<<
>>

Особливості структурованих іпотечних облігацій

Спеціалізована іпотечна установа ‑ це фінансова установа, виключним видом діяльності якої є придбання іпотечних активів (їх продаж у випадках, передбачених законодавством і проспектом емісії) та випуск структурованих іпотечних облігацій у порядку, який установлено законодавством.

Спеціалізована іпотечна установа може бути створена без обмеження строку існування або на строк до повного погашення структурованих іпотечних облігацій. Спеціалізована іпотечна установа має право провадити свою діяльність після внесення її до Державного реєстру фінансових установ у порядку, встановленому законодавством.

До спеціалізованих іпотечних установ не застосовуються вимоги щодо достатності капіталу, ліквідності, ліцензування діяльності.

Ліквідація спеціалізованої іпотечної установи до повного виконання зобов’язань за структурованими іпотечними облігаціями може здійснюватися виключно за рішенням суду.

Спеціалізована іпотечна установа може формувати в порядку, встановленому ДКЦПФР, єдине іпотечне покриття для здійснення кількох випусків структурованих іпотечних облігацій з різними умовами випуску.

Іпотечні активи, які були придбані спеціалізованою іпотечною установою і включені до складу іпотечного покриття, вважаються придбаними у безвідкличному порядку, тобто без права їх заміни, зворотного викупу або передачі.

Загальний розмір зобов’язань за всіма випусками структурованих іпотечних облігацій, виконання зобов’язань за якими забезпечене єдиним іпотечним покриттям, не повинен перевищувати розмір такого покриття.

Доходи від іпотечного покриття, строк сплати яких власникам структурованих іпотечних облігацій ще не настав, можуть розміщуватися управителем:

1) на депозитних рахунках у банках;

2) шляхом придбання цінних паперів держави або цінних паперів, повністю гарантованих державою.

Управителем іпотечного покриття структурованих іпотечних облігацій може бути банк або небанківська фінансова установа, яка отримала ліцензію на управління іпотечним покриттям, видану ДКЦПФР. Порядок видачі такої ліцензії встановлюється нормативно-правовими актами ДКЦПФР.

Управителем не може бути особа, пов’язана з емітентом та з особами, які відступили спеціалізованій іпотечній установі права за іпотечними активами у складі іпотечного покриття.

Функції з управління іпотечним покриттям структурованих іпотечних облігацій можуть покладатися тільки на 1 (одного) управителя.

Діяльність управителя з управління іпотечним покриттям структурованих іпотечних облігацій підлягає аудиторській перевірці з періодичністю, вказаною у договорі про управління іпотечним покриттям, але не рідше ніж 1 (один) раз на рік. Позапланова аудиторська перевірка може проводитися на вимогу загальних зборів власників іпотечних облігацій або ДКЦПФР.

Аудиторський висновок позапланової аудиторської перевірки надається кожному власнику структурованих іпотечних облігацій і ДКЦПФР.

<< | >>
Источник: В. П. ЛІСОВИЙ, К. Г. ОТЧЕНАШ, В. В. ТОКАР. ТОРГІВЛЯ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ. 2010

Еще по теме Особливості структурованих іпотечних облігацій:

  1. Особливості звичайних іпотечних облігацій
  2. Бухгалтерський облік облігацій
  3. §3. Особливості розслідування хабарництва
  4. Особливості судової аргументації
  5. §4. Особливості тактики проведення окремих слідчих дій
  6. Тема 18. Особливості методики розслідування окремих різновидів вбивств
  7. § 5. Особливості виїмки
  8. 3.5. Особливості розвитку
  9. § 3. Особливості розслідування деяких видів убивств
  10. 3.2. Особливості групової мотивації злочинних дій
  11. 6.2. Соціально-психологічна характеристика рецидивістів, та особливості їх виправлення