<<
>>

Основні вимоги до правозастосування

До основних вимог до правозастосування належать, зокрема, такі.

1. Справедливість, яка наголошує на безсторонності й послідовності при застосуванні норм права. Безсторонність вимагає неупередженості, тобто насамперед розгляду спірних випадків, незважаючи на особу.

У свою чергу послідовність при застосуванні норм права створює передбачуваність, заперечує сваволю при розгляді справ та ін.

2. Пропорційність, яка вимагає прийняття рішення, в якому був би дотриманий необхідний баланс між несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення.

3. Правова визначеність, що, зокрема, висуває вимоги зрозумілості, несуперечливості, повноти, остаточності й виконуваності правоза- стосовних актів.

4. Законність, яка означає, що: правозастосовне рішення повинно прийматися уповноваженим на це суб'єктом у межах його компетенції; правозастосування має здійснюватися в порядку і формах, передбачених процесуальними нормами права; правозастосовні органи зобов'язані правильно обирати норми матеріального права, належним чином їх тлумачити і приймати рішення відповідно до норм та принципів права.

5. Обґрунтованість, яка означає, що прийняття правозастосовного рішення має базуватися на всебічному і повному дослідженні всіх фактичних обставин, що мають значення для справи, і має бути забезпечене належною та переконливою аргументацією.

6. Доцільність, яка полягає в обов'язку суб'єкта правозастосування обирати саме те рішення, яке є найбільш сприятливим для досягнення цілей та реалізації завдань відповідної норми права, найкраще враховує специфіку конкретної життєвої ситуації.

7. Добросовісність, що відображає вимогу сумлінного й чесного використання суб'єктом правозастосування наданих йому повноважень й виконання покладених на нього обов'язків.

8. Розумність, яка зобов'язує суб'єкта правозастосування приймати рішення, які б були розсудливими, обачними, відповідали здоровому глузду та ін.

9. Своєчасність, яка визначає обов'язок здійснювати застосування норм права протягом розумного строку, без невиправданих зволікань, у найкоротший строк, достатній для отримання обґрунтованого результату.

14.6.

<< | >>
Источник: М.І. Козюбра та інші. Загальна теорія права: Підручник / За заг. ред. М.І. Козюбри. - К.,2015. - 392 с.. 2015

Еще по теме Основні вимоги до правозастосування:

  1. РОЗДІЛ 5 Контрольно-ревізійна діяльність та ПРАВОЗАСТОСУВАННЯ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
  2. 3. РАЦІОНАЛЬНІСТЬ ЯК ВИМОГА СЬОГОДЕННЯ
  3. Стаття 9. Загальні вимоги до набору на посади публічних службов­ців
  4. Стаття 72. Наслідки недотримання вимог до порядку вчинення правочину, щодо якого є заінтересованість
  5. Вимоги, які ставляться до якості юридичної мови
  6. Стаття 62. Вимоги до посадових осіб органів акціонерного товариства
  7. Встановлення законодавством вимог до обов’язкового розкриття інформації:
  8. Стаття 69. Порядок реалізації акціонерами права вимоги обов’язкового викупу акціонерним товариством належних їм акцій
  9. Стаття 68. Обов’язковий викуп акціонерним товариством акцій на вимогу акціонерів
  10. Вимоги до посадових осіб органів управління акціонерним- товариством-
  11. Послаблення багатьох правил і вимог корпоративного законодавства, підвищення диспозитивності його норм.
  12. РОЗДІЛ ІV. Основні закони правильного мислення