів злочину. З урахуванням одержаних даних необхідно провести огляд місця події, організувати проведення оперативно-розшукових заходів щодо виявлення учасників злочину і їх затримання, а також встановлення можливих очевидців.

Установивши особу, що підозрюється в скоєнні грабежу чи розбою, необхідно: організувати нагляд за його поведінкою з метою виявлення викраденого і затримання з викраденим майном; затримати і після об’явлення протоколу затримання в підозрі про скоєння даного злочину допитати, а також пред’явити з дотриманням вимог ст. 174 КПК України потерпілому для впізнання. В залежності від результатів цих слідчих дій висуваються слідчі версії щодо перевірки показань підозрюваного і потерпілого і складається план подальшого розслідування.

Під час складання плану розслідування, поряд з версіями про обставини скоєння грабежу чи розбою, часу і місця, де вони за показаннями потерпілого, відбувалися, в ньому повинні бути деталізовані версії про кожного учасника даного злочину, можливі місця їх перебування, викрадені предмети, місця їх знаходження.

Якщо не в повному обсязі встановлені обставини скоєння грабежу чи розбою, не виявлено особи, причетної до цього злочину, завдання початкового етапу розслідування залишаються невирішеними. Слідчий повинен проаналізувати результати проведених слідчих дій та оперативно-розшукових заходів, висунути додаткові версії щодо недостатньо досліджених обставин, уточнити раніше складений план і продовжити пошукові дії, спрямовані на його виконання.

о

Розділ IV. Методика розслідування окремих видів злочинів

Схема 22. Типові ситуації і слідчі дії па початковому етапі розслідування грабежів і розбоїв

<< | >>
Источник: Шеремет А.П.. Криміналістика. 2009

Еще по теме §2. Початковий етап розслідування:

  1. §2. Початковий етап розслідування
  2. §2. Початковий етап розслідування
  3. § 3. Початковий етап розслідування
  4. § 2. Початковий етап розслідування
  5. §2. Початковий етап розслідування
  6. § 3. Початковий етап розслідування
  7. §2. Початковий етап розслідування
  8. § 3. Початковий етап розслідування
  9. § 2. Початковий етап розслідування
  10. § 3. Початковий етап розслідування
  11. § 2. Початковий етап розслідування
  12. § 3. Початковий етап розслідування
  13. § 3. Початковий етап розслідування
  14. § 2. Початковий етап розслідування
  15. § 2. Початковий етап розслідування
  16. §2. Початковий етап розслідування
  17. §2. Початковий етап розслідування
  18. § 2. Початковий етап розслідування