<<
>>

Традиційний дуалізм держави та права

У протилежності, яку традиційне правознавство добачає між публічним і приватним правом, уже щонайвиразніше проступає той потужний дуалізм, що панує над сучасною правовою наукою, а з нею й над усім нашим соціальним мисленням: дуалізм держави й права.

Коли традиційне вчення про право й державу протиставляє державу праву як певну відмінну від нього сутність, стверджуючи водночас, що вона ■— правова сутність, тим самим ця доктрина породжує таку логіку, буцім розглядає державу як суб’єкта правових обов’язків і повноважень, себто як юридичну особу, й водночас приписує їй якесь незалежне від правового порядку існування.

Достоту як теорія приватного права первісно виходила з правової особистості індивіда, мовляв, та особистість у логічному й часовому відношеннях передує об’єктивному праву чи то правовому порядкові, так і вчення про державне право припускає, що держава як колективна єдність, котра виступає як суб’єкт єдиної волі й дії, є незалежною від права й започаткувалася ще до нього. Але держава виконує свою історичну місію, як нас вчать, тим, що створює право, «своє» право, об’єктивний правовий порядок, аби потім самохіть йому й підкоритися, себто через своє власне право самозобов’язатися й самоуповноважитися. Тож виходить, що держава як позаправова сутність, як такий собі різновид владного «макроантропа» чи соціального організму виступає засновком права й водночас правовим суб’єктом, котрий припускає право, бо підпорядковується, зобов’язується йому й ним уповноважується. Це —теорія «двосторонності» й «самозобов’язаності» держави. Ця доктрина, попри свої очевидні протиріччя, які їй закидають знову й знову, незважаючи на всі закиди, знай утверджується із безприкладною затятістю.

41.

<< | >>
Источник: ГАНС КЕЛЬЗЕН. ЧИСТЕ ПРАВОЗНАВСТВО 3 додатком: Проблема праведливості. Переклад з німецької Олександра Мокровольського. Київ, 2004. 2004

Еще по теме Традиційний дуалізм держави та права:

  1. Ідеологічна функція дуалізму держави й права
  2. д) Зняття дуалізму права й держави
  3. Взаємодія держави і права та її аспекти. Сфери і способи впливу держави на право 6.3.1. Держава і правове регулювання
  4. ідеологічний характер дуалізму публічного й приватного права
  5. Тотожність держави та права а) Держава як правовий порядок
  6. є) Зняття дуалізму права в об ’єктивному та в суб ’єктивному значеннях
  7. Тема 3. ТРАДИЦІЙНА ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМА
  8. Розділ 1. ПРЕДМЕТ І МЕТОД ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА
  9. 16) Права держави
  10. Верховенство права і соціальна держава
  11. в) Так зване самозобов ’язання держави; правова держава
  12. 22.1. Верховенство права і правова держава
  13. Держава і реалізація права