<<
>>

Розділ 11 ПРАВА ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ГЕПАТИТ C


Адміністративні

території

хворі на активний туберкульоз Відносно 2012 року,

%

осіб на 100 тис.
населення
2012 р. 2013 р. 2012 р. 2013 р.
Україна 16 156 15 906 35,4 35,0 -1,1

Офіційно єпідємію туберкульозу в Україні Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила у 1995 році. Свого «піку» захворюваність на туберкульоз досягла у нашій країні у 2005 році, коли показник збільшився втричі порівняно з доєпідємічним періодом (майже до 100 випадків на 100 тис. населення[142]).

В Україні, за оцінками ВООЗ, досягнуто певних успіхів, що дозволило зупинити епідемію туберкульозу. У представленій Всесвітньою організацією охорони здоров'я у 2012 році доповіді щодо глобальної боротьби з туберкульозом Україна не віднесена до 22 країн з найбільшим навантаженням захворювання.

Незважаючи на певні успіхи в подоланні туберкульозу, зміна епідеміологічного профілю захворюваності на туберкульоз у бік підвищення кількості хворих на хіміорезистентні форми призвела до зростання резервуару інфекційно небезпечних та невиліковних випадків хіміорезистентного туберкульозу. Україна належить до 18 країн з найвищим рівнем мультирєзисгєнтного туберкульозу серед 53 країн Єврорегіону.

Зростання ко-інфекції ТБ/ВІЛ та випадків госпітальної передачі туберкульозу потребує кардинального удосконалення підходів до організації надання протитуберкульозної допомоги в рамках існуючої системи охорони здоров'я, а також оптимізації управління програмними заходами.

Захворюваність населення України на активний туберкульоз за перше півріччя 2013 року в порівнянні з аналогічним періодом 2012 року

За перше півріччя 2013 року в Україні захворіло на туберкульоз 15 906 осіб

Реформа системи охорони здоров'я, розпочата в державі, покликана переорієнтувати традиційну систему медичного обслуговування на підвищення пріоритету первинної меди- ко-санітарної допомоги. Міжнародне співробітництво сприяє прискоренню реорганізації систем охорони здоров'я, у тому числі за допомогою більш ефективного розподілу зовнішньої допомоги, але реальний прогрес можливий тільки за умови вдосконалення управління охороною здоров'я в самій країні[143].

Оптимізація ресурсів у протитуберкульозній сфері не базується виключно на зменшенні фінансових витрат. Слід враховувати не лише особливості поточної епідемічної ситуації на національному та регіональному рівнях, але й необхідність впровадження сучасних підхо-

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Финансирование мероприятий, направленных на борьбу против ТБ[144] 2013
Национальный бюджет программы борьбы с туберкулезом, млн долларов США 85

(680 млн грн)

Финансирование из Государственного бюджета, % 49
Финансирование международными партнерами, % 4
Дефицит бюджета, % 47
Адміністративні

території

Померло від туберкульозу
осіб на 100 тис.
населення
2012 р. 2013 р. 2012 р. 2013 р.
Україна 3733 3479 16,4 15,3

дів до діагностики та лікування, без використання яких досягти успіху неможливо[145].

В Україні у 2012 році розпочато оптимізацію мережі лабораторій для зміцнення потенціалу лабораторної діагностики туберкульозу, забезпечено проведення прискорених методів діагностики на рідких середовищах завдяки закупівлі витратних матеріалів, запроваджено молекулярно-генетичні методи лабораторної діагностики туберкульозу завдяки придбанню 11 приладів Джин-Експерт за кошти ґранту Глобального Фонду.

У 2012 році з Державного бюджету України профінансовано закупівлю протитуберкульозних препаратів та виробів медичного призначення з метою проведення діагностики та лікування хворих на туберкульоз в обсязі 175 млн грн.

Але, як свідчать дані WHO, у 2013 році дефіцит бюджету, призначеного для фінансування боротьби проти ТБ, становить 47%

Для контролю за лікуванням хворих та з метою посилення системи фармакологічного менеджменту у 2012 році активно впроваджувався реєстр хворих на туберкульоз «є-TB менеджер». Для цього із залученням донорських коштів закуплено, здійснено розподіл та поставлено в регіони 502 одиниці комп'ютерної техніки, здійснено закупівлю двох серверів для забезпечення роботи реєстру на центральному рівні, проведено навчання з питань ведення реєстру 343 фахівців обласного та регіонального рівнів.

