<<
>>

Право на одержання частини майна після ліквідації товариства,

як і право на дивіденд, виникає за умов: а) ліквідації АТ в порядку, передбаченому ст. ст. 19-21 Закону «Про господарські товариства», тобто з прийняттям рішення самим АТ або судом про його ліквідацію; б) додержання передбаченої законом процедури ліквідації, що завершується продажем майна АТ ліквідаційною комісією; в) погашення заборгованості АТ перед кредиторами в порядку, встановленому законом; г) наявності після погашення заборгованості коштів, які залишилися і підлягають розподілу між акціонерами.

Система корпоративного управління повинна забезпечувати своєчасне та точне розкриття інформації з усіх найважливіших питань, що стосуються АТ, включаючи його фінансовий стан, продуктивність, власність та управління. У законодавстві України право акціонера на інформацію практично не опрацьовано, і тому його реалізація ускладнена. У багатьох інших країнах воно є більш визначеним, хоча від цього його здійснення не стає ефективнішим.

Так, у Німеччині це право акціонер найбільш повно може реалізувати на ЗЗ, зажадавши від правління надати інформацію про справи товариства. Однак це право обмежується неможливістю вимагати ознайомлення з книгами товариства, а також наявністю права правління в певних випадках відмовити акціонерові в наданні інформації (§ 131 Акціонерного закону). Акціонер має право звернутися до суду в разі одержання такої відмови при покладенні на нього ризику несення пов’язаних з цим судових витрат.

У Франції акціонери володіють як тимчасовим правом на інформацію, яке реалізується ними на ЗЗ, так і постійним, здійснюваним у будь- який час. Під постійним правом розуміється можливість ознайомлення акціонера з протоколами ЗЗ за останні три роки. За відмову акціонерові в реалізації такого права або за перешкоджання в цьому можливо застосування кримінального покарання до порушників (ст. ст. 445 і 446 Закону про торговельні товариства 1966 р.[789]). Реалізуючі своє право на інформацію, акціонери, які мають не менше 10 % акцій АТ, можуть вимагати проведення перевірки діяльності його виконавчого органу управління. При цьому в разі непідпорядкування правління такій вимозі і звернення акціонерів до суду останній, як правило, обмежується призначенням перевірок конкретних операцій, а не всієї діяльності правління.

У США подібне право акціонерів можна реалізувати на їх вимогу тільки для досягнення певної мети. Тягар же доказування того, що саме така мета переслідується, лежить на акціонерові.

Така ж ситуація складається і у Великій Британії, де це право акціонерів на інформацію ще більш обмежене і зводиться лише до можливості їх ознайомлення з книгами компанії та річним звітом. Із книгами ж компанії можна ознайомитися тільки у зв’язку з позовом і за наявності відповідної постанови суду.

У РФ право акціонерів на інформацію поєднано з обов’язком АТ довести до відома акціонерів рішення зборів не пізніше 45 днів після їх прийняття.

Розкриття принципу корпоративного управління, пов’язаного із забезпеченням належної інформованості акціонера, полягає в такому.

1.

<< | >>
Источник: І. Спасибо-Фатєєва, О. Кібенко, В. Борисова.. Корпоративне управління: Монографія. 2007

Еще по теме Право на одержання частини майна після ліквідації товариства,:

  1. § 1. Формування майна господарського товариства. Статутний капітал господарського товариства
  2. Розділ ІІ ОСОБЛИВА ЧАСТИНА (ПРАВОВИЙ СТАТУС ОКРЕМИХ ВИДІВ ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ) Глава 9. АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО: ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ ФУНКЦІОНУВАННЯ
  3. Стаття 89. Розподіл майна акціонерного товариства, що ліквідується, між кредиторами та акціонерами
  4. право на одержання дивідендів
  5. Право на одержання путівок на санітарно-курортне лікування
  6. Особливості придбання одним товариством іншого, при володінні 90% або більше його майна (акцій)[53] [54]
  7. Право на вихід із господарського товариства
  8. Право одержувати інформацію про діяльність товариства
  9. Право на отримання інформації про діяльність акціонерного товариства
  10. § 4. Розвиток кооперації після проголошення незалежності України
  11. Стаття 8. Визначення ринкової вартості майна
  12. Порча и одержание как результат потери контроля