<<
>>

§1. Криміналістична характеристика злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху

Важливою особливістю криміналістичної характеристики злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху є те, що вони можуть бути вчинені лише з необережності.

Дорожньо-транспортна подія - це злочинне порушення правил безпеки руху і експлуатації автотранспорту, трамваїв, тролейбусів, тракторів, самохідних машин та інших механічних транспортних засобів, внаслідок якого завдані легкі, середньої тяжкості, тяжкі тілесні ушкодження чи наступила смерть потерпілого.

Кримінальний кодкс України передбачає такі види злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху:

♦ порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286);

♦ випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації (ст. 287);

♦ порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення дорожнього руху (ст. 288);

♦ порушення чинних на транспорті правил (ст. 291).

Найбільш поширеними дорожньо-транспортними подіями є:

1) наїзд транспортного засобу на перешкоду, пішохода, велосипедиста, гужовий транспорт тощо;

2) зіткнення транспортних засобів під час зустрічного чи попутного руху;

3) перекидання транспортного засобу на повороті чи під час руху з великою швидкістю;

4) падіння пасажира з транспортного засобу з тяжкими наслідками для його здоров’я;

5) інші дорожньо-транспортні події, що скоюються внаслідок грубого порушення правил руху чи експлуатації транспортних засобів самими постраждалими.

До елементів крміналістичної характеристики відносяться: спосіб вчинення дорожньо-транспортної події; інформація про типові сліди події; особа злочинця; особа потерпілого.

Причини й умови, що впливають на виникнення дорожньо- транспортних подій, можна умовно поділити на чотири групи:

1. Порушення певними особами правил руху та експлуатації транспорту: водіями - правил руху та експлуатації транспорту (перевищення швидкості, неправильні прийоми керування, перевезення пасажирів у необладнаних для цього вантажних автомобілях тощо); пішоходами, велосипедистами, водіями гужового транспорту - правил руху, пасажирами - правил користування транспортом (перехід вулиці поблизу транспорту тощо); працівниками автогосподарств (механіками, диспетчерами, завідувачами гаражів тощо) - правил експлуатації транспорту.

2. Несправності транспортних засобів: що виникли під час руху раптово; заводські чи конструкторські дефекти (невдоско- налена гальмівна система).

3. Несприятливі дорожні умови та неякісне утримання доріг: пошкодження дорожнього покриву; порушення правил ремонтних робіт на дорозі чи вулиці (відсутність світлових знаків уночі тощо); недостатнє освітлення вулиці; невідповідність параметрів дороги діючим стандартам.

4. Випадкові причини.

Правильне визначення характеру дорожньої обстановки, в якій діяв водій, має велике значення під час дослідження питання про провину особи в порушенні правил безпеки руху.

Для дорожньо-транспортних пригод характерна наявність слідів, які є джерелом відомостей про характер і механізм події, її учасників, причини і умови, що сприяли виникненню події:

♦ на дорожній ділянці - сліди вільного котіння і гальмування коліс, ковзання і заносу, крові, волочіння потерпілих, осколки скла фар, підфарників, лобового скла, дзеркал, залишки фарби, бруду, тканин людського організму, речі потерпілого, відламані деталі велосипедів, інших трансор- тних засобів;

♦ на предметах дорожньої обстановки - вид зовнішніх деталей транспорту (подряпини, нашарування тощо), сліди витікання води і пально-мастильних матеріалів;

♦ у потерпілих (крім тілесних ушкоджень) - відбитки малюнка протектора чи інших частин транспорту на одязі, сліди мастильної речовини, фарби, частинок скла і металу, пошкодження тканини тощо;

♦ на транспортних засобах - сліди удару в перепону, ковзання чи тиснення, розриви чи ламання окремих деталей, сліди крові, волокна тканини, волосся, відбитки структури тканини одягу, відбитки пальців рук, несправності систем, що безпосередньо впливали на безпеку руху.

Важливо своєчасно виявити і зафіксувати всі сліди, що мають відношення до події, яка розслідується.