Смертність від туберкульозу за перше півріччя 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року

За перше півріччя 2013 року в Україні від туберкульозу померло 3479 осіб

В Україні організація лікування хворих традиційно орієнтована на стаціонарне лікування. Проте стан матеріально-технічного забезпечення протитуберкульозних закладів та виконання вимог інфекційного контролю туберкульозу в них залишаються незадовільними.

Порушення вимог інфекційного контролю за туберкульозом призводить до захворюваності на туберкульоз медичних працівників закладів охорони здоров'я, у тому числі протитуберкульозних закладів, що негативно впливає на престиж професії та поглиблює кадрову кризу.

^ За перше півріччя 2013 року в Україні захворіло на туберкульоз 2276 осіб, що живуть з ВІЛ

Потребує перегляду та реформування й система підготовки та перепідготовки лікарів-фти- зіатрів і лабораторних фахівців з діагностики туберкульозу.

Захворюваність на активний туберкульоз у поєднанні з хворобою, зумовленою вірусом імунодефіциту людини (СНІД), за перше півріччя 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року

Адміністративні

території

Хворі на активний туберкульоз у поєднанні з хворобою, зумовленою вірусом імунодефіциту людини (сНід)
осіб на 100 тис. населення
2012 р. 2013 р. 2012 р. 2013 р.
Україна 2287 2276 5,0 5,0

ПРАВА ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ГЕПАТИТ С

Адміністративні

території

Хворі на всі форми активного туберкульозу, які перебувають на обліку в протитуберкульозних закладах системи мОз україни
осіб на 100 тис. населення
2012 р. 2013 р. 2012 р. 2013 р.
Україна 68 458 58 071 150,1 127,8

Протягом 2012 року Міністерством охорони здоров'я, Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/ СНІДу та іншим соціально-небезпечним захворюванням разом з агенціями ООН в Україні було проаналізовано досвід організації державного управління у сфері профілактики та протидії захворюванню на туберкульоз на попередніх етапах. Було визнано за необхідне посилити державне лідерство у сфері впровадження міжнародної технічної допомоги та ґрантів, спрямованих на подолання соціально небезпечних хвороб. Найбільшим донором для України у цій сфері вже 10 років поспіль є Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. За компонентом «туберкульоз» Україна вперше отримала ґрант Глобального фонду у 2010 році, переважно завдяки зусиллям та ініціативі Фонду «Розвиток України» Ріната Ахметова, що суттєво вплинуло як на якість діагностики та лікування туберкульозу, так і на поліпшення ресурсного потенціалу протитуберкульозної служби країни у 2011-2012 роках.

г

У2009 році благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» спільно з Міністерством охорони здоров'я України подав заявку до Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (далі — ГФ) на 9 Раунд за компонентом «туберкульоз». У березні 2010 року ГФ ухвалив позитивне рішення про виділення Україні коштів на подолання епідемії ТБ, відповідно до поданої Заявки. 10 грудня 2010 року відбулося офіційне підписання ґрантової угоди між Україною і ГФ. Згідно з цим документом, основним реципієнтом — одержувачем ґранту — є благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України». Виділені кошти спрямовано на реалізацію Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» у 2011-2015 роках. Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» інвестує в Програму також свої кошти.

__________________________ А

Контингент хворих на всі форми активного туберкульозу, які перебувають на обліку в протитуберкульозних закладах системи МОЗ України за перше півріччя 2013 року порівняно з аналогічним періодом 2012 року

На обліку в протитуберкульозних закладах системи МОЗ України на перше півріччя 2013 року перебувало 58 071 особа

16 жовтня 2012 року було затверджено Загальнодержавну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки.

Розв'язання проблеми протидії захворюванню на туберкульоз можливе шляхом виконання протягом 2012-2016 років таких завдань:

1. Реформування системи надання протитуберкульозної допомоги, зокрема максимальне наближення медичних послуг до хворого, інтеграція надання медичної допомоги, що забезпечить доступ населення до послуг з діагностики, лікування туберкульозу та догляду за хворими.

2. Створення відділень для паліативної та хоспісної медицини, лікування хіміорезис- тентного туберкульозу, розвиток системи амбулаторної допомоги.

3. Розширення можливостей лабораторної мережі з мікробіологічної діагностики туберкульозу для виявлення всіх випадків захворювання шляхом оптимізації кількості лабораторій першого та третього рівнів.

