<<
>>

ПЕРЕДМОВА

Глибина та руйнівні наслідки сучасної світової фінансової кризи свідчать про вирішальне значення національного фондового ринку у забезпеченні стійкого розвитку економічної системи в цілому. Даний витончений інститут високорозвиненої змішаної економіки потребує обережного та професійного до себе ставлення як з боку держави як основного регулятора, так і з боку професійних учасників, які наповнюють його життєвістю та реальним сенсом.

Найменша похибка у налаштуванні з боку держави та неправильне трактування сигналів або зловживання з боку торговців та інвесторів (перш за все, інституційних) може призвести до катастрофи локального, регіонального або навіть глобального масштабу, що й доведено впливом колапсу фінансових пірамід в іпотечному кредитуванні США на фінансову систему практично всіх без виключення країн світу (у тому числі представника країн периферії – Україну).

Важливу негативну роль каталізатора спекулятивних «бульбашок» та подальшої паніки на українському фондовому ринку відіграв непрофесіоналізм багатьох гравців, які у гонитві за тимчасовими прибутками знехтували базовими принципами функціонування фондовому ринку та фінансової системи в цілому, зокрема, важливістю фундаментального аналізу при визначенні справедливої оцінки вартості цінних паперів та відповідної середньострокової динаміки цін, що не дозволило їм своєчасно розпізнати ознаки наближення фінансових негараздів (хоча українські науковці неодноразово про них попереджали).

Подальше проведення соціально-економічних реформ в Україні не можливо без залучення інвестиційних ресурсів у реальний сектор економіки та без створення механізму їх ефективного використання. Слабкість національної банківської системи (високі кредитні ставки, спекулятивний характер діяльності), хронічна дефіцитність бюджетної системи та виснаженість фінансових ресурсів суб’єктів господарювання створює такі умови, за яких саме фондовий ринок здатен забезпечити вирішення пріоритетних завдань оптимізації структури національної економіки України.

Міжнародний досвід свідчить, що саме фондовий ринок за грамотного державного регулювання спрямовує значну частину коштів індивідуальних та інституційних інвесторів, оскільки операції з цінними паперами відкривають великі можливості для розміщення капіталу та наступного отримання прибутку. Фондовий ринок функціонує як акумулятор інвестиційного капіталу в різноманітних сферах економіки.

У зв’язку з цим відчувається потреба у покращенні рівня підготовки як пересічних інвесторів (фізичних осіб), так і професіоналів, які активно працюють на вітчизняному фондовому ринку. Одним із кроків у цьому напряму є створення даного навчального посібника «Торгівля цінними паперами», який орієнтовано як на студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, викладачів, науковців, так і на професіоналів, які зможуть у стислій формі отримати основну інформацію стосовно принципів функціонування фондового ринку України.

У підготовленому навчальному посібнику відразу відчувається прояв синергії від поєднання фундаментальної науково-методичної підготовки та практичного досвіду авторів у законотворчості та правозастосуванні на фондовому ринку України. Структура та форма викладення матеріалу в навчальному посібнику дозволяють у зручному та лаконічному вигляді засвоїти значний теоретичний матеріал студентами та сприяють використанню торговцями цінними паперами та іншими учасниками фондового ринку отриманих знань у практичній діяльності.

Мозговий О.М.,

доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри міжнародних фінансів Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме ПЕРЕДМОВА:

  1. ПЕРЕДМОВА
  2. Передмова
  3. Передмова
  4. ПЕРЕДМОВА
  5. Передмова
  6. Передмова
  7. ПЕРЕДМОВА
  8. ДЖЕРЕЛА ДО РОЗДІЛУ 7
  9. ЗМІСТ
  10. ЗМІСТ
  11. ЗМІСТ
  12. ЗМІСТ
  13. Зміст
  14. зміст
  15. Павликов С. Н., Убанкин Е. И., Левашов Ю.А.. Общая теория связи. [Текст]: учеб. пособие для вузов – Владивосток: ВГУЭС,2016. – 288 с., 2016