В ході розслідування дорожньо-транспортних подій можуть виникати такі слідчі ситуації: водій і транспорт знаходяться на місці події; транспорт залишився на місці події, а водій зник; водій сховався разом з транспортом.

У випадку, коли водій і транспорт знаходяться на місці події, основна увага під час розслідування спрямовується на дослідження обстановки та слідів на місці події, вияснення обставин порушення правил безпеки руху, експлуатації транспорту, механізму події.

У випадку, якщо транспорт залишився на місці події, а водій зник, досліджуються не лише обставини виникнення події і сліди, а й причини зникнення водія, вживаються заходи щодо його розшуку та затриманню (це також може бути особа, що скоїла угон транспорту).

У разі, якщо водій скривається разом з транспортом, зусилля слідчого повинні бути спрямовані на встановлення факту дорожньо-транспортної події, обставин її виникнення, розшук водія і транспорту, а також можливих очевидців події.

Під час розслідування порушень правил безпеки руху та експлуатації транспорту необхідно вияснити певне коло обставин, що підлягають доказуванню і характеризують подію злочину, провину та особу обвинуваченого, характер і розмір спричиненої шкоди; коли, де, ким, яким чином, при яких обставинах і які саме правила безпеки руху чи експлуатації транспорту порушені, наслідки події, їх зв’язок з порушенням відповідних правил, а також обставини, що їм сприяли.

На місці події детально виясняються умови руху транспорту: основні параметри дороги (тип покриття, його стан, ширина дороги, наявність дорожніх знаків, ліній безпеки, пішохідних переходів тощо), інтенсивність руху і пішоходів, спосіб регулювання руху, освітленість ділянки вночі, стан перепон (наприклад, ремонт дороги).

Досліджуються також: технічний стан транспорту і відповідність його нормативним вимогам; дії водія щодо керування транспортом і недопущення пригоди; в цілому його поведінка у зв’язку з подією, що розслідується (швидкість руху транспорту, момент виникнення небезпеки, вжиті водієм заходи щодо зупинки, стану водія, заходи щодо надання допомоги потерпілим тощо); чи не знаходився водій у стані сп’яніння; чи не застосовувались до нього раніше заходи адміністративного впливу за керування транспортним засобом у нетверезому стані; умисно чи з необережності порушені правила руху чи експлуатації транспорту.

Під час розслідування наїздів на пішоходів детально виясняється поведінка потерпілого, оскільки це має суттєве значення для вирішення питання щодо провини водія: напрям і темп руху пішохода по відношенню до автомобіля, що наїхав на нього, швидкість руху автомобіля, ступінь тяжкості одержаних тілесних пошкоджень, чи бачив пішоход транспорт, що наближався до нього, і якими сигналами світлофора керувався.

<< | >>
Источник: Шеремет А.П.. Криміналістика. 2009

Еще по теме §1. Криміналістична характеристика злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху:

  1. § 1. Криміналістична характеристика злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху
  2. Тема 27. Розслідування злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху
  3. Розслідування злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху
  4. Розслідування злочинних порушень правил безпеки дорожнього руху
  5. §1. Криміналістична характеристика підпалів та злочинних порушень правил протипожежної безпеки
  6. Розслідування підпалів та злочинних порушень правил протипожежної безпеки
  7. § 1. Криміналістична характеристика злочинів, що вчиняються організованими злочинними групами
  8. Статья 12.29. Нарушение Правил дорожного движения пешеходом или иным лицом, участвующим в процессе дорожного движения Комментарий к статье 12.29
  9. Статья 12.30. Нарушение Правил дорожного движения пешеходом или иным участником дорожного движения, повлекшее создание помех в движении транспортных средств либо причинение легкого или средней тяжести вреда здоровью потерпевшего Комментарий к статье 12.30
  10. Статья 12.24. Нарушение Правил дорожного движения или правил эксплуатации транспортного средства, повлекшее причинение легкого или средней тяжести вреда здоровью потерпевшего Комментарий к статье 12.24
  11. б. Участие в пропаганде правил дорожного движения.