4. Реалізація протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню захворюван-

ня на туберкульоз у закладах охорони здоров'я, місцях довгострокового перебування осіб і проживання хворих на туберкульоз, та зміцнення матеріально-технічної бази протитуберкульозних закладів;

5. Безперебійне забезпечення закладів охорони здоров'я, що здійснюють лікування хворих на туберкульоз у стаціонарних та амбулаторних умовах, протитуберкульозними лікарськими засобами, зокрема широке застосування препаратів із фіксованими дозами.

6. Підвищення якості контрольованого лікування туберкульозу через розширення мережі кабінетів контрольованого лікування в закладах охорони здоров'я та впровадження елементів такого лікування в систему первинної медичної допомоги.

7. Забезпечення узгодженого функціонування систем протидії туберкульозу та ВІЛ- інфекції / СНІДу з метою виявлення випадків захворювання на туберкульоз, своєчасного діагностування мультирезистентного туберкульозу, розширення профілактичного лікування латентної туберкульозної інфекції в осіб, що живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом.

8. Посилення взаємодії і координації діяльності Міністерства охорони здоров'я України, Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, Національної академії медичних наук України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Державної пенітенціарної служби України та інститутів громадянського суспільства з питань своєчасної діагностики і лікування хворих на туберкульоз, зокрема муль- тирезистентний, осіб, що належать до груп ризику, у тому числі бездомних осіб та осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, а також організації контрольованого лікування осіб, хворих на заразну форму туберкульозу, що звільнилися з місць позбавлення волі.

9. Модернізація системи надання стаціонарної медичної допомоги затриманим за підозрою у вчиненні злочинів і взятим під варту особам, хворим на активну форму туберкульозу.

10. Модернізація системи моніторингу й оцінки виконання Програми, роботи закладів охорони здоров'я на центральному та регіональному рівнях, зокрема здійснення підготовки та проведення навчання відповідних фахівців, удосконалення звітно-о6лікових форм та індикаторів ефективності роботи, забезпечення функціонування електронного реєстру осіб, хворих на туберкульоз.

11. Залучення громадських організацій до активної участі у протидії захворюванню на туберкульоз, забезпечення захисту населення, що має обмежений доступ до медичної допомоги, формування у суспільстві толерантного ставлення до осіб, хворих на туберкульоз, і ВІЛ-інфікованих осіб та запобігання їх дискримінації в системі закладів охорони здоров'я.

12. Сприяння створенню належних умов для ефективної реалізації потенціалу та розвитку об'єднань громадян, які провадять діяльність у сфері протидії туберкульозу.

Подолаємо гепатит C

Вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему через широку роз- повсюджєність, а також високий ризик розвитку невиліковних захворювань печінки. Особливе соціальне значення мають гепатити В і С, перенесення вірусу яких здійснюється через кров або інші Біологічні рідини хворої людини. Понад 90% здорових дорослих людей, інфікованих гепатитом В, одужують і повністю позбавляються від вірусу протягом шести місяців. Гепатит C Більш підступний: лише у 15% осіб, заражених вірусом гепатиту C, розвивається гостра форма ураження, що може закінчитися повноцінним імунітетом.

^ За оцінками експертів,

близько 3,5 мільйонів українців сьогодні інфіковані гепатитами,

1,2 мільйона—вірусним гепатитом С

ПРАВА ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ГЕПАТИТ С

Шляхи адвокації прав людей, що живуть з гепатитом С

Проблеми, які потрібно вирішити:

1, Недостатність ПЕГ-ІНФ на фармринку України,

2, Висока ціна на ПЕГ-ІНФ України,

3, Низький рівень фінансування лікування з Держбюджету України,

4, Високі ціни на тест-системи.

Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні звернувся до Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ)5 від імені українських НДО, активістів та експертів, які працюють у сфері протидії поширенню вірусним гепатитам та занепокоєні неконтрольованим поширенням вірусного гепатиту C (ВГС) в Україні, з проханням включити до списку життєвонє- обхідних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) пегільований інтерферон (ПЕГ-ІНФ) для лікування вірусного гепатиту C,

Згідно з оціночними даними ВОЗ, понад 1% населення України інфіковано ВГС, За оцінками експертів Міністерства охорони здоров'я України, вже близько З% українців інфіковано ВГС, Майже 56% людей, які живуть з Віл, ко- інфіковані ВГС, Більш як 90% ВІЛ-позитивних споживачів ін'єкційних наркотиків (СІН) страждають на ВГС, Рівень обізнаності щодо ВГС серед населення загалом та серед професійних спільнот зокрема є надзвичайно низьким,

Українці не мають доступу до діагностики та лікування ВГС, оскільки вони не можуть собі цього дозволити через його надзвичайно високу вартість (16-20 тис. доларів США за один курс лікування), Основна проблема полягає в тому, що держава не визнає епідемії гепатиту C в Україні,

Уряд України досі не затвердив Національну програму боротьби з вірусними гепатитами та не виділив кошти на забезпечення доступної діагностики і лікування ВГС для тих, хто цього [146] потребує, В Україні немає офіційної статистики щодо гепатиту C — нові випадки інфікування ВГС не реєструються належним чином.

За даними тестування швидкими тестами, яке Альянс проводив в усіх регіонах України, в середньому у 10% населення, які пройшли тестування, виявлено позитивний результат тестів на ВГС, що дає нам усі підстави припускати, що в Україні прихована епідемія ВГС, Варто підкреслити, що ВГС є однією з найсерйозніших проблем охорони здоров'я не тільки в Україні, але й у Більшості країн з низьким та середнім рівнем доходів населення,

^ У Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами по всій Україні в місцях відпочинку громадян з використанням якісних «швидких тестів» медпрацівниками було протестовано 1422 людини, у 182 (12,9%) з яких результат тесту виявився позитивним

Висока вартість лікування ВГС є також головною перешкодою забезпечення доступу до лікування ко-інФєкції ВІЛ/ВГС, яку неможливо подолати без політичного зобов'язання з боку урядів країн та бажання ключових установ працювати в цій сфері,

Включення ПЕГ-ІНФ до Списку життєво необхідних лікарських засобів ВООЗ та посилення політичного зобов'язання Уряду України щодо вирішення проблеми неконтрольованого поширення ВГС шляхом прийняття Національної програми з протидії поширенню гепатитам сприятиме зниженню ціни на ПЕГ-ІНФ, Це, у свою чергу, дасть можливість взяти під контроль епідемію гепатиту C в Україні, а тисячам хворим на ВГС отримати життєвонєоБхіднє лікування,

Визначення проблеми на державному рівні

Кабінет Міністрів України 29 квітня 201З року затвердив Державну цільову соціальну про-

граму профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року6. Фактично, це є вирішальним кроком для подальшого закріплення державного механізму виділення коштів на лікування людей, інфікованих гепатитами В та С.

«Тепер, коли є Національна програма боротьби з гепатитами, наступним кроком має стати реальне виділення фінансування з державного бюджету України, — зазначив Андрій Клєпіков, Виконавчий директор МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні[147] [148]». — Ми докладемо всіх зусиль, як громадськість, щоб домогтися зниження ціни на препарати щонайменше на 50%, щоб за ті ж самі гроші можна було врятувати більшу кількість людей»[149].

Програма передбачає не лише лікування на наступні три роки, а й вчасне діагностування захворювання у пацієнтів. У рамках програми має бути зміцнена матеріально-технічна база установ і лікувально-профілактичних закладів, що надають медичну й соціальну допомогу хворим на вірусні гепатити.

Затвердження цього документу стало результатом тривалої роботи громадських організацій в усіх регіонах України, що розпочалася з проведення всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!» в червні 2012 р., в рамках якої було зібрано понад 8000 підписів громадян України під зверненням до Президента України та Уряду з вимогою затвердити Національну програму з лікування гепатитів та виділити бюджетні кошти для лікування хворих українців.

Після завершальної акції протесту «Приречені», що відбулася під Кабінетом міністрів України 17 квітня 2013 року, Уряд публічно пообіцяв затвердити Національну програму з боротьби з гепатитами й виділити кошти на лікування хворих на туберкульоз, СНІД та гепатити.

^ Сьогодні (17 квітня 2013 року)

100 українців з бавовняними мішками на головах та зв'язаними руками, неначе приречені на страту, вишикувалися під барабанний дріб в живу стіну перед будівлею Кабінету Міністрів України. Усі вони— пацієнти, хворі на смертельні хвороби, а саме: гепатит, туберкульоз, СНІД, а також активісти. Цією акцією мітингувальникихотіли показати, що 44 тисячам українців цього року винесуть смертний вирок, якщо влада не виділить кошти на життєвонеобхідне лікування (акція «Приречені»)

Ініціативи з лікування гепатиту С під проводом громадських організацій стимулювали відповідні заходи з боку уряду

4 вересня 2013 року Кабінет Міністрів України прийняв Національну програму з протидії вірусним гепатитам, у рамках якої на цей рік було виділено 4,2 млн дол. США.

