<<
>>

§ 4. Договори у сфері заготівель сільськогосподарської продукції

1.

2. Кооперативні організації та їх об'єднання (спілки) виходячи із статутних вимог, закуповують у своїх членів сільськогосподарську продукцію і сировину, дикорослі плоди, ягоди, гриби, лікарсько-те- хнічну сировину для наступної переробки і реалізації.

Постанова XVI з'їзду споживчої кооперації України (березень 1994 р.) націлює кооперативні заготівельні організації і підприємства удосконалюва­ти форми і методи заготівель сільськогосподарської продукції та сировини відповідно до змін форм власності і виробничих відносин на селі. Нею поставлено завдання збільшувати заготівлі і поставку картоплі, плодоовочевої продукції, тваринницької і вторинної си­ровини на державне замовлення, створювати власні або спільні з промисловістю підприємства переробки хутрової, тваринницької та вторинної сировини[118].

3. Правовою формою відносин з приводу закупівель є договір закупки сільськогосподарської продукції у населення, в тому числі у членів кооперативів. За цим договором одна сторона — здаваль­ник — зобов'язується виробити або здобути й передати у власність сільськогосподарську або мисливську продукцію, сировину, дико­рослі плоди, ягоди, гриби, а друга сторона — заготівельник — зобов'язується прийняти, оплатити продукцію та надати необхідну допомогу у вирощенні або здобутті продукції.

Здавальниками за договором закупки є члени споживчих това­риств, інших кооперативів, які ведуть особисте підсобне господар­ство і мають у власності тварини, кролики, птицю. Здавальниками також можуть бути мисливці та інші громадяни, які здають загото- влювачам мисливську продукцію, дикорослі плоди та ягоди. Як заготівельники найчастіше виступають організації й підприємства споживчої кооперації (сількоопзаготпроми і райкоопзаготпроми).

Цей договір є двостороннім, платним, консенсуальним. Відно­сини з приводу його укладання і виконання регулюються нормами Цивільного кодексу про договір купівлі-продажу, загальними його нормами про форму угоди (договору) та про виконання зобов'я­зань.

4. Окремі умови, які стосуються особливостей відносин з членами кооперативу у сфері заготівель, регулюються нормами кооперативного права, що містяться в нормативних актах, які у споживчій кооперації приймаються правлінням Укоопспілки. У затверджуваних ним примірних договорах на закупівлю сільського­сподарської продукції передбачаються: кількість та якість продукції рослинництва й тваринництва, що її зобов'язується виростити член кооперативу в своєму господарстві; терміни здавання продукції, яка повинна відповідати чинним державним стандартам або технічним умовам і бути у затареному вигляді; обов'язок здавальника своєча­сно повідомляти заготівельника про наявність готової продукції для здавання; порядок виконання договірних зобов'язань; форми роз­рахунків за продану продукцію.

4. У договорах, що укладаються між здавальником і заготіве­льником, зазначені положення типових договорів конкретизуються стосовно їхніх прав та обов'язків.

Здавальник, як сторона договору, зобов'язується:

— продати сільськогосподарську продукцію, яка відповідає діючим стандартам або технічним умовам, у передбачені договором терміни з урахуванням строків дозрівання культур, умов вирощення (виробництва) і зберігання продуктів;

— забезпечити необхідний догляд за сільськогосподарськими культурами, овочами, плодами та ягодами, застосовуючи при цьому передову агротехніку і засоби боротьби із сільськогосподарськими шкідниками;

— забезпечити своєчасне збирання і здавання продукції у затареному вигляді;

— не пізніше, ніж за 10 днів до початку здавання продукції, повідомляти заготівельника про її наявність.

Заготівельник, як друга сторона договору, у свою чергу зобо­в'язується:

— прийняти продану продукцію від члена кооперативу в пер­шочерговому порядку, у визначеній кількості, в обумовленому місці і в терміни, передбачені договором;

— на бажання здавальника видати йому аванс у розмірі до 50 відсотків від суми договору на закуплену продукцію тваринництва і до 30 відсотків — на закуплену продукцію рослинництва;

— сприяти здавальнику у придбанні за готівку інвентаря, інших механізованих знарядь праці, а також районованих сортів картоплі, насіння овочевих культур, садженців, мінеральних доб­рив, молодняка птиці, кроликів та ін.;

— ознайомити здавальника з вимогами діючих стандартів і технічних умов на продукцію, що підлягає продажу;

— завезти здавальникові за 10 днів до початку збирання уро­жаю тару (ящики, мішки) у необхідній кількості;

— заплатити здавальникові за продану продукцію готівкою через касу своєї організації або на бажання здавальника через установу ощадного банку.

Заготівельник оплачує прийняту від здавальника продукцію за цінами відповідно до домовленості. При цьому видає йому доку­мент на продану продукцію установленого зразка на право купівлі дефіцитних промислових та інших товарів у кількості, яка може бути передбачена договором.

Нестандартна, але придатна до реалізації продукція, приймає­ться заготівельником на умовах договору за ціною, яка додатково визначається угодою сторін. Щодо тари, то здавальник оплачує її, як і матеріали для упаковки, за діючими прейскурантами, а при здаванні продукції в цій тарі та упаковці її вартість йому повертає­ться заготівельником. При неповерненні тари здавальник сплачує її вартість у подвійному розмірі.

Майнова відповідальність сторін за невиконання або ненале­жне виконання зобов'язань за договором визначається у відповід­ності з цивільним законодавством.

<< | >>
Источник: В.И. Семчик. Кооперативне право. 1998

Еще по теме § 4. Договори у сфері заготівель сільськогосподарської продукції:

  1. § 3. Договори в сфері кооперативної торгівлі, побутового, комунального обслуговування і громадського харчування в кооперації
  2. § 5. Договори у сфері матеріально-технічного, науково-технічного та інформаційного забезпечення кооперативів та їх об'єднань (спілок)
  3. Тема 25. Розслідування злочинів у сфері господарської діяльності
  4. Тема 23. Розслідування злочинів у сфері службової діяльності
  5. ІІІ. ПОЛІТИКА У СФЕРІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ
  6. Сенюта І.Я., Клапатий Д.Й.. Права учасників антитерористичної операції у сфері охорони здоров’я. 2016, 2016
  7. Сделки с жилыми помещениями: договор купли-продажи, мены; договор ренты; договор дарения и др
  8. Договор безвозмездного пользования (договор ссуды) - один из классических гражданско-правовых договоров, известный еще в римском праве (commodatum).
  9. ТЕМА 8 КОМЕРЦІЙНЕ ПОСЕРЕДНИЦТВО У СФЕРІ ПІДПРИЄМНИЦТВА
  10. І. ВВЕДЕННЯ ДО ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПРАВА КОМПАНІИ
  11. Розділ 18.ПОВЕДІНКА ОСОБИ У ПРАВОВІЙ СФЕРІ