<<
>>

§ 5. Дослідження залитих і закреслених текстів. Встановлення тексту спалених документів

У судово-слідчій практиці іноді трапляються випадки, коли документи, які мають важливе значення для встановлення істини, пошкоджені — тексти залиті, закреслені чи замазані певними барвниками. Можливість прочитання таких записів і обрання відповідних методів дослідження залежить від таких чинників: 1) який барвник використовувався для виконання запису; 2) який саме барвник було застосовано для пошкодження записів; 3) з якого матеріалу виготовлено основу документа.

Виявлення залитих і закреслених текстів є можливим за допомогою огляду документа на просвіт або в косопадаючому світлі. Позитивний результат може дати огляд з використанням світлофільтра того самого кольору, що й барвник, яким залитий текст документа. Закреслені тексти можуть бути встановлені за рельєфом штрихів на зворотньому боці документа.

Відомими методами дослідження залитих текстів є:

1) кольоророзрізнення — спосіб фотозйомки із застосуванням світлофільтрів;

2) фотозйомка в інфрачервоних променях (доцільна при виявленні запису, виконаного речовиною, що поглинає ці промені);

3) фотозйомка у проникаючому світлі та косопадаючих променях;

4) фотозйомка в рентгенівських променях (метод одержання тіньового зображення за рахунок дії на фотоматеріал рентгенівських променів, які пройшли крізь об’єкт, що фотографується);

5) фотозйомка в інфрачервоних променях (фотозйомка об’єкта, який освітлюється тепловими променями. На об’єктив надягається інфрачервоний фільтр, а об’ єкт освітлюється за допомогою ламп розжарювання) або ультрафіолетових (метод заснований на дії ультрафіолетових променів, відбитих від об’єкта зйомки);

6) дифузно-копіювальний метод (рекомендується для текстів, виконаних водорозчинними речовинами (наприклад, чорнилом) і закритих нерозчинними (друкарською фарбою);

7) адсорбційно-люмінесцентний метод (для копіювання використовують вибірково діючий розчинник).

Виявлення записів на спалених документах має свої особливості. Дія високих температур на матеріал документа змінює його властивості. Так, при температурі близько 500 °С папір стає крихким і при доторканні руйнується. При такому стані документів виявити записи неможливо.

Відновити записи в документах стає можливим за умови, що вони були піддані температурі не більш ніж 150-250 °С. З такими документами необхідно поводитися дуже обережно. Дрібні шматочки вилучають за допомогою гумової груші.

Перед дослідженням спалений документ необхідно розправити, для чого його рекомендується обробити водним розчином гліцерину (10-20 %) або водяною парою.

Для встановлення текстів спалених документів застосовують комплекс методів. У таких випадках ефективними виявляються огляд в косопадаючому світлі, огляд в ультрафіолетових променях, різні фотографічні методи дослідження, відбілювання поверхні документа перекисом водню.

<< | >>
Источник: В. Ю. Шепітько, В. О. Коновалова, В. А. Журавель.. Криміналістика. 2010

Еще по теме § 5. Дослідження залитих і закреслених текстів. Встановлення тексту спалених документів:

  1. § 4. Встановлення слабковидимих і невидимих текстів
  2. §7. Дослідження матеріалів документів
  3. § 8. Дослідження матеріальної частини документів
  4. Техніко-криміналістичне дослідження документів
  5. Техніко-криміналістичне дослідження документів
  6. §4. Поновлення змісту документів
  7. § 2. Слідчий огляд документів.
  8. § 5. Особливості авторознавчого дослідження
  9. §5. Особливості авторознавчого дослідження
  10. §2. Слідчий огляд документів
  11. §4. Встановлення групової належності
  12. § 3. Встановлення змін у документі
  13. §3. Способи змін у документах та їх встановлення
  14. § 5. Внесення змін до установчих документів господарського товариства
  15. § 5. Встановлення психологічного контакту
  16. §3. Встановлення, припинення і захист сервітутів
  17. § 6. Визнання установчих документів господарських товариств недійсними