^ 28 липня в рамках Всесвітнього дня боротьби з гепатитами у Києві та 30 містах України відбулися акції «Переможемо С!»

«Пацієнти перемогли! Це прецедент для України, — стверджує Дмитро Шерембей, голова пацієнтської організації UCAB9. — Адже раніше сам факт епідемії гепатиту в Україні приховувався. За всю історію не було виділено жодної копійки на лікування людей, що помирали від цієї хвороби. Тепер же вперше в Україні люди з таким діагнозом не будуть приречені

9 http://www.ucab.org.ua/

ПРАВА ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ГЕПАТИТ С

на смерть, а зможуть отримати безкоштовне лікування в лікарнях. Ми ж, як громадська організація, домагалися виділення цих коштів. Тому зробимо все від нас залежне, аби домогтися їх прозорого використання та доступності лікування для тих, кому воно життєво необхідне».

Була укладена домовленість з виробником лікарських засобів — компанією МБРіАльянс- Україна закуповуватиме ліки за ціною 5 000 дол. США за один 48-тижнєвий курс лікування, тобто з величезною знижкою порівняно з попередньою ціною 13 200 дол. США за курс. Андрій Клєпіков зазначив, що ініціатива «Вимагаємо лікування!», без сумніву, була каталізатором надання державної підтримки. Він додав, що Міністерство охорони здоров'я визнало, що ціна 5 000 доларів США за один курс тепер вважатиметься базовою ціною для державних закупівель ліків проти гепатиту С.

Боротьба

з корупційними схемами МОЗ

Як повідомили представники пацієнтської організації UCAB, Міністерство охорони здоров'я України вирішило заробити на хворих на гепатит. Щойно Кабмін уперше в історії України ухвалив рішення фінансувати закупівлю ліків для лікування гепатитів, чиновники МОЗу відразу почали маніпуляції із тендерами, обмежуючи кількість продавців. і це після того, як усі компанії-виробники сенсаційно заявили про готовність більш ніж удвічі зменшити вартість курсу лікування від смертельної хвороби.

«Сьогодні пацієнтські та громадські організації звернулися до Міністра охорони здоров'я з вимогою не допустити закупівлі перших в історії України препаратів для лікування гепатитів за корупційною схемою. У заяві сказано, що відповідно до рішення комісії тендерного процесу Міністерства на торги зможуть податися представники лише одного виробника. Відтак закупити Міністерство зможе лише певний вид інтерферонів, що разом з іншими використовуються для лікування гепатитів. Рішення номенклатурного комітету — очевидне свідчення підготовки корупційних торгів, — стверджує Віталій Шабунін, голова «Центру протидії корупції». — Ми вже зараз готуємо листи до всіх контролюючих та правоохоронних органів про кричуще порушення та вимагатимемо притягнення до кримінальної відповідальності людей, відповідальних за цю закупівлю»[150] [151].

Також представниками UCAB було ініційовано звернення народних депутатів, пацієнт- ських і громадських організацій до Міністра охорони здоров'я щодо закупівлі пегельова- них інтерферонів11.

Успіх адвокації: 27 вересня Міністерство охорони здоров'я на своєму офіційному сайті оприлюднило інформацію про те, які саме препарати будуть закуповуватись для лікування гепатиту в Україні за державний кошт. Згідно з цією інформацією, на відкриті торги зможуть подаватися представники двох найбільших виробників ліків в Україні, що забезпечить чесну конкуренцію.

Слід відзначити, що обидва виробники вже публічно заявили про свою готовність знижувати ціни більш ніж у 2 рази. Це дасть змогу закупити у 2 рази більше препаратів та пролікувати більше хворих[152] [153].

