<<
>>

РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 3

Основними учасниками фондового ринку виступають: 1) інвестори; 2) емітенти; 3) професійні учасники; 4) органи, що забезпечують його регулювання.

Інвесторами на фондовому ринку можуть виступати фізичні та юридичні особи, резиденти та нерезиденти, які набули права власності на цінні папери з метою отримання доходу та (або) набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до законодавства.

Інвестори можуть бути: 1) індивідуальні (фізичні та юридичні особи, як резиденти, так і нерезиденти), які використовують власні кошти; 2) інституційні, які оперують залученими від інших фізичних та юридичних осіб коштами.

До інституційних інвесторів належать: інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди), інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній (інфраструктура приватизації), недержавні пенсійні фонди, страхові компанії, а також інші фінансові установи (в тому числі – небанківські), які здійснюють операції з фінансовими активами в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, ‑ також за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

Емітент – юридична особа, Автономна Республіка Крим або міські ради, а також держава в особі уповноважених нею органів держаної влади, яка від свого імені розміщує емісійні цінні папери та бере на себе зобов’язання щодо них перед їх власниками.

Професійні учасники фондового ринку – юридичні особи, які на підставі ліцензії, яка видана ДКЦПФР, провадять на фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначені чинним законодавством. Професійна діяльність на фондовому ринку – діяльність юридичних осіб з надання фінансових та інших послуг у сфері розміщення та обігу цінних паперів, обліку прав за цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, що відповідає вимогам, встановленим до такої діяльності чинним законодавством.

До професійної діяльності на фондовому ринку відносяться: 1) діяльність з торгівлі цінними паперами; 2) діяльність з управління активами інституційних інвесторів; 3) депозитарна діяльність; 4) діяльність з організації торгівлі цінними паперами.

Інститут спільного інвестування (ІСІ) ‑ корпоративний інвестиційний фонд (КІФ) або пайовий інвестиційний фонд (КІФ), який провадить діяльність, пов’язану з об’єднанням (залученням) грошових коштів інвесторів з метою отримання прибутку від вкладення їх у цінні папери інших емітентів, корпоративні права та нерухомість.

У залежності від порядку провадження діяльності (зобов’язань щодо порядку викупу емітованих цінних паперів) ІСІ можуть бути відкритого, інтервального та закритого типів. У залежності від строку, на який створюється ІСІ, вони поділяються на строкові та безстрокові.

У залежності від особливостей активів, у які вкладаються кошти, ІСІ можуть бути диверсифіковані та недиверсифіковані. Для диверсифікованих ІСІ встановлено ряд обмежень. Недиверсифіковані ІСІ не мають таких обмежень, тому можуть вкладати кошти в більш ризиковані, відповідно потенційно більш прибуткові активи. Венчурний фонд – недиверсифікований ІСІ закритого типу, який здійснює виключно приватне розміщення цінних паперів власного випуску та активи якого більш ніж на 50% (п’ятдесят відсотків) складаються з корпоративних прав та цінних паперів, що не допущені до торгів на фондовій біржі.

Управління активами ІСІ здійснює компанія з управління активами (КУА) – юридична особа, яка створена відповідно до законодавства України у формі господарського товариства, яка здійснює професійну діяльність на фондовому ринку відповідно до ліцензії, що видана ДКЦПФР.

Порядок взаємовідносин компанії з управління активами та ІСІ встановлюється у залежності від виду ІСІ (корпоративний інвестиційний фонд чи пайовий інвестиційний фонд).

Корпоративний інвестиційний фонд (КІФ) створюється у формі публічного акціонерного товариства (відповідно до законодавства з питань діяльності акціонерних товариств з урахуванням особливостей, які встановлені Законом для ІСІ) і провадить діяльність виключно зі спільного інвестування.

Пайовий інвестиційний фонд (ПІФ) ‑ це активи, що належать інвесторам на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні КУА та обліковуються останньою окремо від результатів її господарської діяльності. Пайовий інвестиційний фонд не є юридичною особою, а створюється за ініціативою КУА шляхом придбання інвесторами випущених нею інвестиційних сертифікатів.

Облік прав власності на цінні папери забезпечує Національна депозитарна система, яка складається з 2 (двох) рівнів: 1) нижнього ‑ зберігачі, які ведуть рахунки власників цінних паперів, та реєстратори власників цінних паперів; 2) верхнього – депозитарії, що ведуть рахунки для зберігачів та здійснюють кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», ДКЦПФР є державним органом, підпорядкованим Президенту України і підзвітним Верховній Раді України. До системи цього органу входять ДКЦПФР (як колегіальний орган), її центральний апарат і територіальні органи.

ДКЦПФР утворюється у складі Голови Комісії та 6 (шести) членів Комісії, які призначаються та звільняються Президентом України за погодженням з Верховною Радою України. Термін їх повноважень складає 7 (сім) років.

Уповноваженими особами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку є: 1) Голова та члени ДКЦПФР; 2) начальники територіальних органів ДКЦПФР; 3) працівники центрального апарату ‑ за письмовим дорученням Голови або членів ДКЦПФР; 4) працівники територіальних органів ДКЦПФР ‑ за письмовим дорученням начальника відповідного територіального органу ДКЦПФР.

Саморегулівна організація професійних учасників фондового ринку (СРО) – неприбуткове об’єднання учасників ринку, що провадять професійну діяльність з торгівлі цінними паперами, управління активами інституційних інвесторів, депозитарну діяльність (реєстратори та зберігачі), утворене відповідно до критеріїв та вимог, встановлених чинним законодавством. СРО на фондовому ринку в Україні є складовою його регулювання. Для професійних учасників фондового ринку (крім депозитаріїв та фондових бірж) участь у щонайменше одній саморегулівній організації є обов’язковою умовою здійснення ними професійної діяльності. Хоча законодавством і передбачена можливість делегування СРО певних повноважень щодо регулювання ринку, на сьогодні таких функцій СРО в Україні не здійснюють.

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 3:

  1. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 2
  2. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 4
  3. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 5
  4. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 6
  5. РЕЗЮМЕ ДО РОЗДІЛУ 7
  6. Резюме
  7. Резюме
  8. Резюме
  9. Резюме
  10. Резюме
  11. Резюме
  12. Резюме
  13. Резюме
  14. РЕЗЮМЕ ПО ЭТАПАМ ЭКСТРАСЕНСОРНОГО ВОСПРИЯТИЯ ИНФОРМАЦИИ
  15. До розділу 4: Кодекс адміністративного провадження Республіки Польща1 ЧАСТИНА І. Загальні правила Розділ 1. Сфера дії
  16. РЕЗЮМЕ ПО ОШИБКАМ ПРИ ЭКСТРАСЕНСОРНОМ ВОСПРИЯТИИ ИНФОРМАЦИИ
  17. узкоспециальных терминов, техницизмов и околонаучного жаргона. Помните, что ваше Резюме может быть квалифицированно переведено на английский язык только в том случае, если русский текст его будет правильно понят переводчиком.Шаблон рецензии электронного научного журнала «Вестник Инженерной школы ДВФУ»(Владивосток)
  18. Розділ 11. Оскарження