<<
>>

Виплата дивідендів

5.4.1

5.4.2 Коли виплачують дивіденди

За загальним правилом дивіденди за акціями виплачуються один раз на рік за підсумками календарного року Виплата дивідендів за підсумками кварталу чи півріччя законодавством не передбачена.

Крім того, дивіденди можуть виплачуватись акціонерам одноразово в повному обсязі, якщо саме такий порядок передбачено статутом товариства.

Багато акціонерів помилково вважають, що якщо за результатом своєї діяльності протягом року підприємство отримало прибуток, воно мусить виплатити своїм акціонерам дивіденди. Насправді це не так.

До виплати дивідендів підприємство має сплатити встановлені законодавством податки, інші платежі у бюджет, проценти за банківський кредит. Чистий прибуток, який залишається після цього, розподіляється відповідно до принципів, які закріплені статутом акціонерного товариства. Частину можуть направити на розширення та оновлення виробництва, частину — на фінансові інвестиції, придбання нерухомості, створення та поповнення фондів товариства. За рахунок чистого прибутку акціонерне товариство може фінансувати соціальні програми тощо . Тобто, прибуток не обов’язково спрямовується на виплату дивідендів . Тим паче, що законодавство України не зобов’язує акціонерні товариства виплачувати дивіденди щороку .

Отже, те, що ви є акціонером якогось підприємства, ще не означає, що ви щороку отримуватимете дивіденди- Винятком є лише власники привілейованих акцій . Вони повинні отримати дивіденди в будь-якому випадку.

5.4.3

<< | >>
Источник: Сергій Сегеда, Олександр Татаревський. Що треба знати про акціонерні товариства. 2007

Еще по теме Виплата дивідендів:

  1. Прийняття рішення про виплату і виплата дивідендів
  2. Стаття 30. Порядок виплати дивідендів
  3. Стаття 31. Обмеження на виплату дивідендів
  4. Обмеження щодо виплати дивідендів
  5. Оподаткування дивідендів
  6. право на одержання дивідендів
  7. Стаття 26. Додаткові виплати
  8. Яким є порядок призначення і виплати військовослужбовцям одноразової грошової допомоги від держави?
  9. Порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги від держави військовослужбовцям
  10. практичні Завдання ДО РОЗДІЛУ 6
  11. Стаття 67. Обмеження на викуп акціонерним товариством акцій
  12. ОСНОВНІ МАЙНОВІ ПРАВА УЧАСНИКІВ