<<
>>

Бухгалтерський облік облігацій

Облік фінансових інвестицій до погашення відрізняється від обліку інших цінних паперів. До боргових цінних паперів належать облігації, казначейські зобов’язання, ощадні (депозитні) сертифікати. Вони підтверджують право на отримання фіксованого доходу та право повернути номінальну вартість у передбачений у цінному папері термін.

При придбанні облігації первісно оцінюються та відображаються в бухгалтерському обліку за собівартістю. У подальшому облігації до погашення відображаються на дату балансу за амортизованою вартістю. Відповідно до п. 3 П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», амортизована собівартість фінансової інвестиції ‑ собівартість фінансової інвестиції з урахуванням часткового її списання внаслідок зменшення корисності, яка збільшена (зменшена) на суму накопиченої амортизації дисконту (премії).

Різниця між собівартістю та вартістю погашення облігацій (дисконт або премія при придбанні) амортизується інвестором протягом періоду з дати придбання до дати їх погашення за методом ефективної ставки відсотку.

Якщо вартість придбання облігацій перевищує їх номінальну вартість, то при кожному нарахуванні належно по них доходу (відсотків) списується частина різниці між купівельною та номінальною вартістю. Яка визначається залежно від періодичності одержання доходу.

Аналітичний облік облігацій ведеться за їх видами та термінами погашення.

У бухгалтерському обліку придбання облігацій відображаються за вартістю придбання наступною кореспонденцією:

Дебет рахунка 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Кредит рахунка 31 «Рахунки в банках».

Нарахування дисконту (суми, на яку вартість придбання нижче їх номінальної вартості) протягом терміну від придбання до їх погашення відображається кореспонденцією:

Дебет рахунка 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Кредит рахунка 73 «Інші фінансові доходи».

Нарахування премії (суми, на яку вартість придбання вище їх номінальної вартості) протягом терміну від придбання до їх погашення відображається кореспонденцією:

Дебет рахунка 95 «Фінансові витрати».

Кредит рахунка 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Бухгалтерський облік зобов’язань за облігаціями в підприємства-емітента облігацій ведеться на рахунку 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями», який призначено для обліку розрахунків з іншими особами за випущеними та сплаченими власними облігаціями.

У бухгалтерському обліку отримання коштів на банківський рахунок за випущені облігації відображається наступною кореспонденцією:

Дебет рахунка 31 «Рахунки в банках».

Кредит субрахунку 521 «Зобов’язання за облігаціями».

При розміщенні облігацій з дисконтом або премією окремо відображається різниця між їх номінальною вартістю і ціною продажу на спеціальних субрахунках. Дисконт або премія кожного облікового періоду амортизується і на дату погашення облігації на балансі підприємства залишається номінальна вартість облігації, яка належить до виплати.

Бухгалтерський облік бланків цінних паперів

Бланки цінних паперів, зокрема, акцій і облігацій підприємства зберігають і обліковують як бланки суворої звітності в установленому порядку. На всі бланки цінних паперів, які зберігаються на підприємстві, складають списки, де зазначають вид цінних паперів, номер, серію, номінальну вартість та термін погашення. При погашенні цінних паперів у списку роблять позначку про дату, виписку банку або інший документ, на основі яких оприбутковано кошти. Якщо придбані цінні папери передають на зберігання, у реєстрах аналітичного обліку роблять посилання на відповідний документ, одержаний від банківської установи. Витрати, пов’язані з виплатою винагороди за зберігання та перепродаж цінних паперів, є фінансовими витратами і їх відображають на дебеті рахунка 95 «Фінансові витрати».

Бухгалтерський облік бланків акцій і облігацій підприємства ведуть на позабалансовому рахунку 08 «Бланки суворого обліку» за номінальною вартістю. Рух цих бланків здійснюється на основі відповідних прибутково-видаткових ордерів. Списання їх з позабалансового рахунку здійснюється водночас із записами про реалізацію цінних паперів.

Аналітичний облік бланків акцій і облігацій підприємств ведуть за їх видами, місцями зберігання та матеріально відповідальними особами[1].

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме Бухгалтерський облік облігацій:

  1. Бухгалтерський облік операцій з векселями
  2. 6.3 Бухгалтерський облік операцій з цінними паперами (крім банків)
  3. Особливості звичайних іпотечних облігацій
  4. Особливості структурованих іпотечних облігацій
  5. § 3. Дактилоскопічний облік
  6. §4. Дактилоскопічний облік
  7. 4.4 Облік та звітність торговців цінними паперами
  8. 6.1.2 Облік цінних паперів та їх власників у Національній депозитарній системі
  9. Облік прав власності на цінні папери, порядок взаємодії торговця цінними паперами з реєстроутримувачем і зберігачем цінних паперів
  10. §2. Принципи та підстави взяття об’єктів на криміналістичний облік
  11. 3.5. Професійні учасники фондового ринку, які забезпечують облік прав власності на цінні папери
  12. Глава 12. Макроекономічний аналіз: народногосподарський облік і система національних рахунків
  13. 6.1 Облік прав власності на цінні папери, порядок взаємодії торговця цінними паперами з реєстроутримувачем і зберігачем цінних паперів
  14. Завдання для індивідуальної роботи ДО РОЗДІЛУ 6
  15. Закон України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”
  16. § 3. Початковий етап розслідування
  17. КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО РОЗДІЛУ 6