<<
>>

Хто і як може стати акціонером-

Акціонером вважають особу, яка є власником акцій певного підприємства. Іноді акціонерів називають учасниками акціонерного товариства. Ми також подекуди будемо застосовувати цей термін як синонім терміну «акціонер» .

Як ми зазначали вище, акціонерами можуть бути як фізичні особи, так і юридичні особи (тобто, інші підприємства чи організації) .

Максимальна кількість учасників акціонерного товариства в Україні не обмежена. Що стосується мінімальної кількості, то законодавство України допускає створення акціонерного товариства однією особою . При цьому, однак, висувається вимога, відповідно до якої відомості про те, що учасником є одна особа підлягають реєстрації та опублікуванню для загального відома.

Крім того, у таких випадках діє ще одна вимога: акціонерне товариство не може мати єдиним акціонером інше підприємницьке товариство, учасником якого є одна особа.

Для того, щоб стати акціонером певного товариства необхідно стати власником його акцій . Існує багато шляхів отримання акцій у власність. Найбільш поширений та очевидний — це купівля .

Знайте, — акції можна купити:

• при створенні акціонерного товариства — на підставі договору з його засновниками;

• при додатковій емісії акцій у зв’язку із збільшенням статутного фонду — на підставі договору з акціонерним товариством;

• на фондовому ринку, якщо акції товариства вільно на ньому обертаються . При цьому акції можна купувати не тільки в акціонерного товариства, а й у інших акціонерів (або у так званих держателів акцій) . Як правило, договори на фондовому ринку відбуваються за участю професійних посередників — брокерів .

Останній варіант найчастіше використовується у провідних країнах світу Однак в Україні фондовий ринок тільки розвивається і на ньому не завжди можна легко купити акції того підприємства, які вас цікавлять.

Існують інші способи надбання права власності на акції. Зокрема, акції можна отримати в подарунок, у порядку спадкоємства, правонаступництва (у юридичних осіб) тощо . Всі вони є абсолютно законними, тому застосовувати можна будь-який із них .

2.6

<< | >>
Источник: Сергій Сегеда, Олександр Татаревський. Що треба знати про акціонерні товариства. 2007

Еще по теме Хто і як може стати акціонером-:

  1. Коли і хто може ініціювати скликання загальних зборів
  2. Стаття 36. Документи, які надаються акціонерам, та документи, з якими акціонери можуть ознайомитися під час підготовки до загальних зборів
  3. Марксисти вважають, що без насилля суспільство не може розвиватися.
  4. Хто визнається учасником бойових дій?
  5. Акціонери і засновники
  6. Хто і коли приймає рішення про зміну розміру статутного капіталу
  7. Стаття 6. Акціонерне товариство з одним акціонером
  8. § 1. Акціонер та його основні права
  9. Стаття 4. Акціонери товариства
  10. § 3. Акціонери як інвестори
  11. Право акціонера вимагати переважного продажу акцій