<<
>>

§ 5. Юридичні гарантії реалізації права членства в кооперативі

1.

2. Гарантія — слово французького походження. За своїм зміс­том воно означає порука, забезпечення. У сфері суспільних, полі­тичних, економічних, соціальних та правових відносин. Воно набу­ває відповідного тлумачення і значущості, виконує специфічні зав­дання і має на меті відповідний суспільний і особистий інтерес як суспільства (держави), громадського утворення, так і окремого громадянина.

Стосовно членів кооперативу порука як гарантія реалізації (здійснення) суб'єктивних прав кожної конкретної особи може проявити себе як порука одного члена або групи членів кооперативу стосовно іншого члена кооперативу, як порука при вирішенні питання про прийняття його до членів кооперативу.

Юридична гарантія реалізації (здійснення) своїх прав кожним членом кооперативу полягає в правовому їх забезпеченні. Воно проводиться шляхом визначення і закріплення цих прав у відпові­дних законах, а також локальних нормативних актах, що їх прий­мають органи самоврядування в системі кооперації, організаційно- управлінському забезпеченні додержання норм кооперативного права з питань правомочностей членів кооперативу, а також право­вої охорони їхніх прав за допомогою існуючих правових засобів.

3. Ефективністю реалізації (здійснення) прав членами коопе­ративів визначається ступінь додержання прав, свобод та обов'яз­ків, якими наділяє Конституція України громадян держави, дотри­мання законів про сільськогосподарську кооперацію, про споживчу кооперацію, статуту кооперативу.

Відповідно до ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, що повною мірою поширюється на членів кооперативу. Кожний член кооперативу як громадянин України має право на повагу до його і ідності (ст. 28). Йому гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Наведене поло­ження ст. 34 Конституції кожний член кооперативу спроможний реалізувати шляхом його особистої участі в роботі загальних зборів членів кооперативу, правління, контрольно-ревізійного органу, представницьких органів системи кооперації.

Для кожного члена кооперативу має важливе значення юри­дична гарантована свобода об'єднання в громадські організації (ст. 36), завдяки якій вони здійснюють і захищають свої права і свободи та задовольняють свої економічні, соціальні, культурні та інші інтереси. Саме як член кооперативу кожний його учасник згідно зі ст. 40 Конституції має право направляти індивідуальні чи колекти­вні письмові звернення або особисто звертатися до органів держа­вної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і служ­бових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обгрунтовану відповідь у встановлений законом строк. Наведене конституційне право слушно розглядати як юридичну гарантію реалізації (здійснення) права члена кооперативу в разі необхідності звертатися до будь-якого з органів самоврядування системи сільсь­когосподарської чи споживчої кооперації, починаючи із загальних зборів членів кооперативу.

Першорядну юридичну гарантію прав кожного члена коопера­тиву становить правова норма ст. 41 Конституції України. Згідно з цією конституційною нормою член кооперативу має право на зага­льних зборах вирішувати питання щодо володіння, користування і розпорядження кооперативним майном. Ефективність пайових правовідносин, основу яких становить право кооперативної власно­сті кооперативу і право його члена на пай і кооперативні виплати, реалізуються шляхом застосування норм закону про сільськогоспо­дарську і споживчу кооперацію і статуту кооперативу товариства.

3. Юридичні гарантії додержання прав членів кооперативу здійснюються шляхом застосування процедурно-пронесуальних правил, шо закріплені в статуті кооперативу. Мається на увазі правило щодо порядку оформлення членства в кооперативі (про вступ та вихід), процедура роботи органів самоврядування (вибори, кворум на загальних зборах членів кооперативу та ін.). Додержання зазначених правил має суб'єктивний характер, тобто залежить вик­лючно від сумлінності керівників і спеціалістів кооперативу від додержання ними посадових і службових правомочностей.

Додержання правомочностей членів кооперативу економічно­го змісту у переважній більшості залежить як від суб'єктивних, так і об'єктивних факторів. Суб'єктивні фактори становлять рівень професіоналізму керівництва діяльністю сільськогосподарської і споживчої кооперації взагалі, так і професіональної обізнаності керівників і спеціалістів конкретного кооперативу. Юридична гара­нтія члена кооперативу одержувати частку доходу, що розподіляє­ться за результатами господарської діяльності за рік між членами кооперативу відповідно до їхніх пайових внесків. Результати госпо­дарювання та розмір часток перебувають у прямій залежності від об'єктивних умов господарської діяльності, економічних можливо­стей кооперативу та їх об'єднань.

4. Істотною юридичною гарантією реалізації (здійснення) сво­їх прав члена кооперативу є надана йому Конституцією України, цивільним правом, кооперативним правом, цивільно-процесуаль­ним законодавством можливість захистити свої порушені права в суді, оскільки згідно зі ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Конституція України гара­нтує громадянам, в тому числі членам кооперативу, право на пра­вову допомогу і користування послугами адвоката (ст. 59).

<< | >>
Источник: В.И. Семчик. Кооперативне право. 1998

Еще по теме § 5. Юридичні гарантії реалізації права членства в кооперативі:

  1. § 1. Поняття права членства в кооперативі (товаристві)
  2. § 4. Підстави і правові наслідки припинення членства в кооперативі (товаристві)
  3. Розділ IV Право членства в кооперативі (товаристві)
  4. Поняття реалізації норм права та її форми
  5. Розділ З ТЕХНІКО-ЮРИДИЧНІ ЗАСАДИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА
  6. Стаття 69. Порядок реалізації акціонерами права вимоги обов’язкового викупу акціонерним товариством належних їм акцій
  7. Гарантії державного ладу: поняття, ознаки, функції та класифікація
  8. Стаття 43. Інші гарантії
  9. 4. членство в адвокатском бюро, права и обязанности ЧЛЕНОВ (ПАРТНЕРОВ) АДВОКАТСКОГО БЮРО
  10. Юридичні факти •• і • • та їх класифікація
  11. Юридичні конструкції
  12. Форми і методи реалізації функцій Української держави
  13. Юридичні колізії та способи їх подолання
  14. Глава VIII Соціальні та інші гарантії публічним службовцям
  15. 4. Соотношение понятий "участие" и "право участия", "членство" и "право членства"
  16. Раздел III. Членство в Товариществе
  17. Юридичні особи. Види юридичних осіб