<<
>>

Розділ 14. СИСТЕМА ПРАВА

Система права — це об'єктивно зумовлена внутрішня струк­тура (будова) права, що виражає узгодженість і єдність юриди­чних норм й одночасно їх поділ на відповідні галузі та інсти­тути. В основу побудови системи права покладено предмет і метод правового регулювання.

• Предмет правового регулювання — це сфера, на яку по­ ширюється правове регулювання. Це — матеріальний критерій розподілу права на структурні елементи.

• Метод правового регулювання — це юридичний критерій побудови системи права, під яким розуміється сукупність прийомів, способів і засобів впливу права на суспільні відносини.

Галузь права — це найбільша самостійна частина системи права, сукупність правових норм, що регулюють якісно однорід­ні суспільні відносини певного виду на основі певного предмета і методу правового регулювання. Галузь права відбиває вищий рівень системних зв'язків у праві, характеризується певною ці­лісністю, автономністю. У системі права існують такі галузі пра­ва, як конституційне, адміністративне, цивільне, цивільне про­цесуальне, сімейне, трудове, фінансове, земельне, кримінальне, кримінально-процесуальне, виправно-трудове та ін.

Підгалузь права — це відносно відокремлена група право­вих норм, що містить загальні, властиві кільком правовим інс­титутам галузі принципові положення, і регулює певний ас­пект суспільних відносин усередині галузі. Підгалузі права утворюються в межах найрозвиненіших правових галузей. На­приклад, у цивільному праві вирізняють такі підгалузі, як ав­торське, спадкове, зобов'язальне, винахідницьке право; у кон­ституційному — виборче, муніципальне, парламентське право; у фінансовому — бюджетне і податкове право.

Правовий інститут — це порівняно невелика, стійка група правових норм, що регулюють певний різновид суспільних від­носин у межах галузі або підгалузі права. У кожній галузі існує багато правових інститутів: у кримінальному праві — ін­ститути необхідної оборони, крайньої необхідності, неосуднос-

94

ті; у цивільному — інститути позовної давності, дарування, угоди, купівлі-продажу; у конституційному — інститут грома­дянства; в адміністративному — інститут посадової особи; у сі­мейному — інститут шлюбу.

Комплексні утворення в системі права — це вторинні угру­повання правових норм у системі права, які утворились на ос­нові спільного предмета правового регулювання. До них нале­жать комплексні інститути і міжгалузеві комплекси.

Комплексні інститути — це комплексні утворення в сис­темі права, це правові інститути, які належать одразу до кількох правових галузей. Наприклад, інститут опіки та ін­ститут піклування водночас належать до цивільного і сімей­ного права.

Міжгалузеві комплекси — це сукупність правових норм кількох галузей, що регулюють певну сферу суспільних відно­син. До міжгалузевих комплексів належать господарське пра­во, яке об'єднує норми цивільного, адміністративного та фінансового права на основі спільного предмета правового ре­гулювання, а саме господарських відносин.

Конституційне право — це галузь права, система правових норм, що закріплюють основи державного і суспільного ладу, порядок формування і компетенцію органів державної влади, основні права й обов'язки громадян, адміністративно-територі­альний поділ держави, виборчу систему та інші відносини.

Адміністративне право — це галузь права, система право­вих норм, які регулюють відносини, що складаються у сфері державного управління, виконавчо-розпорядчої діяльності дер­жавних органів і їх посадових осіб, громадського порядку.

Цивільне право — це галузь права, система правових норм, які регулюють на засадах автономії і юридичної рівності учас­ників майнові й деякі особисті немайнові відносини між різни­ми організаціями, організаціями і громадянами, між різними громадянами.

Цивільне процесуальне право — це галузь права, система правових норм, які регулюють порядок судочинства і виконан­ня судових рішень щодо спорів, що виникають з цивільних, сімейних, трудових та деяких інших відносин.

95

Сімейне право — це галузь права, система правових норм, які регулюють особисті й майнові відносини, що пов'язані зі шлюбом та спорідненістю людей, порядок і умови взяття та ро­зірвання шлюбу, права і обов'язки подружжя, права і обов'яз­ки батьків і дітей, питання опіки і піклування.

Трудове право — це галузь права, система правових норм, які регулюють правові відносини у процесі здійснення праців­никами права на працю, зокрема питання організації та опла­ти праці, укладення трудових договорів, робочого часу, прий­няття на роботу і звільнення, трудових спорів та ін.

Фінансове право — це галузь права, система правових норм, які регулюють відносини у сфері формування і виконан­ня державного бюджету, порядок стягування податків, надан­ня кредитів і позик.

