<<
>>

§ 1. Поняття права членства в кооперативі (товаристві)

1. Конституція України наділяє кожного громадянина респуб­ліки правом вільного об'єднання в громадські організації (ст. 36) для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення еконо­мічних, соціальних, культурних та інших інтересів (ст.

36). Зазначе­на правова норма становить собою юридичну підставу для створен­ня і діяльності кооперації в Україні, функціонування кооперативів (товариств) як первинної організаційно-правової ланки цієї систе­ми.

Суспільна соціально-економічна значущість кооперації в задо­воленні матеріальних, культурно-побутових та інших потреб сільсь­кого населення зумовила необхідність прийняття 10 квітня 1992 р. спеціальних правових актів — Закону «Про споживчу кооперацію», а 17 липня 1997 р. — «Про сільськогосподарську кооперацію». Саме цими законами встановлено, що кооператив і споживче товариство є самостійною, демократичною організацією громадян, які на ос­нові добровільності членства і взаємодопомоги за місцем прожи­вання або роботи об'єднуються для спільного господарювання з метою поліпшення свого економічного і соціального стану. Наве­дені правові норми становлять правову основу виникнення у гро­мадян України права створювати кооперативи і товариства і стати їх членами. Суб'єктивне право кожного громадянина щодо здійс­нення цього права виникає на підставі законів і статутів коопера­тиву товариства, членом якого він виявив бажання стати. З прий­няттям законів про споживчу і про сільськогосподарську коопера­цію та державної реєстрації конкретного кооперативу правова нор­ма щодо громадських відносин з приводу добровільності членства в кооперативі набуває змісту самостійного права членства в коопера­тиві як правового інституту кооперативного права України.

2. Право членства в кооперативі — це сукупність (система) правових норм (правил) стосовно реалізації конституційного права громадянина стати членом кооперативу, порядку і умов вступу до кооперативу та виходу з його складу, визначення і реалізації його правомочностей як поєднання членських прав та обов'язків про припинення членства і виходу із товариства.

Право членства в громадських організаціях є загальним пра­вом громадян. Стосовно створення і діяльності кооперативів це загальне право здійснюється шляхом утворення сільськогосподар­ського кооперативу або ж сільського (селищного, міського, район­ного, робітничого та іншого) споживчого товариства. Право членс­тва в кооперативі є добровільним, тобто жоден з органів державного управління або громадської організації чи будь-яка посадова особа не має права примусити громадянина стати членом кооперативу. Право членства є правом індивідуальним, особистим. Це означає, що будь-який громадянин не може своє право набутого членства в кооперативі передати іншій особі аби вона, ставши членом коопе­ративу, замість нього могла скористатися правами чи виконувала обов'язки, визначені статутом кооперативу.

3. Право членства в кооперативі надає громадянину юридичну можливість задовольнити свої матеріальні, культурно-побутові по­треби та інтереси, заради чого він став його членом, а також стати суб'єктом організаційно-правових, управлінських, майнових, соці­альних та інших громадських відносин між ним (громадянином) і кооперативом. Ці відносини пов'язані із спільним виробництвом сільськогосподарської продукції, обслуговування сільськогосподар­ського виробництва, збутом в сільськогосподарських кооперативах, а також торговельною діяльністю споживчого товариства здійсню­ваною ним через заготівлі (закупки) сільськогосподарської продук­ції, що виробляється у приватному підсобному господарстві членів колективного сільськогосподарського підприємства та інших гро­мадян. у селянському (фермерському) господарстві або ж іншими видами діяльності. Усі ці відносини, як зазначалося вище, станов­лять предмет кооперативного права і одночасно є об'єктом регулю­вання права членства.

У свою чергу право членства є юридичним способом врегулю­вання зазначених відносин, воно відповідає на запитання, яким чином кооперативні громадські відносини регулюються, а тому право членства слушно розглядати методом правового регулювання громадських кооперативних відносин, що виникають в результаті створення і діяльності сільськогосподарських кооперативів і спожи­вчих товариств, воно є методом кооперативного права.

4. Суб'єктами кооперативних відносин, що виникають на підставі права членства в сільськогосподарському товаристві і спо­живчому товаристві, є в першу чергу громадяни, які проживають у сільській місцевості і працюють у колективних і державних сільсь­когосподарських підприємствах, агрофірмах, акціонерних і держав­них переробних підприємствах, комбінатах, об'єднаннях, а також кожне окреме селянське (фермерське) господарство. Як зазначено в п. 7 Примірного статуту споживчого товариства, членство в товаристві може бути індивідуальним і колективним.

Згідно зі ст. 8, п. 1 Закону «Про сільськогосподарську коопе­рацію» членами кооперативу можуть бути як фізичні, так і юридич­ні особи. При цьому закон передбачає обов'язкову трудову участь членів у діяльності виробничого кооперативу та участь членів у господарській діяльності обслуговуючого кооперативу (ст. З Зако­ну). Отже, членом виробничого кооперативу може бути лише фізи­чна особа.

Закон передбачає можливість асоційованого членства в сільсь­когосподарському кооперативі. Згідно зі ст. І Закону до асоційова­них членів кооперативу належить фізична чи юридична особа, що зробила пайовий внесок і користується правом дорадчого голосу в кооперативі.

<< | >>
Источник: В.И. Семчик. Кооперативне право. 1998

Еще по теме § 1. Поняття права членства в кооперативі (товаристві):

  1. § 4. Підстави і правові наслідки припинення членства в кооперативі (товаристві)
  2. Розділ IV Право членства в кооперативі (товаристві)
  3. § 5. Юридичні гарантії реалізації права членства в кооперативі
  4. Поняття справедливості потрібно відрізняти від поняття права
  5. § 1. Поняття права кооперативного самоврядування
  6. § 1. Поняття і предмет кооперативного права і його співвідношення з іншими галузями права
  7. Права людини як першоджерело права •• і • • їх поняття та класифікація
  8. Поняття джерел права
  9. 4. членство в адвокатском бюро, права и обязанности ЧЛЕНОВ (ПАРТНЕРОВ) АДВОКАТСКОГО БЮРО
  10. Розділ 10. ПОНЯТТЯ ПРАВА
  11. 21.1. Поняття верховенства права
  12. Розділ 10. ПОНЯТТЯ ПРАВА
  13. §1. Основні поняття спадкового права
  14. § 3. Поняття права на захист
  15. Поняття принципів права •• -а • • та їх класифікація
  16. Поняття норми права та її ознаки
  17. §1. Поняття та види джерел римського приватного права