Продовження адвокаційних кампаній «Зупинимо гепатит»

У 2013 році в Україні була запланована соціально-інформаційна кампанія «Україна проти гепатиту». Про її головні заходи на прес- конференції повідомила організатор кампанії ВГО «Зупинимо гепатит»13Зокрема, ось що розповіли організатори:«У засобах масової інформації з'являтимуться статті щодо цієї про-

блеми. Ми зняли соціальний ролик, який теж закликає людей дізнатися про свій статус. і пік проекту — це тиждень «Україна проти гепатиту». У межах кампанії передбачається, що по всій країні будуть розвішані біл-борди з інформацію щодо інфікування вірусними гепатитами. З 10 по 14 грудня 2013 року представники певних професій висловлюватимуть у спеціальних акціях своє ставлення до проблеми».

фінансування лікування гепатитів», — наголосив Андрій Клєпіков, виконавчий директор Альянсу-Україна.

«Якісна діагностика як невід'ємна частина лікування ВГС повинна бути доступною в Україні, особливо в умовах зниження ціни на лікування», — підкреслив Максим Дємчєнко, виконавчий директор Благодійної асоціації «Світло надії».

Зростання доступності діагностики гепатиту C в Україні у 2013 році

Ціни на діагностику вірусного гепатиту C (ВГС) в Україні знижено в 2 рази. Спільна Ініціатива МБФ «Міжнародний Альянс з Віл/ СНІД в Україні» (Альянс-Україна) і Полтавської обласної Благодійної асоціації «Світло надії» отримала підтримку приватних лабораторій Synevo та invitro, що долучилися до всеукраїнської кампанії «Вимагаємо лікування!», метою якої є розширення доступу до діагностики та лікування гепатиту C в Україні.

У результаті переговорів з приватними діагностичними лабораторіями досягнуто угоду про надання знижки у розмірі 50% на проходження діагностики вірусного гепатиту C для представників груп ризику та населення загалом у лабораторіях мереж Synevo та invitro в усіх областях України починаючи з листопада 2013 року. Крім цього, пацієнти з ВГС будуть мати можливість отримати знижку у розмірі 30% на інші діагностичні обстеження, у яких може виникнути потреба в процесі лікування ВГС.

«Завдяки компанії «Вимагаємо лікування!» діагностика вірусного гепатиту C стала вдвічі доступнішою для наших громадян — відтепер її можна пройти за півціни. Вчасна діагностика не лише врятує тих, хто потребує лікування, а й сприятиме формуванню реалістичної статистики захворюваності та стимулюватиме державу та місцеву владу до належного

Рекомендації

1. У правозахисної спільноти викликає занепокоєння недостатній рівень фінансування Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2014-2016 роках.

2. Представники НУО також занепокоєні можливим скороченням або скасуванням Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.

3. На виконання п. 1-2 протягом 2014 року потрібно проводити громадський моніторинг фінансування Загальнодержавних цільових соціальних програм.

4. Необхідно провести моніторинг можливостей впровадження регіональних програм протидії вірусним гепатитам.

5. Вимагати від МОЗ України оприлюднення достовірної статистичної інформації щодо захворюваності на вірусний гепатит C, яка повинна оновлюватись.

6. Вимагати від Уряду України визнання існування епідемії вірусного гепатиту C в країні.

7. Вимагати від МОЗ України затвердити протоколи лікування вірусних гепатитів, які відповідають міжнародним стандартам.

8. Вимагати від Уряду України забезпечення державних закупівель якісних і безпечних ліків, зокрема ПЕГ-ІНФ, із запровадженням механізму поступового зниження ціни.

<< | >>
Источник: А.О. Роханський. Права людини в галузі охорони здоров'я — 2013. Доповідь правозахисних організацій. — Харків: Права людини, 2014— 128 с.. 2014

Еще по теме Розділ 11 ПРАВА ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ТА ГЕПАТИТ C:

  1. Розділ 6 ПРАВА ПАЦІЄНТІВ ПРОГРАМИ ЗАМІСИОЇ ПІДТРИМУВАЛЬНОЇ ТЕРАПІЇ
  2. ДРУГА ЧАСТИНА ІНСТИТУЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАВА Розділ 7 НОРМИ ПРАВА
  3. Розділ 10. ПОНЯТТЯ ПРАВА
  4. Розділ 14. СИСТЕМА ПРАВА
  5. Розділ 14. СИСТЕМА ПРАВА
  6. Розділ 10. ПОНЯТТЯ ПРАВА
  7. Розділ 12. НОРМИ ПРАВА
  8. Розділ 12. НОРМИ ПРАВА
  9. Розділ 3 ПРИНЦИПИ ПРАВА
  10. Розділ 8 СИСТЕМА ПРАВА