<<
>>

§ 4. Технічні засоби профілактики

Криміналістична техніка має велике значення в попередженні злочинів. Розроблення спеціальних захисних науково-технічних засобів та методів попередження злочинності є завданням криміналістичної науки.

Технічні засоби профілактики розробляються на підставі вивчення та узагальнення слідчої, оперативно-розшукової та експертної практики, виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню злочинів. Важливим є вивчення типових способів учинення певних видів злочинів з метою розроблення науково-технічних засобів протидії злочинності.

Відмінність технічних засобів профілактики від інших криміналістичних засобів полягає в тому, що вони застосовуються до виникнення злочинного діяння. Використання таких засобів і методів має превентивний характер. Вони перешкоджають вчиненню злочину або допомагають його виявленню.

Розвиток технічних засобів попередження злочинів має такі основні напрями:

1) вдосконалення захисту документів від підробок (розроблення бланків різних типів документів, запропонування їх певних реквізитів, нанесення спеціальних захисних сіток, застосування поліграфічних особливостей виготовлення документів, використання спеціальних захисних чорнил чи відбитків печаток тощо);

2) розроблення профілактичних приладів і пристроїв (наприклад, пристроїв охоронної сигналізації, електронних контролерів, приладів спостереження в нічний час, відеоспостереження важливих об’єктів, пристроїв різних конструкцій проти викрадення автомобілів, хімічних засобів захисту тощо).

Злочинець під час взаємодії з такими приладами і пристроями залишає на місці події додаткові сліди. До науково-технічних засобів попередження злочинів належать також засоби фіксації правопорушника на місці вчинення злочину. Це насамперед різноманітні хімічні пастки — спеціальні хімічні сполуки, що використовуються в профілактичній і оперативно-розшуковій діяльності для штучного слідоутворення. Потрапляючи на об’єкт, деякі спеціальні сполуки викликають появу яскраво забарвлених слідів, що погано змиваються, або люмінесценцію в ультрафіолетових променях. Розрізняють хімічні пастки активні (поєднання спеціальної сполуки із пристроями викиду) і пасивні (слідоутворення відбувається під час контактних вза- 40

ємодій). В оперативно-розшуковій діяльності використовуються хімічні пастки «Купіль», «Катапульта» та уніфікована багаторазова хімічна пастка «Керн».

Технічні засоби профілактики тісно пов’язані з організаційними заходами запобіжного характеру. Це стосується порядку реєстрації документів, процедури видання дозволів, наявності спеціальних правил обліку певних видів документів (наприклад, нотаріальних), певного порядку продажу вогнепальної чи холодної мисливської зброї та її обліку тощо.

Запитання для самоконтролю

1. Що таке криміналістична техніка?

2. Що являють собою науково-технічні засоби?

3. Які існують галузі криміналістичної техніки?

4. Чи існує специфіка використання науково-технічних засобів у кримінальному процесі?

5. Які комплекти науково-технічних засобів використовуються в діяльності слідчого?

6. Які завдання вирішує пересувна криміналістична лабораторія?

7. Які існують технічні засоби профілактики?

<< | >>
Источник: В. Ю. Шепітько, В. О. Коновалова, В. А. Журавель.. Криміналістика. 2010

Еще по теме § 4. Технічні засоби профілактики:

  1. §2. Основні засоби криміналістичної техніки
  2. §3. Науково-технічні методи, що використовуються у дослідженні речових доказів
  3. А. Порядок забезпечення технічними засобами реабілітації
  4. Стаття 27. Засоби заохочення та нагороди
  5. §2. Засоби і тактичні прийоми фіксації звукових слідів
  6. §5. Особливі засоби преторського захисту
  7. Глава VII Засоби заохочення та відповідальність публічних службовців
  8. Частина III. Засоби правового оскарження та відновлення провадження
  9. Тема 8. Техніко-криміналістичні засоби пошуку і встановлення особи за певними її ознаками
  10. Використання механізму розкриття інформації як засобу регулювання корпоративних відносин (замість встановлення численних обмежень і заборон здійснення певних дій).
  11. §4. Роль криміналістичної техніки в профілактиці злочинів