Земельне право — це галузь права, система правових норм, які регулюють відносини з приводу володіння, користування і розпорядження землею, визначають основи землеустрою, збе­реження і розподілу земельного фонду, правовий режим різних видів землі.

Кримінальне право — це галузь права, система правових норм, які визначають поняття злочину і його ознаки, підстави і порядок притягнення до кримінальної відповідальності, види кримінального покарання.

Кримінально-процесуальне право — це галузь права, систе­ма правових норм, що встановлюють порядок судочинства у кримінальних справах, регулюють діяльність органів дізнання, попереднього слідства, прокуратури, суду і їх відносини з гро­мадянами у процесі розслідування, судового розгляду, вирі­шення кримінальних справ і винесення вироків.

Виправно-трудове право — це галузь права, система право­вих норм, які регулюють порядок відбування покарання, під­стави і порядок дострокового звільнення від покарання.

Матеріальне право — це сукупність правових норм, які встановлюють основи правового регулювання шляхом закріп­лення прав і обов'язків суб'єктів.

96

Процесуальне право — це сукупність правових норм, які встановлюють процедури, форми і методи реалізації норм ма­теріального права.

Приватне право — це сукупність правових норм цивільно­го, сімейного і трудового права, які регулюють порядок реалі­зації приватних інтересів індивідів та їх об'єднань на засадах автономії, юридичної рівності й вільного волевиявлення.

Публічне право — це сукупність правових норм конститу­ційного, адміністративного, фінансового, кримінального та де­яких інших галузей права, що виражають державні, міждер­жавні й загальні суспільні інтереси і регулюють відносини між суб'єктами на засадах імперативності та підпорядкування.

Об'єктивне право — це система правових норм, формально виражених у загальнообов'язкових державно-владних розпо­рядженнях.

Міжнародне право — це система правових норм, які утво­рилися внаслідок укладення між державами міжнародно-пра­вових угод, що виражають пріоритет загальнолюдських цінно­стей, встановлюють правові гарантії забезпечення миру, основи взаємовигідного співробітництва держав, розв'язують завдання планетарного характеру, забезпечення прав і свобод людини.

<< | >>
Источник: О. В. Бабкіна, К. Г. Волинка. ТЕОРІЯ ДЕРЖАВИ І ПРАВА У СХЕМАХ І ВИЗНАЧЕННЯХ. 2004

Еще по теме Розділ 14. СИСТЕМА ПРАВА:

  1. Розділ 14. СИСТЕМА ПРАВА
  2. Розділ 8 СИСТЕМА ПРАВА
  3. Тема 13. Система права СИСТЕМА ПРАВА – это объективно обусловленное разделение права на элементы (отрасли, подотрасли, институты и нормы), взаимосвязанные между собой 1. Понятие и структурные элементы системы права
  4. Частина перша Розділ І Загальна теорія кооперативного права Предмет, система, витоки, суб'єкти
  5. 11. Система права: понятие, структурные элементы. Система права и система законодательства.
  6. Розділ 15. СИСТЕМА ЗАКОНОДАВСТВА
  7. Розділ 23. ПРАВОВІ СИСТЕМИ СУЧАСНОСТІ
  8. Розділ 15. СИСТЕМА ЗАКОНОДАВСТВА
  9. ДРУГА ЧАСТИНА ІНСТИТУЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРАВА Розділ 7 НОРМИ ПРАВА
  10. ГЛАВА 8. СИСТЕМА ПРАВА И ЕЕ ЭЛЕМЕНТЫ. СИСТЕМА ПРАВА И СИСТЕМА АКОНОДАТЕЛЬСТВА
  11. Розділ 23. ПРАВОВІ СИСТЕМИ СУЧАСНОСТІ
  12. Раздел I. Жилищное право в системе российского права и законодательства Глава 1. Понятие жилищного права и его место в системе российского права
  13. Тема 23 СИСТЕМА ПРАВА И СИСТЕМА ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА КАК СОСТАВНЫЕ ЧАСТИ РОССИЙСКОЙ ПРАВОВОЙ СИСТЕМЫ
  14. Розділ 10 СИСТЕМА НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТІВ
  15. Розділ 10. ПОНЯТТЯ ПРАВА
  16. Розділ 10. ПОНЯТТЯ ПРАВА
  17. ЧЕТВЕРТА ЧАСТИНА СУЧАСНІ ПРАВОВІ СИСТЕМИ ТА ЇХ ОБ'ЄДНАННЯ. ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА СІМ'Ї НАЦІОНАЛЬНИХ ПРАВОВИХ СИСТЕМ. МІСЦЕ ПРАВОВОЇ СИСТЕМИ • • УКРАЇНИ СЕРЕД НИХ
  18. Розділ 12. НОРМИ ПРАВА