<<
>>

§ 2. Поняття та види акцій. Дивіденди

Акція — іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені ЦК України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Закон надає право випускати акції тільки акціонерним товариствам. Акції публічного акціонерного товариства можуть поширюватися шляхом публічного розміщення та купівлі- продажу на біржах. Акціонери публічного товариства можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів та товариства.

Акції приватного акціонерного товариства розподіляються між засновниками або серед заздалегідь визначеного кола осіб і не можуть поширюватися шляхом публічного розміщення, купуватися та продаватися на біржі, за винятком продажу шляхом проведення на біржі аукціону.

Акціонери приватного товариства мають переважне право на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами товариства.

Акції можуть бути різних категорій та типів.

Акції за категоріями поділяються на:

• іменні акції — акції, що можуть емітуватися як публічними, так і приватними акціонерними товариствами. Ім’я акціонера є одним з обов’язкових реквізитів іменної акції. Власники таких акцій можуть вільно ними розпоряджатися. Такі акції відчужуються шляхом іменного індосаменту, який засвідчує перехід права на акцію до її покупця. Обіг іменної акції фіксується у реєстрі, що ведеться товариством (до нього має бути внесено відомості про кожну іменну акцію, включаючи відомості про власника, час придбання акції, а також кількість акцій у кожного з акціонерів);

• акції на пред’ явника — акції, що можуть емітуватися тільки публічними акціонерними товариствами. По акціях на пред’явника у реєстрі фіксується їх загальна кількість. Вони вільно відчужуються їх власниками. Відсутність фіксації особи власника в реєстрі власників іменних цінних паперів позбавляє акціонера права поновити свої права у випадку втрати, знищення акції та інших аналогічних випадках.

Слід зазначити, що відповідно до чинного законодавства України акціонерне товариство розміщує тільки іменні акції.

Акції за типами поділяються на:

• привілейовані акції — акції, що дають власникові переважне право на одержання дивідендів, незалежно від результатів діяльності товариства, а також на пріоритетну участь у розподілі майна акціонерного товариства у разі його ліквідації. Частка привілейованих акцій у статутному капіталі акціонерного товариства не може перевищувати 25 %. Власники привілейованих акцій не мають права брати участь в управлінні акціонерним товариством, якщо інше не передбачено його статутом.

Привілейовані акції можуть випускатися із фіксованим у процентах до їх номінальної вартості щорічно виплачуваним дивідендом. Якщо прибутку відповідного року не вистачає для виплати дивідендів, виплата дивідендів за привілейованими акціями провадиться за рахунок резервного фонду.

Якщо розмір дивідендів, що виплачуються акціонерам за простими акціями перевищує розмір дивідендів за привілейованими акціями, власникам останніх може провадитися доплата до розміру дивідендів, виплачених іншим акціонерам.

Акціонерне товариство розміщує привілейовані акції різних класів (з різним обсягом прав), якщо така можливість передбачена його статутом. У такому разі умовою їх розміщення є черговість отримання дивідендів і виплат з майна ліквідованого товариства для кожного класу привілейованих акцій, розміщених акціонерним товариством, яка встановлюється статутом товариства. Залежно від умов розміщення привілейовані акції певних класів можуть бути конвертовані у прості акції або у привілейовані акції інших класів;

• прості акції — акції, власникам яких надається право брати участь в управлінні акціонерним товариством. Прості акції надають акціонеру право на одержання дивідендів, у випадку одержання товариством прибутку та прийняття загальними зборами рішення про розподіл прибутку та виплату дивідендів, а також на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації та інші права, передбачені законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств. Прості акції надають їх власникам однакові права. Прості акції не підлягають конвертації у привілейовані акції або інші цінні папери акціонерного товариства.

Як видно з характеристики типів та категорій акцій, обсяг прав акціонера залежить від типу акції.

Акція має номінальну вартість, установлену в національній валюті. Мінімальна номінальна вартість акції не може бути меншою, ніж одна копійка.

Акціонерні товариства можуть випускати акції в документарній та бездокументарній формах. Документарна форма акцій передбачає видачу акціонерам сертифікатів акцій. Випуск акцій в бездокументарній формі набагато більш вигідний для емітента, оскільки значно знижує витрати, пов’язані з випуском акцій. Акція в бездокументарній формі існує як обліковий запис на рахунку зберігача. Акціонер підтверджує право власності на акції, випущені в без- документарній формі, за допомогою виписки з рахунку у цінних паперах.

Акція повинна містити такі реквізити: фірмове найменування акціонерного товариства та його місцезнаходження, найменування цінного папера — «акція», її порядковий номер, дату випуску, вид акції та її номінальну вартість, ім’я власника (для іменної акції), розмір статутного капіталу акціонерного товариства на день випуску акцій, а також кількість акцій, що випускаються, строк виплати дивідендів та підпис голови правління акціонерного товариства або іншої уповноваженої на це особи, печатку акціонерного товариства.

Акціонерне товариство здійснює розміщення або продаж кожної акції, яку воно викупило, за ціною не нижчою за її ринкову вартість, що затверджується наглядовою радою, крім випадків:

— розміщення акцій під час заснування товариства за ціною, встановленою засновницьким договором;

— розміщення акцій під час злиття, приєднання, поділу, виділу товариства;

— розміщення акцій за участю торговця цінними паперами, з яким укладено договір про андеррайтинг. У такому разі ціна розміщення акцій може бути нижчою за їх ринкову вартість на розмір винагороди цього торговця, що не може перевищувати 10 відсотків ринкової вартості таких акцій.

Акціонерне товариство не має права розміщувати жодну акцію за ціною, нижчою за її номінальну вартість.

Дивіденд — частина чистого прибутку акціонерного товариства, що виплачується акціонеру з розрахунку на одну належну йому акцію певного типу та/або класу. За акціями одного типу та класу нараховується однаковий розмір дивідендів.

Товариство виплачує дивіденди виключно грошовими коштами.

Дивіденди виплачуються на акції, звіт про результати розміщення яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку.

Виплата дивідендів здійснюється з чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку в обсязі, встановленому рішенням загальних зборів акціонерного товариства, у строк не пізніше шести місяців після закінчення звітного року.

Акціонерне товариство не має права оголошувати та виплачувати дивіденди:

1) до повної сплати всього статутного капіталу;

2) у разі зменшення вартості чистих активів акціонерного товариства до розміру, меншого ніж розмір статутного капіталу і резервного фонду;

3) в інших випадках, встановлених законом.

<< | >>
Источник: Мельник О.О.. Корпоративне право: Навчальний посібник. 2009

Еще по теме § 2. Поняття та види акцій. Дивіденди:

  1. §2. Поняття та види речей
  2. Лекція 6.1. Поняття та види доведення
  3. §1. Поняття та види володіння
  4. § 1. Поняття, види та принципи огляду
  5. §1. Поняття, значення і види судових експертиз
  6. §1. Поняття та види прав на чужі речі
  7. § 1. Поняття та види допиту
  8. §7. Поняття та види позовів
  9. §2. Поняття сервітутів та їх види
  10. Поняття і види речей
  11. Поняття та ознаки закону. Види законів
  12. 4.2.2. Адміністративні процедури: поняття та види
  13. §1. Поняття, завдання та види допиту