<<
>>

§ 4. Розпорядження майном боржника

Процедура розпорядження майном боржника вводиться ухвалою про порушення провадження у справі про банкрутство або ухвалою, прийнятою на підготовчому засіданні. Господарський суд призначає розпорядника майна із осіб, зареєстрованих державним органом із питань банкрутства як арбітражні керуючі, відомості про яких надаються в установленому порядку Вищому господарському суду України.

У процедурі розпорядження майном господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов’язків на розпорядника майна.

Слід зазначити, що протягом процедури розпорядження майном боржника органи правління боржника не мають права без згоди розпорядника майна приймати рішення про:

— реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і ліквідацію боржника;

— створення юридичних осіб або про участь в інших юридичних особах;

— створення філій та представництв;

— виплату дивідендів;

— проведення боржником емісії цінних паперів;

— вихід зі складу учасників боржника юридичної особи, придбання в акціонерів раніше випущених акцій боржника.

Після опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство в офіційному друкованому органі всі кредитори незалежно від настання строку виконання зобов’ язань мають право подавати заяви з грошовими вимогами до боржника.

Незнання Закону про банкрутство досить часто має наслідком для кредитора негативні економічні наслідки.

Конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство зобов’ язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.

Боржник разом із розпорядником майна за наслідками розгляду зазначених вимог повністю або частково визнає їх або відхиляє, з обґрунтуванням підстав відхилення, про що розпорядник майна повідомляє письмово заявників і господарський суд.

Рішення боржника про невизнання вимог може бути оскаржене до господарського суду, що порушив провадження у справі про банкрутство.

Вимоги кредиторів, визнані боржником або господарським судом, включаються розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

Фізичні особи та (або) юридичні особи, які бажають взяти участь у санації боржника (далі — інвестори), можуть подати розпоряднику майна заяву про участь у санації боржника та свої пропозиції щодо санації (план санації).

Досить часто на практиці не звертають уваги на те, що вимоги конкурсних кредиторів, що заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, — не розглядаються і вважаються погашеними, про що господарський суд зазначає в ухвалі, якою затверджує реєстр вимог кредиторів. Зазначений строк не може бути поновлений навіть у випадках, коли у конкурсного кредитора були поважні причини для його пропуску.

Фізичні особи та (або) юридичні особи, які бажають взяти участь у санації боржника (далі — інвестори), можуть подати розпоряднику майна заяву про участь у санації боржника та свої пропозиції щодо санації (план санації).

Попереднє засідання господарського суду проводиться не пізніше трьох місяців після проведення підготовчого засідання суду.

У попередньому засіданні господарський суд розглядає реєстр вимог кредиторів, вимоги кредиторів, щодо яких були заперечення боржника і які не були включені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

За результатами розгляду господарський суд виносить ухвалу, в якій зазначається розмір визнаних судом вимог кредиторів, які включаються розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, та призначається дата проведення зборів кредиторів.

Усі визнані судом вимоги кредиторів мають включатися до реєстру вимог кредиторів.

Реєстр вимог кредиторів має містити відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов’язаннями чи зобов’язаннями щодо сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов’язкового державного соціального страхування, податків і зборів (обов’ язкових платежів), черговість задоволення кожної вимоги, окремо розмір неустойки (штрафу, пені).

Ухвала є підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному кредитору при прийнятті рішення на зборах (комітеті) кредиторів.

Після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Протягом десяти днів після винесення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів та уповноважену особу акціонерів або учасників товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Учасниками зборів кредиторів із правом вирішального голосу є кредитори, вимоги яких включені до реєстру вимог кредиторів. У зборах можуть брати участь представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариства з обмеженою чи додатковою відповідальністю, арбітражний керуючий з правом дорадчого голосу.

Збори кредиторів вважаються повноважними незалежно від кількості голосів кредиторів, які беруть участь у зборах, якщо всіх кредиторів було письмово повідомлено про час і місце проведення зборів відповідно до вимог закону. Кредитори на зборах мають кількість голосів, пропорційну сумі вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, кратній тисячі гривень.

Збори кредиторів скликаються арбітражним керуючим за його ініціативою або ініціативою комітету кредиторів чи інших кредиторів, сума вимог яких становлять не менше однієї третини всіх вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, або за ініціативою однієї третини кількості голосів кредиторів.

Збори кредиторів на вимогу комітету кредиторів або окремих кредиторів скликаються арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) протягом двох тижнів з дня надходження письмової вимоги про їх скликання.

Збори кредиторів проводяться за місцезнаходженням боржника.

До компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про:

— вибори членів комітету кредиторів;

— визначення кількісного складу комітету кредиторів, визначення його повноважень, дострокове припинення повноважень комітету кредиторів або окремих його членів;

— інші питання, передбачені Законом про банкрутство.

Зазначимо, що обрання комітету кредиторів є основною функцією зборів кредиторів. Комітет кредиторів є органом, який представляє інтереси кредиторів у процедурі банкрутства. Комітет кредиторів формується у складі не більше семи осіб. Вибори комітету кредиторів проводяться за списком відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх на зборах кредиторів.

До компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про:

— вибори голови комітету;

— скликання зборів кредиторів;

— підготовку та укладення мирової угоди;

— внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника;

— звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, припинення повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення нового арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), надання згоди на укладення арбітражним керуючим значних угод боржника чи угод боржника, щодо яких є заінтересованість;

— інші питання, передбачені Законом про банкрутство.

У роботі комітету має право брати участь із правом дорадчого голосу арбітражний керуючий, представник працівників боржника, уповноважена особа акціонерів або учасників товариств з обмеженою чи додатковою відповідальністю та у разі потреби представник органу, уповноваженого управляти майном боржника, представник органу місцевого самоврядування.

<< | >>
Источник: Мельник О.О.. Корпоративне право: Навчальний посібник. 2009

Еще по теме § 4. Розпорядження майном боржника:

  1. § 3. Розпорядження майном товариства
  2. § 6. Постановлення судового рішення про визнання боржника банкрутом
  3. Розділ 11. Тимчасове розпорядження
  4. в) Закон та адміністративне розпорядження
  5. Право на вільне розпорядження акціями
  6. Розпорядження акціями акціонерного товариства
  7. г) Позитивне й неґативне регулювання: розпорядження, наділення повноваженнями, дозвіл
  8. § 3. Порядок порушення справи про банкрутство
  9. § 5. Санація
  10. §3. Спадкування за заповітом
  11. § 1. Поняття та загальна характеристика повного товариства
  12. §5. Наслідки невиконання зобов'язання
  13. § 2. Сторони у справі про банкрутство
  14. § 36. Компетенція Прем'єр-міністра